Van sabırsızlıkla Millet Bahçesini bekliyor!

Van sabırsızlıkla Millet Bahçesini bekliyor!
Van’daki nüfus yoğunluğunu en fazla olduğu ilçelerinden biri olan İpekyolu ilçesinde yer alan eski devlet hastanesi alanının TOKİ tarafından satışa çıkarılmasının ardından, Ankara'ya giden Van Valisi ve Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve Çevre v

 Van’daki nüfus yoğunluğunu en fazla olduğu ilçelerinden biri olan İpekyolu ilçesinde yer alan eski Devlet Hastanesi alanının, satış iptali Van’da büyük sevinçle karşılandı. O karar sonrası hızlıca atılan adımlar Millet Bahçesi müjdesini de getirdi. Uzun süredir gündemde olan alanın Çevre ve Şehircilik eliyle TOKİ’den devralınıp Millet Bahçesi yapılmak üzere Van Büyükşehir Belediyesi’ne devrini duyurduğu alanın mutluluğu yaşanırken Vanlılar o alanın hızlıca kente yakışır bir alan olarak inşa edilmesi gerektiğini söyledi.

BÜYÜK SEVİNÇLE KARŞILANDI

Geçtiğimiz yıl çıktığı ilan ile birçok ille birlikte Van’daki taşınmazlarını satma kararı alan Toplu Konut İdaresi (TOKİ)’nin Van kararı uzun süre tartışıldı. Deprem sonrası kentteki kurum ve kuruluşların yerlerinin değişmesi ile önemli arazilerin sahibi olan TOKİ; eski Van Devlet Hastanesi’nin yerini de satışa çıkardı. Geçtiğimiz yıllarda kiralanan ve Van’ın uzun süredir yeşil alan olması çağrısı yapılan eski devlet hastanesi alanının satışı Van kamuoyunda yankı buldu. Yankıların ardından Ankara’da bir takım temaslarda bulunan Van Valisi Mehmet Emin Bilmez Van’a eli dolu döndü. Van’a müjde ile dönen Vali Bilmez, Eski Devlet Hastanesi alanının “Millet Bahçesi” olacağı müjdesini verdi. Alanın millet bahçesi olacağı müjdesinin ardından Şehrivan Gazetesi olarak eski devlet hastanesi çevresinde bulunan esnaf ile görüştük. Yaptığımız görüşmelerde esnafın geneli alanın millet bahçesi olmasının sevindirici olduğunu vurguladı.

TOKİ’nin geçtiğimiz yıl çıktığı ilan ile Amasya, Ankara, Antalya, Aydın, Balıkesir, Bitlis, Çankırı, Çorum, Diyarbakır, Elazığ, Erzincan, Eskişehir, Gaziantep, Gümüşhane, Hatay, İstanbul, İzmir, Karaman, Kırşehir, Kocaeli, Mardin, Mersin, Muğla, Şanlıurfa, Tekirdağ, Trabzon, Van, Yalova ve Yozgat illerinde toplam bir milyon 593 bin 654 metrekare büyüklüğünde 161 adet arsa satışa sunulmuştu. Bu iller arasında Van Eski Devlet Hastanesi’nin yeri de yer aldı. Geçtiğimiz yıllarda kiralanan ve Van’ın uzun süredir yeşil alan olması çağrısı yapılan eski devlet hastanesi alanının satışı Van kamuoyunda yankı bulmuştu. Yankıların ardından Ankara’da bir takım temaslarda bulunan Van Valisi Mehmet Emin Bilmez Van’a eli dolu döndü. Van’a müjde ile dönen Vali Bilmez, Eski Devlet Hastanesi alanının “Millet Bahçesi” olacağı müjdesini verdi. Alanın millet bahçesi olacağı müjdesinin ardından Şehrivan Gazetesi olarak eski devlet hastanesi çevresinde bulunan esnaf ile görüştük. Yaptığımız görüşmelerde esnafın geneli alanın millet bahçesi olmasının sevindirici olduğunu vurguladı.

STK’LAR ORTAK ÇAĞRI YAPRAK SATILMASIN DEMİŞTİ

Temmuz 2017’de de Jandarma Merkez Komutanlığı’nın kendilerine devrolan arsasını satışa TOKİ çıkaran fakat Vanlıların talebi ve Van eski Valisi Murat Zorluoğlu’nun girişimleri ile satıştan vazgeçmiş ve o satış iptal edilerek o alan büyük bir parka dönüştürülmüştü. Bu alan ile ilgili çağrıdan sonra da kentte birçok kesim “Eski Devlet Hastanesi satılmasın’ çağrısı yaparak, “O alan yeşil alan olsun” önerisinde bulundu. Çağrı kısa sürede ses getirdi ve önceki gün bakanlık onayı ile alanın millet bahçesi olacağı duyuruldu.

