Van Kent Müzesi’nin yeri kütüphane oluyor!

Van Kent Müzesi’nin yeri kütüphane oluyor!
Kent Müzesi olarak tasarlandı, bütçe yetmeyince boşa düştü. Atıl durumda bekleyen bina için kütüphane kararı çıktı.

 Kamu yatırımlarının paylaşıldığı ve kurumlar arası işbirliğine ihtiyaç duyulan konuların istişare edildiği İl Koordinasyon Kurulunun 2019 yılı dördüncü dönem toplantısı, Vali Mehmet Emin Bilmez başkanlığında gerçekleştirildi. Gerçekleştiren toplantıda önemli bilgiler paylaşılırken kent adına önem sarf eden ‘Kent Müzesi’ projesiyle ile ilgili Vali Mehmet Emin Bilmez’den önemli bir açıklama geldi.

Bilmez, Urartu müzesinin devreye girmesiyle ikinci müzeden ziyade özellikle kamuoyunda yer alan hem de sosyal medyada yer alan kentin ciddi bir kütüphane eksiği olduğunu söyledi. Gençlerin buna yönelik ciddi bir talebi olduğunu ifade ederek, tarihi Endüstri Meslek Lisesi binasının kent müzesi yerine halk kütüphanesi çevireceklerini dile getirdi. Van’da son yıllarda en çok talep edilen hizmetlerin başında yer alan Van Kent Kütüphanesi ile ilgili önemli gelişmeler yaşandı. Uzun süredir gündemde olan fakat bir türlü ne projesi ne de yatırım programına alındığı ile ilgili haber gelmeyen kütüphane için Van Valisi Mehmet Emin Bilmez ve ilgili kurumlar aracılığı ile çok farklı bir yöntem geliştirildi. Van kamuoyunun da gündeminden düşürmediği ve her fırsatta yapılması için ses yükselttiği kütüphane için yarım kalan bir projeyi değerlendirme kararı alan yöneticiler, bunun için de yeni adresi Van Kent Müzesi olarak tasarlanan eski Endüstri Meslek Lisesi binası olarak belirledi. Geçtiğimiz büyükşehir belediyesi döneminde Van Büyükşehir Belediyesi ile DAKA tarafından Van Kent Müzesi olarak tasarlanan, bu süreçte 7 milyon civarında bir para harcanmasına rağmen tamamlanamayan ve aylardır atıl bir şekilde bekleyen binanın kütüphane yapılması kararı alındı. Vali Bilmez kararı önceki gün İl Koordinasyon Kurulu toplantısında açıklarken, gelişme kentte de sevinç yarattı. Yeri itibariyle kentin önemli noktalarından birisi olan alanda hem kütüphane hem de büyük bir sosyal yaşam alanı oluşturacak proje için çalışmaların başlatıldığı açıklandı.

NEYE NİYET NEYE KISMET

2018 yılında dönemin Van Valisi ve Van Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Murat Zorluoğlu tarafından açıklanan projeler arasında yer alan ‘Kent Müzesi’ kentte imar ve şehircilik anlamında önemli çalışmalar arasında gösteriliyordu. Büyükşehir Belediyesi tarafından yürütülen proje aynı zamanda kentin turizm ve kültürel potansiyelini tanıtmak için de örnek çalışmalar arasında yer alıyordu. Bu kapsamda dönemin Van Valisi ve Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Zorluoğlu’nun büyük önem verdiği “Kent Müzesi” projesi imar plan tadilatı, tahsis işlemleri, restorasyon revize ve işlevlendirme projeleri hazırlanarak yapılan ikinci toplantıyla müzenin yapım aşamaları da takvime bağlanmış 2018 yılında projenin tamamlanması planlanıyordu. Gelinen süre içerisinde bütçe sıkıntısı ve pürüzlerden dolayı projede gecikme yaşanmasına neden oldu. Projenin durması ve belirsizliği tedirginlik yaratırken, atıl bir durumda kalmasının yaşatacağı olumsuzluk da kamuoyunda da büyük yankı buldu. Uzun süredir ne olacağı tartışılan bina için karar beklenirken, bu süreçte ilgili kurumların kent adına oldukça faydalı bir projede girişimler yaptığı ortaya çıktı.

