Van halk sağlığı müdürlüğü’nden evde sağlık hizmeti
Van Halk Sağlığı Müdürlüğü'nden yapılan yazılı açıklamada; Van Halk Sağlığı Müdürü Dr. Yakup İmren, Müdür Yardımcısı Dr. Semra Gümüş Gündüz ve Toplum Sağlığı Hizmetleri Şube Müdürü Aysel Ovalıoğlu, Evde Sağlık hastalarına yönelik ziyaretlerde bulunarak hastalarımızdan ihtiyaçları konusunda bilgiler aldı.
Konu hakkında açıklamada bulunan Van Halk Sağlığı Müdürü Dr. Yakup İmren; “Evde Sağlık Hizmeti sunumuna ihtiyacı olan bireylere, sosyal ve psikolojik danışmanlık hizmetlerini de kapsayacak şekilde muayene, tetkik, tahlil, tedavi, tıbbi bakım, takip ve rehabilitasyon, ağız ve diş sağlığı hizmetlerinin evinde ve aile ortamında sunulması amacı ile yürürlüğe konulan 01.02.2010 tarihli Yönerge ile 2011 tarihinde Van İl Sağlık Müdürlüğünde Evde Sağlık Hizmetleri İletişim ve Koordinasyon Merkezi kurulmuş ve ilimizde Evde Sağlık Hizmetleri başlamıştı. 2013 yılında da Van Halk Sağlığı Müdürlüğüne devredilmiştir. Evde Sağlık Hizmetleri İletişim ve Koordinasyon Merkezi halen müdürlüğümüz bünyesinde yürütülmektedir.” dedi.
Van Halk Sağlığı Müdürlüğü Evde Sağlık Hizmetleri Birimi Faaliyetleri
*Toplum Sağlığı Merkezlerindeki Evde Sağlık Ekiplerinin ve Aile Hekimlerimizin, kendilerine kayıtlı yatalak hastaları periyodik ziyaretlerle ev ortamlarında izlemeleri,
* Hastaların muayene tetkik ve tedavilerini bulundukları ortamda düzenlemeleri,
*Uzman hekim değerlendirilmesi gerektiği kanaatine varılan durumlarda, Van Halk Sağlığı Müdürlüğünün koordinasyonu ile öncelikle hastanın uygun koşullarda hastane ortamına naklinin sağlanması,
*Naklin mümkün olamayacağı durumlarda da hastanelerde kurulan Evde Sağlık Hizmetleri Birimi hekimlerinin yönlendirmesiyle, ilgili branş uzmanlarının hastayı evinde görmesi ile muayene tetkik ve tedavileri sağlanması şeklinde yürütülmesi,
Müdürlüğümüz evde sağlık personellerince, ev şartlarında, pansuman, enjeksiyon, serum takma, sonda takma, kan alma, yara bakımı gibi basit girişimler yapılabiliyor, diğer komplike girişimler için hastanelere nakiller sağlanıyor.
Evde Sağlık Hizmetlerimiz kapsamında, hastalarımızın sağlık ihtiyaçları ve hastalık halleri sona erene kadar, gerekli bütün sağlık hizmetleri en iyi şekilde sağlanıyor. Yönetmelik kapsamında öncelikli olarak, sağlık kurumuna ulaşmada çeşitli sıkıntılar yaşayan, özellikle yatağa bağımlı hastalar başta olmak üzere kronik hastalıklar ve göğüs hastaları, ileri derece kas hastaları, bakıma ihtiyacı olan engelliler, terminal dönem onkoloji hastaları ve yaşlıların bu kapsamda değerlendirilmesi düşünüldü. Amacımız, hastalarımıza yeni tanı konulmasından ziyade, tedavilerin düzenli takibi ve gerekli eğitimlerin verilerek hem hasta hem de hasta yakınının bilinçlendirilmesidir. Ayrıca ihtiyaç halinde hastalarımıza evde ağız diş sağlığı hizmet de verilmektedir. 444 38 33 nolu hat başvurular için hizmete açılmış olup; hizmetlerimiz, randevu sistemine dayalı olarak yürütülmektedir.
Kuruluşundan itibaren yapılan çalışmalar neticesinde; İlimizde 2017 itibari ile aktif 1510 Evde Sağlık Hizmetine ihtiyaç duyan hasta tespit edildi ve toplamda 3098 hasta bu hizmetten faydalandırıldı.
Müdürlüğümüz Evde Sağlık Hizmetleri kapsamında, Toplum Sağlığı Merkezimizde görevli diyetisyenimiz, psikologumuz ve sosyal çalışmacılarımız da evde sağlık hastalarımıza ihtiyaç halinde, evinde ve aile ortamında sosyal ve psikolojik danışmanlık hizmeti vermektedirler.
Evde sağlık ekiplerimiz tarafından sosyal yardıma ihtiyacı olduğu tespit edilen Evde Sağlık hastalarımızın, 2016 yılında Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü ile yapılan protokol çerçevesin de bildirimleri yapılarak, hastalarımıza tam bir evde bakım hizmeti sağlanmaya çalışılmaktadır.
Hastalarımız ve yakınları telefon ile bize ulaşıyor. Müdürlüğümüz bünyesinde hizmet veren koordinasyon merkezimiz, ilimizdeki tüm aile hekimleri ve İpekyolu, Tuşba, Edremit ve Erciş Toplum Sağlığı Merkezlerindeki Evde Sağlık Birimleri ile koordinasyonu sağlayarak ekiplerimizi yönlendiriyor, böylece hastalarımızın evde sağlık ihtiyaçları gideriliyor. Hizmet veren ekiplerimiz tarafından, hastanın hizmet almasını sağlamak amacıyla gerek tedavi, gerekse de tetkikler yapılıyor. Sonrasında gerekli durumlarda hastaların daha üst merkezlere transferleri sağlanıp muayenelerinin yapılması için gereken işlemler yapılıyor.
Yaşlı iseniz, kas hastası iseniz, kanser hastası iseniz, engelliyseniz veya engelli yakınınız var ise, kısaca ihtiyacınız olup hastaneye gitmeniz gerekiyor, ancak gitmekte zorlanıyorsanız 444 38 33 arayarak veya Halk Sağlığı Müdürlüğümüz web sayfasından Halk Sağlığı Evde Sağlık Hizmetleri Koordinasyon Merkezine ulaşırsanız, en kısa zamanda sağlığınıza evinizde kavuşmanız için ekiplerimiz yanınızda olacaktır.