Van Kahveciler Odası'ndan kapalı yerler için çözüm önerisi

Van Kahveciler Odası'ndan kapalı yerler için çözüm önerisi
Van Kahveciler Odası Başkanı Sayın Niyazi Budak'ın 9 aydır kapalı olan esnafın sorunlarıyla ilgili bir açıklama yaptı.

Yaklaşık 9 aydır kapalı olan esnafımızın sorunlarına çözüm bulunmasını istiyoruz. Kıraathaneler, kahvehaneler, internet salonları, playstation, düğün salonları ve diğer esnafın sorunları yığılmış durumda.  

Malumlarınız olduğu üzere, ülkemizde ve dünyada yaşanan coronavirüs (COVID-19) salgını nedeniyle, hükümetimizce  alınan tedbirler doğrultusunda, kahvehane, kıraathane, internet salonu, internet kafe, playstation salonları, gece kulüpleri, tiyatro, sinema, gösteri merkezi, konser salonu, nişan/düğün salonu, çalgılı/müzikli kafe, içecek ağırlıklı kafe, gazino, birahane, taverna, kafeterya, kır bahçesi, nargile salonu, nargile kafe, her türlü oyun salonları (atari, playstation vb) her türlü kapalı çocuk oyun alanları, çay bahçesi, lunapark, yüzme havuzu, masaj salonu, SPA ve spor merkezlerinin faaliyetlerinin ilki 16.03.2020 pazartesi saat 24:00 itibariyle geçici bir süreliğine durdurulmasına karar verilmişti.

Daha sonra 1 Haziran 2020’de tekrar kısmi olarak açılmıştı ancak okey, dama, tavla, satranç yasak olduğu için okey işletmecisi esnafımız halen kapalı durumda ve 20 Kasım 2020 Cuma günü saat 20:00’dan itibaren geçerli olacak şekilde, ikinci kez tekrar esnafımızın işyerleri kapatılmıştır.  Söz konusu genelgeler İçişleri Bakanlığı’nca 81 il valiliğine gönderilmiştir.

Hükümetimizin insan sağlığı konusunda almış olduğu tüm tedbirleri destekliyor, daha fazla can kaybına neden olmadan, bir an önce bu virüsten tüm insanlığın kurtulmasını temenni ediyoruz. fakat işyerlerimizin faaliyetlerinin durdurulması ile birlikte, sektör olarak ülke genelinde faaliyet gösteren esnaflarımız, yanında çalışanlar ve aileleri ile birlikte ekonomik olarak büyük zarara uğramış ve esnaflarımız tamamen kepenk kapatma ve iflas noktasına gelmiştir.

Bu nedenle, aşağıda maddeler halinde sunulan taleplerimizin en kısa sürede çözüme kavuşturulmasını talep ediyoruz.

TALEPLERİMİZ :

1-Kıraathaneler de okey tavla iskambil vb. oyunlar yasak. Bu oyunların bir an önce serbest bırakılması gereklidir. Esnaf  kepenk indirmiş ve kapalı olmasına rağmen kirasını ödemektedir. Kira, nakdi para yardımı ve gıda yardımı yapılmasını talep ediyoruz.

2-Esnafımıza en az 1 yıl geri ödemesiz faizsiz kredi veya hibe para yardımı verilmesi.

3-Esnafımızın bankalara olan her türlü kredi borçları ile kredi kartı borçlarının ertelenmesi.

4-Esnafımızın Vergi ve Sigorta Primlerinin  ertelenmesi.

5-Esnafımızın ödemiş olduğu Kira Stopajı, KDV, Muhtasar Vergisi, Eğlence Vergisi, Tabela Vergisi, Çevre Temizlik Vergilerinin ertelenmesi veya silinmesi.

6-Elektrik, su, Doğalgaz, Türk Telekom internet vb. faturalarının  silinmesi.

7-Kapatılan bütün Esnafımıza kira, Nakdi para ve gıda yardımı yapılması, Vakıf ve Belediye'ye olan kiraların 2020 yılı tamamen alınmaması.

8-Türk Telekom internet ücreti ve Digitürk abonesi olan işyerlerimizin uğramış olduğu maddi zararların telafi edilmesi.

9-Sektörümüz işletmecilerinin KOSGEB kredi kapsamına alınması.          

10- Kirasını ödeyemeyen esnaf ile mülk sahipleri arasında mahkemelik durumlar var,  bunların bir an önce çözülmesi için Valilik, Milletvekilleri ve üst kuruluşların TBMM götürmeleri gerekmektedir.

Saygılarımızla.

VAN KAHVECİLER KIRAATHANECİLER VE İNTERNETÇİLER ODASI BAŞKANI NİYAZİ BUDAK