Van SMMMO’dan ertelenen prim açıklaması

Van SMMMO’dan ertelenen prim açıklaması
Van Serbest Muhasebeciler ve Mali Müşavirler Odası (SMMMO) Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Şahin, ertelenen sigorta primlerinin ödenmesi ile ilgili bir basın açıklaması yaptı. 

Ertelenen sigorta primlerinin ödenmesi ile ilgili bir basın açıklaması yapan Van SMMMO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Şahin, “19 Ekim 2016 tarihinde odamızı ziyaret eden Van Sosyal Güvenlik Müdürü Abidin Göksoy, ertelenen sigorta primlerinin ödenmesi ile ilgili bilgi alışverişinde bulundu. Kayıt dışı istihdam ülke olarak hepimizin sorunu ve sosyal güvenliğin sürdürülebilirliğini olumsuz etkilemekte, gelecek kuşakları da tehlikeye sokmaktadır. Bugün Türkiye’de iki kişi bir emekliyi finanse etmektedir. Bu da çalışan ve işveren üzerindeki yükleri git gide artırmaktadır. Kayıtlı çalışan sayısının artırılması sosyal güvenliğin sürdürülebilirliğine katkıda bulunacak, aynı zamanda güvencesiz yaşayan birçok insanın geleceğe güvenle bakmasını sağlayacaktır. Bu sorunla tek başına Sosyal Güvenlik Kurumunun mücadelesi yeterli değil, diğer kurumların, sivil toplum örgütleri başta olmak üzere ilgili tüm kesimlerin desteği büyük önem arz etmektedir. 2016 yılında asgari ücretin 1.273.50, TL’den 1.647,00 TL’ ye artması nedeniyle işverenlerimiz üzerindeki işçilik maliyetin azaltmak gayesiyle 2016 yılında asgari ücret desteği getirilmiştir. Buna ilave olarak asgari ücret desteğinden yararlanan işverenlerimizin 2016 yılı Aralık ve 2017 yıl Ocak - Şubat aylarına ait sigorta primlerinin ödemesi ise kanun ile 201Ekim, Kasım ve Aralık aylarına ertelenmiştir” dedi.

“ERTELENEN SİGORTA PRİMLERİNİN İLKİNİN ÖDEME SÜRESİ GELMİŞTİR”

Van'da ertelenen sigorta primlerine değinen Şahin, “2016 Aralık ayından 13.040.433,24 TL, 217 Ocak ayından 11.137.149.00 TL, 2017 Şubat ayından 11.049.206.42 TL. Ertelenen sigorta primlerinin ilkinin ödeme süresi gelmiştir. Bu nedenle, 2016 yılı Aralık ayına ait ertelenen sigorta primlerinin 2017 yılı Ekim ayinin sonuna kadar ödenmesi gerekmektedir. Ayrıca, 2017 yılı Ocak ayına ait sigorta primlerinin 2017 yılı Kasım ayı sonuna ve 2017 yılı Şubat ayına ait ertelenen sigorta primlerinin ise 26 Aralık 2017 tarihine kadar ödenmesi gerekmektedir. İşverenlerimizin başta asgari ücret desteği olmak üzere beş puanlık sigorta prim indirimi ve diğer sigorta prim teşviklerinden yararlanmaları, prim borçlarının bulunmaması ve süresinde ödemesine bağlıdır. Ayrıca, süresinde ödenmeyen primler sebebiyle gecikme zammı ve cezası ile karşılaşmamak, işverenlerimizin hâlihazırda yararlandıkları ve yararlanacakları asgari ücret desteği ve prim teşviklerinden mahrum kalmamaları ve bu hakların devamı için ertelenen ve vadesi gelen prim borçları ile birlikte cari ay ve yapılandırılmış eski borçlarının taksitlerinin de ödemesi süresi gelmiştir. Ertelediğimiz sigorta primlerinizi zamanında ödenmesi unutulmamalıdır. Ayrıca yapılandırılmayan icralık olan, ödeme vadesi geçen işveren borçları olanların, il müdürlüğümüze müracaat etmeleri halinde 50 bin TL'nin altında olan borçları teminat göstermeden, üstünde olan borçların ise borcun yarısı tutarında teminat göstermeleri halinde 6183 sayılı kanunun 48. Maddesine göre 36 eşit takside kadar yapılandırabiliriz. Bu şekilde yapılandırılması halinde, ilk taksitin ödenmesi şartı ile icrai işlemler durdurulacak, işveren sigorta prim teşviklerinden faydalanabilecektir” ifadelerine yer verdi.