VAN TSO Başkanı Necdet Takva Bloomberg TV'ye konuk oldu

VAN TSO Başkanı Necdet Takva Bloomberg TV'ye konuk oldu
Van Ticaret ve Sanayi Odası (Van TSO) Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Takva, Bloomberg TV’nin canlı yayın konuğu oldu. VAN TSO Başkanı özellikle Van'da artan tekstil sektörünün ilgisine dikkat çekti.

Bloomberg TV’de yayınlanan ve Zeliha Saraç’ın sunduğu “İş Dünyası” programına konuk olan Van TSO Başkanı Necdet Takva, Van ve çevre illere yapılan/yapılması planlanan yatırımlar hakkında değerlendirmelerde bulundu.

Başkan Takva ilk olarak, “Metropollerde artık sanayi ve sanayi üretimine yönelik çalışmalar oldukça sıkıntılı bir sürece girdi. Dolayısıyla Türkiye’nin her tarafından, özellikle 6. Bölge Yatırım Teşvik Alanı’nda daha cazip imkan ve olanaklarda söz konusu olunca, başta tekstil olmak üzere bir ilginin olduğunu söylemek mümkün. Geçen hafta Kalkınma Ajansı uzmanları özellikle İstanbul Tekstil İhracatçıları Birliği, Kocaeli, Denizli ve İzmir bölgelerinden bir tanıtımı programı gerçekleştirdiler. Başta tekstil sektörü olmak üzere bölgede cazip yatırım olanaklarına erişim sağlamak isteyen yatırımcıların da olduğunu söylemek mümkün.” Şeklinde konuştu.

VAN’DA TEKSTİL

Takva konuşmasını şöyle sürdürdü: “Van bir tekstil kenti olma yolunda hızlı bir şekilde ilerliyor. 2015 yılında bir tekstilkent oluşturduk ve bu tekstilkentte yaklaşık 26 fabrika ilk etapta üretime geçti. Bununla beraber ihtiyaç olması nedeniyle şimdi mevcut organize sanayi bölgesinde 2. Etap tekstilkent oluşturma noktasında bir karar aldık Müteşebbis Heyet olarak. Şu anda 15’e yakın firma müracaatının olduğunu biliyoruz. Altyapılar tamamlandı ve üst yapıların inşa edilmek üzere arsa tahsisleri de gerçekleşti. Şu anda Van özelinde tekstil sektöründe yaklaşık 4 bin istihdamın olduğunu söylemek mümkün. Dolayısıyla batıdaki tekstilcilerin büyük bir kısmı bölge avantajlarından yararlanmak ve lojistik imkanlarında artmasıyla beraber ilimiz başta olmak üzere bölge kentlerinde istihdam zeminleri oluşturmaya başladılar.”

İRANLI FİRMALARIN YATIRIMLARI

Van’ın yakın zamandaki yatırımları hakkında konuşan Takva, “Şehrimizdeki yatırımlar konusunda salt tekstil üzerinden gitmemek lazım. Tekstilde önemli bir ivme kazandı Van. Van’ın yanı sıra Batman, Şanlıurfa gibi şehirlerde de yatırımları duyuyoruz. Buna ek olarak şunu da söyleyebilirim. Şu anda Organize Sanayi Bölgemiz de yabancı firmaların yatırımlarının olduğunu söyleyebiliriz. Bu sevindirici haberi de sizlerle paylaşmış olayım. İran menşeli 2 firmanın ilimizde büyük bir fabrika çalışması devam ediyor. Bir tanesi musluk ve inşaat yan malzemelerine yönelik. Yaklaşık bin istihdama yönelik bir yatırımdan bahsediyoruz. Yatırım bedeli de 70 milyon dolar.” Dedi.

“YATIRIM OLANAKLARININ CAZİBESİ ETKİLİ OLUYOR”

Çağrı merkezlerinin önemine değinen Başkan Takva konuşmasını şöyle sürdürdü: “Yine Türkmenistan menşeli bir gübre fabrikası yatırımı için Van OSB’de arsa tahsisi gerçekleşti. İran’dan özellikle yoğun bir ilginin olduğunu söylemem mümkün. 2 Tane kimya fabrikasının da müracaatı da olacak yakın zamanda. Tekstilin yanı sıra farklı sektörlerde yabancı firmaların yatırımlarının olması çabası var. Yine çağrı merkezleri bölgede önemli istihdam rakamlarına ulaştı. Sadece Van’da 4 çağrı merkezinde yaklaşık 4 bin gencimiz istihdam edilmekte ve bundan oldukça memnunlar. Bunda bölgesel yatırım olanaklarının cazibesi de etkili oluyor. Bundan büyük bir memnuniyet duyduğumuzu belirtmek isterim.”

İHRACAT RAKAMLARI MERKEZE KAYDEDİLİYOR

Van’ın ihracat rakamlarıyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Takva son olarak, “Bizim kent olarak bir handikabımız var. İhracatçı firmaların kendi ihracat kayıtları merkezleri bulunan iller üzerinden gerçekleştiriyorlar. Biz ihracat rakamlarımıza baktığımızda 60 milyon dolarlık bir rakamımız var ama esasında bu ihracatçı birliklerinin rakamları ihracatın gerçekleştiği ya da üretimin yapıldığı ili baz alarak ortaya koyması ve bu şekilde kayıt altına alması bizi inanılmaz derecede bir ihracatçı kent yapacaktır. Ancak örneğin İzmir menşeli bir firmanın yılda belki de 100 milyon dolar üzerinde ve Van’da üretilen ihracat rakamlarını ne yazık ki biz Van üzerinde kayıt altına alamıyoruz. Buna ve Koronavirüs salgınına rağmen göreceli bir ihracat artışımızın olduğunu söylemek mümkün. Birçok şehrin üretimlerini kendi lokalizasyonun içine almak gibi bir çabası olduğunu biliyoruz. Bunun olması gerçek ihracat rakamlarımızı ortaya koyacaktır.” İfadelerini kullandı.