Van Milletvekili Orhan Uçak Bilet fiyatlarını Meclise taşıdı

Van Milletvekili Orhan Uçak Bilet fiyatlarını Meclise taşıdı
Van Milletvekili Muazzez Orhan Van ve Bölge İllerinde Uçak Bileti Fiyatlarında Fahiş Artışı Ulaştırma Bakanına sordu

Orhan konu ile ilgili verdiği soru önergesinde "Türkiye’nin değişik yerlerinden Van’a gelen uçak seferleri biletlerinin 2019 yılı içerisinde fahiş düzeyde arttığı, önceki yıllarda ekonomik bir düzeyde olan bilet fiyatlarının ücret ve gelir artışlarının çok ötesinde oranlarda arttığı kamuoyunun gündemindedir. Bilet fiyatı artışının birçok açıdan sorunlara yol açtığı bilinmelidir. Artan uçak bileti fiyatları nedeniyle özellikle orta ve alt gelirli yurttaşların uçak kullanma olasılığının iyice azaldığı gözlemlenmektedir. İstanbul-Van ve Ankara-Van arası karayolunun 20 saat civarında sürmesi, özellikle yaşlı, hasta ve engelli yolcular için havayolunu daha önemli hale getirmektedir. Ayrıca tarihi ve turistik bir şehir olan Van’a yönelmek isteyen turistlerin bilet fiyatları nedeniyle güzergah değiştirdikleri Van Turizm işletmecilerince ifade edilmektedir. Yine yaz sezonu olması nedeniyle Van’a tahsisli uçakların Van dışı yerlere kaydırıldığı ve uçak/sefer sayılarının azaltıldığı da iddia edilmektedir. Nüfusu 1 milyon 125 bin kişi olan ve çevre şehirlerle etkileşimi nedeniyle daha fazla bir nüfusa hitap eden şehrin uçak bileti fiyatları nedeniyle olumsuz etkilendiği görülmelidir.

Bu bağlamda:

1) 2019 yılı uçak biletleri fiyatlarının fahiş artmasının nedenleri nelerdir?

2) 2018 yılı için Van-Ankara ve Van-İstanbul gidiş-dönüş seferleri için ortalama bilet fiyatı ne kadar gerçekleşmiştir? Bu ortalama fiyat 2019 yılı için kaç TL’dir?

3) Ankara ve İstanbul’dan Van’a haftalık uçak sefer sayısı 2017-18 yıllarına göre azaltılmış mıdır?

4) 2018 yılında aylık ortalama yolcu sayısı nedir? 2019 yılı için bu sayı hangi yönde değişmiştir?

5) 2019 yılında Van’a tahsisli olduğu halde iptal edilen uçak seferi sayısı kaçtır?

6) Özellikle yaşlı, engelli, hasta ve gebeler gibi diğer özel yolculara yönelik bilet fiyatlarında indirim uygulanması düşünülmekte midir?

7) Yurtdışından doğrudan Van’a gelen uçak seferi sayısı haftalık olarak nedir?