Van-İran uçak seferleri için girişim

Van-İran uçak seferleri için girişim
Van’a en çok turist sağlayan ülkelerden biri olan İran'dan Van'a, Van'dan da İran'a karşılıklı uçak seferlerinin yapılabilmesi için ön çalışmaların başlatıldığı belirtildi. TÜRSAB Doğu Anadolu Bölgesel Yürütme Kurulu Başkanı Cevdet Özgökçe, seferler için ön çalışma başlattıklarını söyledi.

 Önemli turizm potansiyellerine sahip olan Van’da kültür turları ve diğer turlar için son zamanlarda arayışlar sıklaştı.

Altyapı konusunda önemli adımlar atılırken, ulaşım başta olmak üzere diğer birçok konuda da sektörde tartışmalar ve arayışlar sürüyor. 

‘ÖNCELİK ULAŞIM VE KONAKLAMA'

Van ve havzadaki turizme dair çalışmalar yürüten kurumlardan biri de TÜRSAB.

TÜRSAB Doğu Anadolu Bölgesel Yürütme Kurulu Başkanı Cevdet Özgökçe, kültür turlarıyla ilgili çalışmaların sürdüğünü belirterek, bu konuda ulaşım ve konaklamanın önemine vurgu yaptı.

Açıklamada bulunan Özgökçe, “Otellerde yer olmayınca biz kültür turları satamıyoruz. Bir grup getirmek istediğiniz zaman önceliğiniz ulaşım ve konaklama oluyor” dedi.

UÇAK SAYILARI DÜŞTÜ

Van’ın uuş sayısı sorununa değinen Özgökçe, şunları söyledi:

“2019 yılında Türk Hava Yolları, iç hatlarda daralmaya gitti. Afrika’da Maks Boing markalı 2 uçak düştü, 24 tane de hangarlara çekilince, filolarda ciddi anlamda düşüşler oldu, bizim ilimizin de uçak sayıları çok düştü. 20 uçaktan maalesef 10-12 uçağa düştük. Bununla ilgili ciddi sorunlar yaşadık bu yıl. İnsanlarımız önemli ulaşım sıkıntıları yaşadı, bizler iş yapamaz duruma geldik. Kültür turlarında ciddi sorunlar yaşadık. Ben geçen yıl 12 tane kültür turu yapmıştım, bu yıl bir tane yapamadım çünkü ne uçaklarda yer vardı, ne de otellerde yer vardı.”

‘KÜLTÜR TURLARININ ÖNEMİNİ KAVRAMAK LAZIM'

Seyahat acentelerinin zor durumda olduğunu da aktaran Özgökçe, “İran’dan gelen konukların yoğun talebi nedeniyle otellerde doluluk oranı yüzde 100’dü, buna seviniyoruz fakat işletmecilerimizin biraz da bizleri desteklemeleri lazım. Çünkü kültür turları da mutlaka olmalı, yani yarın bir baktınız belki kapı kapandı, ya da iki ülkenin ilişkileri bozuldu, bu pazar payını kaybettik! Malum 2 yıl önce kapı kapanmıştı, 2 ay kadarotdellerdeki doluluk oranı çok düştü. O günlere geri dönmeyi asla arzu etmeyiz tabi, ama olasılıkları da düşünerek, kültür turlarının da önemini kavramamız gerekiyor. Bu konuda, sektördeki arkadaşlarımız bizleri de düşünmeli. Kültür turlarına da bir pencere açmamız lazım, uçaklarda ve otellerde yer bulamayınca iş yapamaz oluyoruz. Van’da 45 tane turizm seyahat acentesi esnafımız vardı, bu sorundan dolayı 10 tanesi kapatmak zorunda kaldı.” dedi. 

VAN-İRAN UÇAK SEFERLERİ

Van’ın önemli sorunlarından birinin de kent için önemli turizm pazarı olan İran ile uçak seferlerinin olmaması olduğunu kaydeden Özgökçe, karayolu ve demiryolu ile yolcular seyahat ederken zaman ve konfor konusunda sıkıntılar yaşanabildiğini ifade etti.

Bu konuda da çalışmalarının olduğunu belirten TÜRSAB Doğu Anadolu Bölgesel Yürütme Kurulu Başkanı Cevdet Özgökçe, şu bilgileri verdi: 

“Uçuşlarla ilgili bir görüşmemiz oldu. İlk etapta Tahran’dan Van’a haftanın 2 günü şeklinde. Şimdilik yakın bir tarihte, Nevruz öncesi Van - Tahran arası bir uçak bırakmayı hedefliyoruz. Gerekli görüşmeleri sağladık, sadece Van Devlet Hava Meydanları ile ilgili, gümrükleme ile ilgili bir sorun var, onu da vali beyle kısa bir zamanda görüşüp bu sorunu da çözersek, kışın en az haftada 2 gün olmak koşuluyla, yazın her güne yaymayla ilgili İran-Van arası uçuşlarla ilgili bir hedefimiz var.”

Prestij Haber: M. Selim KURT