Van TSO - SGK İl Müdürlüğü ‘yapılandırma’ için uyardı

Van TSO - SGK İl Müdürlüğü ‘yapılandırma’ için uyardı
Van Sosyal Güvenlik İl Müdürü Abidin Göksoy, Van Ticaret ve Sanayi Odası’nı (Van TSO) ziyaret etti.

Mağduriyet yaşamamak için dikkatli olun

Van Sosyal Güvenlik İl Müdürü Abidin Göksoy, Van Ticaret ve Sanayi Odası’nı (Van TSO) ziyaret etti. 

Van TSO Yönetim Kurulu Üyesi Eren Görsel Görmen ve Genel Sekreter Cengiz Aras ile bir araya gelen Müdür Göksoy, 7256 sayılı yapılandırmayla ilgili bilgiler verdi. 

SON TARİH: 31.12.2020

Göksoy, yapılandırma için son başvuru tarihinin 31.12.2020 tarihi olduğunu ifade ederek, “Müracaatların belirtilen tarihin mesai bitimine kadar ilgili üniteye/birime şahsen, posta yoluyla, e-Devlet üzerinden veya 31.12.2020 saat 23.59’a kadar e-Sigorta yoluyla başvuruda bulunmaları gerekmektedir.” Dedi. 2020 yılı Ağustos ayı/dönemi ve önceki aylara/dönemlere ilişkin alacakları kapsadığını belirten Göksoy, Yeni Yapılandırma Kanunu kapsamındaki alacakların ise;

* Sigorta primleri, 

* Genel sağlık sigortası primi, 

* İşsizlik sigortası primi, 

* İdari para cezaları, 

* İş kazası veya meslek hastalığı sonucunda doğan rücu alacakları, 

* Yersiz bağlanan gelir ve aylıklardan doğan alacaklar, 

* Bağ-Kur sigortalılarının daha önce durdurulan hizmet sürelerinin ihyası halinde doğacak alacaklardan oluştuğunu aktadır. İl Müdürü Göksoy, “Bağ-Kur (4/b) sigortalılarının borçlarını ödememeleri veya Yapılandırma Kanunu kapsamında yapılandırmamaları halinde 31.10.2020 tarihinden önceki prim borcu bulunan hizmetleri durdurularak, prim borçları silinecektir. Borç asıllarında herhangi bir indirim yapılmayacaktır.” İfadelerini kullandı.

GÖKSOY DETAYLARI PAYLAŞTI

• Yapılandırma kapsamındaki alacaklar, gecikme cezası ve gecikme zammı yerine YI-ÜFE

 (Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi Değişim Oranı) ile güncelleştirilecektir. 

• Prim aslının ve prim aslına uygulanan Yİ-ÜFE’nin %10’nunun en son 01.03.2021 tarihinde peşin ödenmesi halinde, Yİ-ÜFE aylık değişim oranları esas alınarak hesaplanan kalan tutar (%90) silinecektir.

• Taksitli ödemeyi tercih edenlerin, borçlarını 2 taksit halinde ödemeleri halinde, prim aslının ve prim aslına uygulanan Yİ-ÜFE’nin %50’sinin en son 30.04.2021 tarihinde peşin ödenmesi halinde, kalan Yİ-ÜFE aylık değişim oranları esas alınarak hesaplanan kalan tutar (%50) silinecektir. 

• 31.08.2020 tarihinden önce yapılan tespitlere ilişkin olup yapılandırma başvuru süresi sonu olan 31.12.2020 tarihine kadar kesinleşmiş idari para cezasının yarısı silinecek, kalan yarısı gecikme cezası ve gecikme zammı yerine Yİ-ÜFE ile güncelleme yapılarak yapılandırılacaktır. 

• Asgari işçilik değerlendirilmesi sonucu ortaya çıkan eksik işçilik tutarı, gecikme cezası ve gecikme zammı yerine Yİ-ÜFE ile güncelleştirilecektir. 

• Asılları ödenmiş alacakların, fer’ilerinin %40’ının ödenmesi halinde kalan %60’ı silinecektir. 

• 4/b sigortalıları ile ek-5 ve ek-6 kapsamındaki sigortalılar, borçlarını yapılandırması ve ilk taksiti ödemeleri halinde yapılandırma kapsamı dışında 60 gün ve üzeri prim borçlarının bulunmaması koşuluyla sağlık yardımlarından yararlanabilecektir. 

• Rücuen alacaklar kanuni faiz yerine Yİ-ÜFE ile güncellenerek yapılandırılabilecektir. 

• Yersiz ödenen aylık ve gelirler kanuni faiz yerine Yİ-ÜFE ile güncellenerek yapılandırılabilecektir. 

• Yapılandırmadan yararlanmak için 31.12.2020 tarihine kadar başvuruda bulunmak gerekmekte olup ilk taksit 01.03.2021’e kadar ödenmek üzere, ikişer aylık dönemlerde en fazla 18 taksitte ödenebilecektir. 

