Van TSO'dan Spor Köy Projesi

Van TSO'dan Spor Köy Projesi
Van Ticaret ve Sanayi Odası (Van TSO), Van'ın da aralarında bulunduğu 23 ile uygulanan Cazibe merkezleri programı çerçevesinde spor köy projesi hazırlıyor.

Futbol Federasyonu Araştırma Planlama Eğitim ve Geliştirme Koordinatörlüğü (AR-PEG), UEFA'nın Grassroots Programı'nın önemli ayaklarından birisi sayılan ve ilki 2007 yılında  Gevaş Kızılay Kampı içinde açılan " Van Futbol Köyü Projesi"nin bir benzeri Van TSO  tarafından hayata geçirilmesi için çalışma başlatıldı.  Van TSO Başkanı Necdet Takva, Cazibe merkezleri programı için üç proje hazırladıklarını, bunlardan bir tanesinin de spor köy projesi olduğunu vurguladı.

"FUTBOL ÖNEMLİ BİR SEKTÖRDÜR"

Cazibe merkezleri programının ikinci teklif çağrısında spor köy projesi üzerinde yoğunlaştıklarını ifade eden Takva, "Futbol çok önemli ve büyük bir sektördür. Büyük bir finansmana tekabül eden, büyük bir enerjisi olan bir alandır. Spor köyü Van için gerekli olduğunu düşünüyoruz. Spor köyden kastımız Van'ın coğrafya özellikleri, klimatolojik özellikleri, Doğu Anadolu'dan farklı bir ılıman iklime sahip olmasının yaratmış olduğu avantajlarını kullanmak, bu çerçevede de özellikle Türkiye'nin birinci liginde faaliyet gösteren spor kulüplerinin kamp, imkân ve olanaklarını burada değerlendirmeye çalışmaya hizmet edecek bir alt yapı çalışması kurmak istiyoruz" dedi.

"SPOR KÖY PROJESİNİ HAYATA GEÇİRMEK İSTİYORUZ"

Spor köy projesini hayata geçirmek için çalışmaların sürdüğünü ifade eden Takva, "Arkadaşlarımız şuan teknik kısmı üzerinde çalışıyorlar. Belki 200 bin metrekare alan üzerinde nizami futbol sahaların olduğu yine antrenman sahalarının olduğu, sosyal tesislerin olduğu, buraya gelecek olan birinci lig takımlarının tüm ihtiyaçlarını karşılayan modern şekilde tasarlanmış spor köyünü hayata geçirmek istiyoruz. Amacımız Van'ı bir nevi kamp alanına dönüştürmektir. Türkiye'nin ihtiyaç duyduğu özellikle futbol kulüplerinin ihtiyaç duyduğu alt yapıyı temin edecek bir kompleks inşa etmeyi hedefliyoruz. Bu sadece Türkiye'deki takımlara hizmet etmeyecek, aynı zamanda Ortadoğu'da, İran'da, Asya'da bulunan spor kulüplerinin de burada kamp yapmalarını temin edecek, hazırlıklarını tamamlayabilecekleri modern bir alt yapı projesi olsun istiyoruz" dedi.

"SPOR KÖY PROJESİ VAN'IN MESELESİDİR"

Spor köy projesinin Van'ın meselesi olduğunun altını çizen Takva, "Sadece Van TSO'nun fikri olarak ortaya çıkabilir ama Van'ın tüm dinamiklerinin bu projeye sahip çıkması gerekiyor. Böyle bir projenin hayata geçmesiyle beraber çok önemli bir ekonomik katma değer yaratacağı bilincini de bizim savunur hale getirmemiz gerekiyor. Türkiye'de böyle bir örgütlenmiş, kümelenmiş organizasyonun olduğu bir kent yok, Türkiye'deki büyük spor kulüplerinin ihtiyacını karşılayacak bu projeye herkesin destek vermesi gerekiyor. Aynı zamanda yurt dışından gelecek takımlarında ihtiyacını karşılayama yönelik bir sportif alt yapı oluşturmak, boş kaldığı zamanlarda da yine kentsel ve bölgesel sportif faaliyetlerin yürütülebileceği, büyük organizasyonların yapılabileceği bir alt yapı çalışması olacak. Yakın zamanda projenin maliyeti ve detayları belli olacak" ifadelerini kullandı.

"VAN'IN İKLİM ÖZELLİKLERİNDEN FAYDALANMALIYIZ"

Van TSO Başkanı Necdet Takva, son olarak şunları söyledi: "Van 1700 metre rakımı bulunan Türkiye'nin ve Ortadoğu'nun ya da Serhat platosunun tepesindeki bir şehir ama aynı zamanda kışın aşırı soğuk olmayan yazın en sıcak günlerinde bile rahatsız edici olmayan iklim özelliklerine sahip ve bu iklim özellikleri coğrafik yapısı aslında futbol kulüpleri için bulunmaz bir fırsattır. Bizimde Allah'ın vermiş olduğu bu nimeti bir alt yapı çalışmasıyla kullanılabilir hale getirmek, bunu bir ekonomik katma değere yönlendirmektir. Biz bu konuda çok heyecanlıyız, istekli ve arzuluyuz. Bu projemizin detayları ortaya çıktıktan sonra bunu Kalkınma Bakanlığına cazibe merkezleri programı çerçevesinde değerlendirilmesi için sunumumuzu gerçekleştireceğiz. Daha sonra vali beyi ve büyükşehir belediyesi başta olmak üzere tüm camiayı ve Van'daki diğer tüm aktörleri de bu projenin hayata geçmesi konusunda harekete geçirmeye çalışacağız. Dediğim gibi bu hepimiz için çok önemlidir. Van'ın uluslar arası anlamda bilinir olmasına katkı sağlayacak önemli bir proje diye düşünüyorum"

HABER: RIDVAN CAN
KAYNAK: VANSESİ GAZETESİ