Van Gölü için 12 günlük bisiklet turu!

Van Gölü için 12 günlük bisiklet turu!
Vangölü Aktivistleri, 3 kişilik bir ekiple Van Gölü’ne dikkat çekmek için bisikletle 12 gün süren bir Türkiye turu düzenledi. Vangölü Aktivistleri Derneği Başkanı Erdoğan Özel, bisikletli Türkiye turuna şartların el verdiği ölçüde devam edeceklerini söyledi.

 Van Gölü havzasındaki tarihi ve doğal varlıklara dair şimdiye kadar birçok etkinlik gerçekleştiren Vangölü Aktivistleri üyeleri, Van Gölü’ne dikkat çekmek amacıyla Temmuz ayında 12 gün süren bisikletle Türkiye turu gerçekleştirdi.

Etap etap olarak planlanan turun birinci etabı tamamladı. Aktivistler, şartlar ölçüsünde turlarını sürdürmeyi düşünüyor.

İZMİR-ANTALYA ETABI YAPILDI

Düzenlenen bisiklet turuyla ilgili açıklama yapan dernek başkanı Erdoğan Özel, “Van Gölü’nün güzelliklerine dikkat çekmek için daha önce Van Gölü çevresinde hem yürüdük hem birkaç etkinlik düzenledik. Bu sene koronavirüs salgını nedeniyle kalabalıklar oluşturmak istemedik, bu nedenle bu defa dedik bu güzellikleri biz gidip anlatalım. Küçük bir ekiple “Van Gölü için Türkiye’yi pedallıyoruz” diye bir etkinlik başlattık. Bunu parkurlar şeklinde yapacağız. İlk parkurumuz İzmir’den Antalya’ya kıyı boyunca oldu. Burada da 3 tane aktivistimiz katıldı.” dedi. 

12 GÜN PEDAL ÇEVİRDİLER

Yapılan turun ardından güzel sonuçlarla döndüklerini belirten Özel, “Ve bunlar gittikleri yerlerde, yolda, insanlarla bir araya geldiler. Van Gölü’nü anlatılar, güzel kareler, güzel izlenimlerle geri döndüler. ‘Van Gölü Kirlenmesin Temiz Kalsın’ yazılı formalarıyla, bu şekilde bir farkındalık yaptılar. Yaklaşık 12 gün boyunca pedal çevirerek Ege’nin büyük bir kısmında, Akdeniz’de büyük bir farkındalık oluşturdular, hem turistlerden hem oradaki yerli vatandaşlardan güzel bir ilgi oldu. Bunun da devamını getireceğiz.” diye konuştu.

NEMRUT KALDERASINI YÜRÜDÜLER

Aktivistler, dün de Nemrut’a tırmanarak çanak yürüyüşü gerçekleştirdi. 

Özel, bu yürüyüşe ilişkin de şunları anlattı:

“Yine bu çerçevede biz Van Gölü havzasının bir diğer güzelliği olan ‘yeryüzü cenneti’ olarak adlandırılan Nemrut kalderasını çanaktan yürüdük. Çanak derken, Nemrut’un en üst zirvesinden yay çizerek tamamlamak demek. Orada da çok güzel bir kuş bakışı var. Hem Van Gölü’nü hem diğer 3 gölü aynı noktada görmek mümkün. Güneşin doğuşu en güzel burada izlenir. Sırf bunun için Avrupa’dan turistler gelirdi eskiden dağın tepesine gece karanlığında çıkıp güneşin doğuşunu beklerdi. Buranın da tanıtımı için bu sene Nemrut çanağı turunu yaptık. Bundan sonra da şartlar elverdiği müddetçe, bu pandemi sürecinin gidişatı da önemli, bisikletle Türkiye turumuzu devam ettireceğiz. Salgın biraz daha gevşerse ekibi biraz daha kalabalık tutacağız. 8 Ağustos’ta da Süphan Dağı tırmanışı gerçekleştireceğiz. Her yıl bu etkinliğimizi tekrarlıyoruz, bu sene 7’ncisi olacak.”

KORUMA KANUNU İÇİN TELEKONFERANS

Dernek olarak bir diğer çabalarının da Van Gölü Koruma Kanunu’nun çıkması için yaptıkları çalışmalar olduğunu belirten Özel, şunları kaydetti:

“Van Gölü Koruma Kanunu için de biz telekonferans yöntemiyle bir araya geldik. Çevre Şehircilik Bakanlığı’nın organizasyonunda gerçekleştirildi bu telekonferans. Yine Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Gülşen Orhan’ın koordinatörlüğünde bir çalıştay yapılıyor. İlk toplantı Ankara’da yapılmıştı, sadece biz Vangölü Aktivistleri temsilen bulunmuştuk. Bu toplantılar devam edecek. Biz bunu çok önemsiyoruz. Burada kamuoyunun desteği çok önem kazanıyor. Bütün kamuoyundan sahiplenmesini ve destek vermesini bekliyoruz.”

Prestij Özel Haber: Adil HARMANCI