Van Milletvekili Bakana sordu: Van’ın elektrikleri neden kesiliyor?

Van Milletvekili Bakana sordu: Van’ın elektrikleri neden kesiliyor?
HDP Van Milletvekili Lezgin Botan, özellikle kış aylarının yaklaşmasıyla birlikte başlayan elektrik kesintileri ile ilgili flaş bir hamle yaptı.

HDP Van Milletvekili Lezgin Botan, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayarak’a ceaplaması için Van’daki elektrik kesintileri ile ilgili soru önergesi sundu. Botan, yaşanan kesintilerin sık sık kendilerine aktarıldığını belirterek Bakan Albayrak’a şu ifadelerle sorunu aktardı:

“Van ili genelinde yaygınlaşan elektrik kesintileri nedeniyle yurttaşlarımız şikayetlerini sözlü ve yazılı olarak bize ulaştırmaktadırlar. Çünkü Van’da onarım ve bakım gerekçesiyle sistematik bir uygulama haline gelen elektrik kesintileri; cihaza bağlı hastaları, sınavlara hazırlanan öğrencileri ve Van esnafı başta olmak üzere geniş bir kesimi mağdur etmektedir. Özellikle elektrik kesintilerin yoğun yaşandığı yerlerde elektronik cihazların bozulmasının yanında günlük hayat da durma noktasına gelmektedir.”

“Aynı şekilde normalinden daha düşük voltaj elektrik verilmesi de benzer sorunlar yaratmaktadır. Bununla birlikte yurttaşlarımızın sorunun çözülmesi amacıyla bir muhatap bulamaması da sorunu içinden çıkılmaz hale getirmektedir. Oysa temel bir insan hakkı olan elektrik, günümüzde uygar toplumların en temel ihtiyaçları arasında yer almaktadır. Ama özelleştirilen elektrik dağıtım işletmeleriyle birlikte kentteki elektrik arıza ve kesilmelerde ciddi bir artış meydana gelmiştir. Bu nedenle ev ve iş ekonomisini de ciddi anlamda etkileyen elektrik kesintisinin sebeplerinin ortaya konularak çözülmesi zaruret arz etmektedir.”

Albayrak’a şu soruları yöneltti: “Van ilinde sık sık elektrik kesintilerinin yaşanmasının sebepleri nelerdir? Bu sorunun çözülmesine yönelik yapılan çalışmalar nelerdir? Van ilinde yaşanan elektrik kesintilerine ilişkin yapılan şikayetlerden haberdar mısınız? Şikayetler üzerine herhangi bir inceleme başlatılmış mıdır? Yurttaşlarımızı her açıdan mağdur eden elektrik kesintileri nedeniyle ilgili işletmeye yönelik denetimler hangi sıklıkla ve nasıl yapılmaktadır?  Özelleştirme şartnamesine göre elektrik dağıtımı yapması gereken işletme söz konusu şartnameye uymakta mıdır? Van ilinde 2017 yılında elektrik kesintisi sayılarının ve sürelerinin ilçelere göre dağılımı nedir? Türkiye genelinde 2017 yılında elektrik kesintisi sayılarının ve sürelerinin illere göre dağılımı nedir? Elektrik kesintileri nedeniyle maddi zarara uğrayan esnafın ve mağdur olan yurttaşların mağduriyet ve zararları nasıl giderilecektir?