VALİ, “MÜZEYE DEĞİL KÜTÜPHANEYE İHTİYAÇ VAR” DEDİ

İl Koordinasyon Kurulunun 2019 yılı dördüncü dönem toplantısında Van Valisi ve Van Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez, tarihi Endüstri Meslek Lisesi binasını dönüşümü yapılarak kent müzesi projeyle ilgili önemli demeçlerde bulundu. Bilmez, Tarihi binanın kent müzesi olarak planlandığını ve gelinen süre içerisinde ödenek kullanılmasına rağmen işin yarıda kaldığını ifade ederek, müteahhit ile sözleşmeyi fesih etme aşamasına geldiklerinin altını çizdi. Bilmez, yakın tarihte açılan Urartu müzesinin açıldığını anımsatarak şu ifadeleri kullandı: “İlimizde Urartu müzesinin devreye girmesiyle ikinci müzeden ziyade özellikle kamuoyunda yer alan hem de sosyal medyada yer alan ‘kentin ciddi bir kütüphane eksiği’ olduğu yönünde ve gençlerin buna yönelik ciddi bir talebi var. Kültür Bakanlığı, Sanayi Bakanlığı, DAKA ve kurul üyeleriyle yaptığımız görüşmede bu binanın halk kütüphanesine çevrilmesi, yeni nesil kütüphaneler; sokak kitaplığın, insanları çay içebileceği ve sohbet edebildiği bir kütüphaneye dönüştürmek için gayretimiz var” dedi.

BİLMEZ AÇIKLADI: ‘KENT MÜZESİ DEĞİL, HALK KÜTÜPHANESİ OLACAK’ DEDİ

Bilmez, proje hakkında önemli bir demeçte bulunarak şu ifadeleri kullandı: “Tarihi bina kent müzesi olarak planlandı belli bir aşamaya gelindi. Hemen hemen ödeneğin büyük bir kısmı tüketildi ama işimiz yarım kaldı. Çıkan mevzuattan dolayı müteahhit sözleşmeyi fesih talebinde bulundu. İlimizde Urartu müzesinin devreye girmesiyle ikinci müzeden ziyade özellikle kamuoyunda yer alan hem de sosyal medyada yer alan kentin ciddi bir kütüphane eksiği olduğu yönünde ve gençlerin buna yönelik ciddi bir talebi var” dedi.

DEDELERİN TORUNLARIYLA GİDEBİLECEĞİ BİR KÜTÜPHANE MODELİ OLACAK!

Vali Bilmez, son olarak şu ifadeleri kullandı: “Kültür Bakanlığı, Sanayi Bakanlığı, DAKA ve kurul üyeleriyle yaptığımız görüşmede bu binanın halk kütüphanesine çevrilmesi, yeni nesil kütüphaneler; sokak kitaplığın, insanları çay içebileceği ve sohbet edebildiği bir kütüphaneye dönüştürmek için gayretimiz var. Cumhuriyet tarihin üç önemli eserlerinden olan tarihi Endüstri Meslek Lisesi binasını kütüphaneye çevireceğiz. Buranın bütün işletme iç donanım işleri Kültür Bakanlığı tarafından yapılacak. İnşaat kısmı Van Büyükşehir Belediyesi, YİKOP ve DAKA tarafından ortaklaşa hayata geçirilecek. Şu an proje çalışmalarını yapıyoruz. Kentin tam meydanında hem kentin hava almasına hem de insanların iyi zaman geçirdiği bir mekân kazandıracağız. Kültür Bakanlığından gelen uzmanların dedelerin torunlarıyla birlikte gidebildiği bir kütüphane modelini bize anlattılar, inşallah öyle bir kütüphaneyi Van’da hayata geçireceğiz” diye belirtti.