• Taksitle ödemelerde uygulanacak katsayılar, 6 taksit için 1,045; 9 taksit için 1,083; 12 taksit için 1,105; 18 taksit için 1,15 olarak belirlenmiştir. 

• Belediyeler ve bunlara bağlı müstakil bütçeli ve kamu tüzel kişiliğini haiz kuruluşlarca yapılandırılan borçlar aylık dönemler halinde azami 120 eşit taksitte ödenebilecektir. 

• Yapılandırılan borçlar İl özel idareleri ve bunlara bağlı müstakil bütçeli ve kamu tüzel kişiliğini haiz kuruluşlar ile Gençlik ve Spor Bakanlığı, Türkiye Futbol Federasyonu ve özerk spor federasyonlarına tescil edilmiş olan ve Türkiye’de sportif alanda faaliyette bulunan spor kulüplerince ikişer aylık dönemler halinde azami otuzaltı (36) eşit taksitte ödenebilirler. 

• Yapılandırmanın devamı için ilk iki taksitin ödenmesi zorunludur. Ayrıca bir takvim yılında iki veya daha az taksitin, son taksiti izleyen ayın sonuna kadar geç ödeme zammıyla ödenmesi zorunludur. 

• Yapılandırmanın bozulması halinde, borçlular ödedikleri taksit tutarları kadar yapılandırma hükümlerinden yararlanabilecektir. 

• Daha önce tatbik edilen hacizler bu kanuna göre yapılacak ödemeler nispetinde kaldırılacaktır. 

• 6552, 6736 ve 7020 sayılı Kanuna göre yapılandırılan ve yapılandırmaları devam eden alacaklar için, bu kanun hükümlerinden yararlanamayacaktır. 

• Kanunun yayımlandığı tarih itibarıyla 7143 sayılı Kanun kapsamında yapılandırmaları bozma koşuluna girmemiş ve hala taksitlerini ödemekte olan işverenler talep etmeleri halinde yeni yapılandırmadan yararlanabilecekler.

• Kanun hükümlerinden yararlanmak için borçluların dava açmamaları, açılan davalardan vazgeçmeleri gerekmektedir. 

• Kanun kapsamında yapılandırılan alacaklar için, kanunun yayım tarihinden önce tahsil edilen alacakların ret veya iadesi yapılmayacaktır. 

• Kanundaki başvuru süresi ve ilk taksit ödeme süresini 1 aya kadar uzatmaya Cumhurbaşkanı yetkilidir. Gelir testine başvurmayanların 31.03.2021 tarihine kadar gelir testine başvurması halinde, GSS primleri gelir testi sonucuna göre tescil başlangıç tarihine göre güncelleştirilecektir. 

• 2020/Ağustos ayı ve öncesine ait GSS primlerinin 30.04.2021 tarihine kadar ödenmesi halinde, gecikme cezası ve gecikme zammı silinecek ve bu kapsamdakiler 30.04.2021 tarihine kadar sağlık hizmetlerinden yararlanabilecektir. 

• Bağ-Kur sigortalılarının, durdurulmuş sigortalılık sürelerinin, durdurulmuş sürelere ait prim tutarının Yİ-ÜFE ile güncellenmiş halinin, Kanunun yayım tarihini takip eden aybaşından itibaren 2 ay içinde müracaat etmeleri ve 01.03.2021 tarihine kadar ödemeleri halinde, durdurulmuş süreleri ihya edilerek sigortalılık süresinden sayılacak, bu kapsamdakilerden ödeyecekleri Yİ-ÜFE’li tutarda herhangi bir indirim yapılmayacaktır.

GÖRMEN: YAPILANDIRMALARDAN FAYDALANIN

Yapılandırmanın önemine değinen Van TSO Yönetim Kurulu Üyesi Eren Görsel Görmen ise yapılandırmanın önemli olduğunu söyledi. Görmen şu ifadeleri kullandı: “Bugün bizleri ziyaret eden ve 7256 sayılı yapılandırmayla ilgili bizleri bilgilendiren SGK İl Müdürümüze teşekkür ederiz. Üyelerimiz bu yapılandırama ile ağır borç yüklerinden azda olsa kurtulabileceklerdir.” Van TSO’nın aidat yapılandırmasıyla ilgili de bilgiler veren Görmen konuşmasını şöyle sürdürdü: “Bizde Van Ticaret ve Sanayi Odası olarak üyelerimizin aidat borçlarını yapılandırıyoruz. Geçmiş yıllara ait Yıllık Aidat ve Munzam Aidat anapara borçlarına yönelik getirilen yapılandırma kapsamında, gecikme zamları tahsil edilmiyor. 31 Ocak 2021 tarihine kadar devam edecek olan yapılandırmadan tüm üyelerimizin faydalanmasını istiyoruz.” Görmen son olarak yapılandırmadan faydalanacak olan üyelerinde mağduriyet yaşamaması adına uyarılara dikkat etmesi gerektiğini belirtti.