YEŞİL ALAN OLMASI İÇİN KAMPANYALAR BAŞLATILMIŞTI

2011 yılında Van’da yaşana iki yıkıcı depremin ardından, krizin fırsata dönüştürülmesi adına birçok söylem ve açıklama yapıldı. Özellikle Van’da gelecek için büyük bir sorun olarak görünen yeşil alan ve park sorunu depremin üzerinden 9 yılı aşkın bir zaman geçmesine rağmen bir türlü fırsata dönüştürülmedi. Yıkılan Van Devlet Hastanesi, askeri komutanlıklar ve diğer kamu kurum kuruluşlarının yerlerinin yeşil alan olması için kampanyalar başlatılmıştı. Kentin nefes alması adına büyük bir öneme sahip olan yeşil alan ve parkların arttırılması için kampanyalar devam ediyor.

VALİ BİLMEZ’DEN MÜJDEYİ VERDİ

Kampanyalar devam ederken, geçtiğimiz günlerde Ankara’ya giden Van Valisi Mehmet Emin Bilmez, eli boş dönmeyerek, Van’a müjde ile geldi. Kentin nüfus olarak en yoğun merkezlerinden biri olan İpekyolu ilçesinde yer alan eski devlet hastanesi alanının TOKİ tarafından satışa çıkarılmasının ardından, Ankara'ya giden Van Valisi ve Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum ile yaptığı görüşmeler sonucunda alanın ‘Millet Bahçesi’ olacağı müjdesini verdi.

VALİ EMEĞİ GEÇENLERE TEŞEKKÜR ETTİ

Van’da ciddi bir gündem olan konunun müjdesini verdikten sonra bir teşekkür mesajı da paylaşan Vali Bilmez, sosyal medya üzerinden şu sözlerle emeğe geçen isimlere de teşekkür etti: Eski Devlet Hastanesi olarak bilinen 24,646 m2'lik alanın "Millet Bahçesi" olarak Büyükşehir Belediyemize tahsis süreci tamamlandı. TOKİ tarafından Millet Bahçemizin proje çalışmalarına başlanıldı. İlimize değer katan bu arsanın "Millet Bahçesi" olarak planlanması ve tahsisi çalışmaları sürecinde bize sürekli destek veren başta; Çevre ve Şehircilik Bakanımız Sayın Murat Kurum, TOKİ başkanı Sayın Erol Bulut, milletvekillerimiz Abdulahat Arvas, Osman Gülaçar, İrfan Kartal, Meslek Odalarımıza, Van Gölü Aktivisitlerine, yerel basın temsilcilerine, STK'larımıza ve emeği geçen herkese şahsım ve Van halkı adına teşekkür ediyorum. Şehrimize hayırlı olsun.”

PROJE KISA SÜREDE HAYATA GEÇECEK

Alanın Van Büyükşehir Belediyesine tahsisi üzerinde çalışmalarını bitiren Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, 24 bin 646 metrekare yüz ölçümüne sahip arsanın ‘Millet Bahçesi’ proje alanı olarak kullanılması amacıyla büyükşehir belediyesine tahsisi gerçekleştirdi. Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum imzalı yazı ile Van Valiliğine bildirilen kararda, arazinin sadece ‘Millet Bahçesi’ olarak kullanılması ifadesine de yer verildi. Projelendirme çalışması devam eden “Millet Bahçesinin” kısa süre içerisinde tamamlanması hedefleniyor.

“KENTTEKİ DİĞER PROJELERLE AYNI KADERİ PAYLAŞMAMALI”

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan civar esnafından Akif Yetkin “Buranın da kente kazandırılması açısından alınabilecek en güzel kararlardan biri olmuş. Sonuç olarak şu anda burası özel bir işletme tarafından otopark olarak kullanılıyor ve kötü de bir görüntü oluşturmuş durumda bunun önüne geçebilmek adına hepimiz bu millet bahçesinin buraya bir can katacağını düşünüyoruz. Ama burası da kentte bulunan diğer alanlar ile aynı kaderi paylaşmamalı. Bildiğiniz gibi bir proje için adım atılıyor fakat bakıyorsunuz projenin gerçekleşmesi için yıllarca beklemek zorunda kalıyorsunuz. Eğer gerçekten hayata geçecek bir proje yapılmak isteniyorsa bununla ilgili çalışmalar bir an önce başlatılmalıdır. Kentimiz için alınmış olan bu güzel kararın bir an önce hayata geçmesini bekliyoruz. Fark ettiyseniz insanların şehir merkezinde dinleneceği bekleyeceği ya da vakit geçirebileceği bir kent meydanı gibi alan da yok. Bu yüzden bu millet bahçesi bu noktada şehrimize nefes aldıracak.” Şeklinde konuştu.