ŞEHRİVAN GAZETESİ KENTİN KÜTÜPHANE İHTİYACINI GÜNDEME TAŞIMIŞTI

Kentin tek halk kütüphanesi 2011 yılında yaşanan deprem sonrası binanın hasar görmesi ve kitap arşivinde meydana gelen tahribatlar ile büyük bir yara almasına neden oldu. Mevcut yapının hasarlı olması, yetersiz olması ve kitap arşivinde oluşan tahribat halk kütüphanesinin her geçen yıl artan nüfus karşısında yetersiz kalmasına neden oldu. Hal böyle iken Türkiye’de genç nüfus bakımında il sırada yer alan kentin kütüphane bakımında yetersiz kalması kamuoyunda kütüphane yetersizliği talebini Şehrivan Gazetesi defalarca gündeme taşıdı.

KENT MÜZESİ İLE İLGİLİ NE OLMUŞTU?

2018 yılında Van’da imar ve şehircilik anlamında önemli çalışmalar gerçekleştiren Van Büyükşehir Belediyesi, kentin turizm ve kültürel potansiyelini tanıtmak için de örnek çalışmalara imza atmak adına dönemin Van Valisi ve Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Murat Zorluoğlu’nun büyük önem verdiği “Kent Müzesi” projesi kamuoyuyla paylaşmış kentte büyük heyecana neden olmuştu. Tarihi Endüstri Meslek Lisesi binasında hayata geçirilecek olan Kent Müzesi’nin imar plan tadilatı, tahsis işlemleri, restorasyon revize ve işlevlendirme projeleri hazırlanarak Zorluoğlu başkanlığında, ilgili kurum müdürleri, akademisyenler ve teknik elemanların da katılımıyla Büyükşehir Belediyesi ve Valilikte 2 ayrı değerlendirme toplantısı yapılmıştı. Akabinde müzenin hayata geçirilmesi yönündeki çalışmalara başlanılmış, müze ile ilgili ikinci toplantı Vali Murat Zorluoğlu başkanlığında Vali Konağında gerçekleştirilirken, toplantıda müzenin yapım aşamaları da takvime bağlanarak 2018 yılı sonunda tamamlanması planlanıyordu.

PROJE’NİN MALİYETİ 7 MİLYON 500 BİN TL

Projenin toplam bütçesinin 7 milyon 500 bin TL’lik bütçesi açıklandıktan sonra çok yönlü bir merkez olacağı ifade edilen çalışma da başlamıştı. 1 yıllık süreçte inşaat çalışmaları hızla devam etmiş ve geçtiğimiz aylarda bir anda durmuştu. Bütçenin yeterli olmadığı ve inşaatın yarım kaldığı haberlerinden sonra başlayan belirsizlik de can sıkmıştı.

KÜTÜPHANE DEFALARCA PROJE AŞAMASINDA OLDUĞU SÖYLENMİŞ BİR TÜRLÜ BAŞLAMAMIŞTI

Van’daki kütüphane eksikliği yıllar boyunca dile getirilmiş, fakat gelinen süreçte beklenilen kütüphane için çalışmalar bir türlü başlatılmamıştı. Yıllar içerisinde Şehrivan’ın da defalarca gündeme taşıyıp vatandaşıp talebini dile getirdiği kütüphane için son olarak YİKAP tarafından bir çalışma yapıldığı söylenmiş fakat ondan da bir sonuç alınamamıştı. Van Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı (Van YİKOP) yetkilileri Şehrivan Gazetesi’ne yaptığı açıklamada; “Halk Kütüphanesi Projesi’nin 2018 yılında proje ihalesinin yapıldığını ve proje kabul aşamasında olduğunu ifade ederek açıklamanın devamında şu ifadeleri kullandı: “Proje bitti, şu an kabul aşamasına geldik. 2018 yılında proje ihalesini gerçekleştirdik. Yapım ihalesi ile ilgili hazırlıklara başladık. Hazırlıklarımızı bitirdikten sonra projeyi bakanlığa sunacağız. Proje’nin kabul aşamasından sonra Bakanlığın uygun görmesi halinde bina yapım aşamasına geçilecektir” denilmişti. Geçen süreçte de başlamayan çalışma can sıkarken Vali Bilmez’in açıklaması kütüphane beklentisi için bekleyen Vanlılar’ın yüzünü güldürdü.

ŞEHRİVAN HABER: HAMİT KARAKUŞ –