Van Park AVM esnafı sıkıntıda

Van Park AVM esnafı sıkıntıda
Van’da kısa bir süre önce alışı yapılan Van Park AVM’nin esnafı; kira, ortak gider ve diğer sorunlarıyla ilgili bir basın açılaması yaptı.

- Van Ticaret ve Sanayi Odası’nda (Van TSO) yapılan basın toplantısına Van TSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Faruk Bilen ile AVM’de iş yerleri bulunan 30 civarında esnaf katıldı.Açıklamalarda bulunan Van TSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Faruk Bilen, sorunların çözümü için esnafın yanında olduklarını belirterek, “Sizlerin dile getirdiği sıkıntıları bizler de yakinen biliyoruz. Bununla ilgili olarak bizlerin de bugüne kadar yönetimle üç defa görüşmemiz oldu. İlk görüşmelerde daha ılımlı bir yol izlenirken, somut bir geri dönüşleri maalesef olmadı. Bizim de ısrarla üzerinde durduğumuz nokta, döviz kurunun kesinlikle sabitlenmesi ve burada istihdam oluşturan esnafımızın mağdur edilmemesiydi. Ancak ortak gider noktasında ilk başlarda 6-8 dolar civarında metrekare başı alınırken, bunun 12 dolara kadar artırılması konusunu da görüştük. Yönetim, görüşmemizde bunun artmasının sebebinin güvenliğin arttırılmasından dolayı olduğu ve bölgenin özel şartlarından kaynaklı olduğunu ifade etmişti. Dün de kendileriyle görüştük. Israrla yerel yatırımcılarımızın bir zarar görmemesi anlamında bir çaba sarf ettik. Oradaki kurumsal yapıya bir zarar gelecekse, oranın imajını ve kalitesini düşürecek bir şey olacaksa, bu sizin açınızdan da çok sıkıntılı bir durum olur. Oranın sıradan bir pasaja dönüşmemesi adına çok hassas davranılmalı” dedi.



“Oda olarak bu anlamda atacağınız her adımda yanınızdayız”

Bu anlamda atılacak adımlarda esnafın arkasında olacaklarını vurgulayan Bilen, “Gelinen noktada anlaşılıyor ki bundan başka da yapılacak bir şey kalmadı. Sizlerin de yaptığı en doğrusudur ve çok demokratik bir tutumla hakkınızı dile getirmeniz güzel bir tutumdur. Bizler ticaret odası olarak bu anlamda atacağınız her adımda ve her konuda yanınızda olduğumuzu, ne yapılması gerekiyorsa ve üzerimize ne düşüyorsa fazlasıyla yapmaya hazır olduğumuzu bilmenizi istiyoruz” ifadelerini kullandı.

30 civarındaki esnaf adına konuşan Medeni Çelik ise, “Hepimiz aynı konudan dolayı muzdaribiz. Biz AVM’nin açıldığı günden bu yana gerek ortak giderlerde gerekse de kiralarda ciddi sıkıntılar yaşadık. Sıkıntıların sebeplerinden bir tanesi, kurun sürekli değişmesi ve doların yükselmesidir. Biz sıkıntıları AVM yetkililerine dile getirdiğimiz zaman bize şöyle bir şey dediler, ‘siz zaten bu kiraları kabullenerek girdiniz buraya.’ Bizde bunun doğru olduğunu ve kabullenerek buraya girdiğimizi söyledik. Fakat bölgedeki ve ülkedeki durumlar her geçen gün daha da kötüye gitmektedir. Her geçen gün Türkiye’de bu sıkıntılar yaşanırken ve Türkiye’nin birçok ilinde AVM’ler bu konularda indirimler yapmışken, yatırımcılara bir nebze de olsun indirim yapılırken, bizim AVM’nin duruşu çok sert olmuştur. ‘Biz hiçbir şekilde indirim yapmayız ve olumlu bir dönüşümüz olmaz’ diye bize söylediler” diye konuştu.



“Çözüm bulunmazsa birçok firma iş yerini kapatmak zorunda kalacak”

Ortak giderlerin her geçen gün yükseldiğini de sözlerine ekleyen Çelik, “Başlamış olduğumuz günden bu yana ödemiş olduğumuz kiralar arasında ciddi farklar oluştu. Bunu AVM’ye anlattık ve eğer ki buna bir çözüm bulunmazsa burada birçok firmanın iş yerini kapatmak zorunda kalacağını ifade ettik. Burada birçok insan kredi çekti ve borçlandı. İnsanlar kira ödemek ve diğer sıkıntılarını gidermek için bunları yaptı. Buradaki yatırımcıların hemen hemen hepsinde bu problem var. Yapmış olduğumuz her eleştiri, her açıklama ve konuşma ne yazık ki yönetim tarafından olumsuz karşılandı.

Son görüşmemizde bir basın açıklaması yapacağımızı ve durumun artık çıkmaza girdiğini söyledik. Yönetim buna rağmen olumlu bir dönüşün olmayacağını söyledi. Defalarca yapılan görüşmelerin ardından basın aracılığıyla bu sıkıntımızı herkese duyurmak istedik” şeklinde konuştu.

“Amacımız üzüm yemektir, bağcıyı dövmek değil”

Buradaki amaçlarının sorunun çözümü olduğunu ifade eden AVM esnafı, “Bizim buradaki amacımız üzüm yemektir, bağcıyı dövmek değil. Buna örnek olarak Türkiye’deki diğer bütün AVM’ler kira indirimine gidiyor ya da kira almama kararı alıyor. Bizde aynı şekilde Van AVM’nin de kira indirimine gitmesini veya ciro üzerinden kira almasını istiyoruz. Diyarbakır, Gaziantep ve birçok ilde ciro üzerinden kira alma söz konusudur. Özellikle Forum AVM bu konuda en iyi örnektir” ifadelerini kullandılar.