“AKKÖPRÜ DERESİ İLE BAĞLANTI SAĞLANMALI”

Millet bahçesinin oluşturulması halinde bu bölgenin alternatif yollara da ihtiyaç duyacağını belirten vatandaşlardan İlyas Erkeker, “Bura daha önce satışa çıkarıldığında tüm Van halkı seferber olmuştu ve bir şekilde bu alınan karardan geri dönüldü. Öncelikle bu çabamızın başarıya ulaşmış olması hepimizi oldukça gururlandırdı. Bu karardan geri dönülmesini sağlayan herkese teşekkürü bir borç bilmeliyiz bunun yanında bu millet bahçesi gerçekten Van’ın imajına güzel bir katkı sağlayacak. İnsanlar burada vakit geçirebilecek şehirde gerçekleşecek güzel organizasyonlarla ev sahipliği yapacak bir alan olacak. Şehir merkezimizin kısılıp kalmış olduğu belli başlı caddelerde bence bu millet bahçesi ile birlikte etrafında yapılacak düzenlemelerle de nefes alacak. Ama bu noktaya ulaşım konusunda bazı alternatifler de üretilmeli ve proje hazırlanırken bunlar da düşünülmeli. Bu bölgenin Akköprü deresi ile olan bağlantısı da kurulursa bence mükemmel bir kazanım sağlamış oluruz.” Diye ekledi.

“KARARIN ALINMASINDA ÇOK HAYATA GEÇMESİ ÖNEMLİ”

Alınan kararların hayata geçirilebilir olmasının önemli olduğunu belirterek otogar ve kent meydanı örneklerini veren vatandaşlardan Ruhat Çakar da “Şimdi benim pek ümidim yok açıkçası evet burası satışa çıkarıldı büyük bir kararın eşiğinden dönüldü ve buranın millet bahçesi olması kararlaştırıldı. Ama iş bu kararı almakla bitmiyor işte. Bu kararın hayata ne kadar geçirilebileceği de önemli. Sizde biliyorsunuz ki daha önce yeri belirlenen projesi hazırlanan Van’daki birçok karar ya askıya alındı ya da gerçekleşmesi yıllar sürdü. Eğer gerçekten elle tutulur ve hayata geçirilebilecek bir çalışma varsa ortada biz halk olarak ümitlenelim. Kent meydanı, otogar, stadyum örneklerinde olduğu gibi gerçekleşmeyecek hayallerin umutların peşinden koşmayalım. Buranın millet bahçesi olması bence çok çileli bir süreç olacak. Umarım yanılan ben olurum, vatandaşlar olur.” İfadelerini kullandı.

“SATIŞ KARARINDAN DÖNEBİLMİŞ OLMAK GURUR VERİCİ”

Söz konusu alanın satışa çıkarılmasının ardından bu karardan geri dönülmesinin vatandaşlar adına gurur verici bir tablo olduğunu belirten vatandaşlardan Haluk Yargül ise “Öncelikle Van’ın kendi girişimleri ile satışa çıkarılan bu arsayı kurtarmış olması ve yeşil alana dönüştürülmesini mümkün hale getirmiş olması hepimiz adına gurur verici bir tablodur. Bu tablo karşısında da sarf edilen bu emeğin üstüne de buraya yakışacak bir millet bahçesinin yapılması gerekiyor. Burası satışa çıkarılmaktan kurtarılırken millet bahçesi olması için biz emek sarf ettik. Eğer böyle bir proje için çalışmalar başlamayacaksa, hayata geçmesi yılları bulacaksa şimdiden vatandaşa gereken açıklamalar yapılsın. Çünkü şu anda hala otopark olarak kullanılıyor. İlk adımın bir şekilde atılması lazım. Projenin hazırlandığını burada kurulacak millet bahçesine ne zaman kavuşacağımıza ilişkin en ufak bir açıklama yok. Tamam, burayı satılmaktan kurtardık ama millet bahçesi ile ilgili süreç ne zaman başlayacak?” dedi.

“VATANDAŞLAR SÜRECİN TÜM AŞAMALARINDA BİLGİLENDİRİLMELİ”

Yapılması söz konusu olan çalışmalar ile ilgili süreçlerin tümünden vatandaşların bilgilendirilmesi gerektiğini belirten Bünyamin Gezer isimli vatandaş “Burada Van için çok büyük reklam haline gelebilecek bir millet bahçesinin oluşturulması lazım ki verilen onca emeğe değsin. Planlanan bir proje varsa da bunun şeffaflık içerisinde vatandaşlarla da paylaşılması bu projenin her aşamasında kamuoyunun bilgilendirilmesi gerekiyor. Daha önce vatandaşların yapılmasını beklediği projeler gibi buda bir kangren halini almamalıdır. Kangren haline gelen bir kent meydanı projemiz vardı örneğin yerinin bile belli olduğu söylenmiş çalışmalarda başlamıştı. Ama şu anda da gördüğünüz gibi ortada buna dair en ufak ne bir adım atılmış ne de bir proje başlatılmış. Hepimiz burada otopark olarak kullanılan bu alanın elbette ki vatandaşların kullanımına açılmasını isteriz. Fakat istediğimiz şey vaatler sunulması değil burayla ilgili yapılabilecek yapılamayacak her şeyin açık bir şekilde vatandaşla paylaşılması gerekiyor.” Şeklinde konuştu.

ŞEHRİVAN: MERAL YILDIZ – ÖMER FARUK TOKTAŞ: