Van il Tarım ve Orman Müdürlüğünün denetim seferberliği devam ediyor

Van il Tarım ve Orman Müdürlüğünün denetim seferberliği devam ediyor
Van il Tarım ve Orman Müdürlüğünde hem koronavirüs denetimleri hem de av yasağının başlamasıyla yapılan kaçak avlanma denetimleri ara vermeden sürüyor.

Tüm dünyayı etkisi altına alan Koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle  gıda denetimlerini aralıksız sürdüren Van İl Tarım ve Orman Müdürlüğü aynı zamanda Van Balığı olan İnci Kefali'nin Av yasağı kapsamındaki tedbirleri ve denetimleri aralıksız sürüyor. Hem koronavirüs kapsamındaki tedbirler hem de İnci Kefalinin korunmasına yönelik kaçak avlanmayla mücadelede Van il Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Görentaş ,şube müdürleri ve tüm çalışan personeller ve ekipler yoğun çaba sarf ediyorlar

KOVİD-19 SALGINI KAPSAMINDA GIDA DENETİMLERİ

Van il Tarım ve Orman Müdürlüğü tüm dünyada etkili olan Koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle Bakanlığın yayınladığı Tedbirler Genelgesiyle tüketicilerin korunması için gıda güvenliği , gıda hijyenliği , gıdanın ilk üretiminden son tüketici arzına kadar bütün kuralları eksiksiz yerine getirerek Ramazan süresince de denetimlerine hız kesmeden devam ediyor.

Ülke genelinde Koronavirüs tedbirleri kapsamında yayınlanan genelge ile Van İl Tarım Müdürlüğü bünyesindeki Gıda Kontrol görevlilerince denetimler ve bilgilendirmeler yapılmaktadır.

Üretim ve satış yapan iş yerleri ve işletmelerde koruyucu tedbirler kapsamında;

- Gıda ile temas eden kişilerin eldiven, maske, bone kullanması,

- ürünlerin tüketicilere sunum aşamasında muhafaza , hijyenik, mesafe kuralları 

- Denetimler çerçevesinde kapalı ürünlerin etiket , ambalaj kontrolü , et ve süt gibi ürünlerin Türk Gıda Koteksine uygunluğu ve ilaç miktarını almak için sebzelerden numunelerin alınması

- Merketlerde bulunan şarküteri, meyve ,sebze kapalı ambalajlı ürünler, unlu mamüllerin denetlenmesi

- Olumsuzluk ve uygunsuz olan işletmelere gerekli olan cezaların verilmesi ve uyarılması 

- Yapılan resmi kontrollerde  tüketicileri bilinçlendirmek amacıyla Broşürlerin verilmesi ve personelleri olan işletmelere Kovid-19 hakkında bilgilendirme yapılması

gibi tüm konularda ve alanlarda Van İl Tarım ve Orman Müdürlüğünce denetlemeler ve bilgilendirmeler yapılıyor.

VAN BALIĞI (İNCİ KEFALİ) İÇİN SIKI KORUMA

Van il Tarım ve Orman Müdürlüğü ekiplerince Van Balığı (İnci Kefali) için sıkı önlemler ve korumalar yapılıyor. 15 Temmuz'a kadar avlanma yasağı bulunan Van Balığı 3 ay boyunca tatlı su ağızlarına göç ederek yumurtalarını bırakıyorlar. Bu nedenle kaçak avlanmaların önüne geçmek için Van İl Tarım ve Orman müdürlüğü ekiplerince Göl kenarlarındaki yerleşim birimleri ve tatlı su ağızlarında sıkı önlemler alınıyor. Van Gölünden sonra en büyük stoka sahip Erçek Gölünde de sıkı önlemler alınıyor. Konu ile ilgili daha önce açıklama yapan İl Müdürü İbrahim Görentaş buradaki stokun korunması durumunda ilerleyen zamanlarda tekne sayılarının daha da artacağını ve buradan ekmek yiyen insanlar ekmek yemeye devam edeceklerini söylemişti. 

Van il Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Görentaş Van Balığını koruma noktasında her alanda tedbirlerin olacağını dile getirmişti. Görentaş, dere ağızlarında ekiplerin görev yapacağı ve Van Balığının 3-4 aşamalı bir koruma yöntemiyle koruyacaklarını söylemişti. Bu aşamalardan birincisi üreme döneminde balığın avlattırılmayacağı, ikincisi herhangi bir sebeple balık avlanmışsa taşıttırılmayacağı, üçüncüsü balık taşınmışsa merkezde sattırılmayacağını daha önce açıklamıştı.

TESPİT EDİLEN AĞLARA EL KONULDU

Van İl Tarım ve Orman müdürlüğünün av yasağı kapsamında 24 saat esasına göre çalışan ekipleri Erciş ve Edremit'ten Van Gölü'ne dökülen çaylarda ağ taraması yaptı ve tespit edilen balık ağlarına el konuldu.  Van Gölü Balığının 15 Temmuz tarihine kadar devam edecek av yasağı döneminde; Karsu Çayı, Engül Çayı, İskele ve Kale'de denetimler sürekli yapılıyor. Yoğun bir şekilde çalışan ekipler bataklıklarda yapılan çalışmalarda  oldukça zorlandılar.

Öz Haberci Gazetesi - Murat Çurku