Van gastronomi şehri olmalı!

Van gastronomi şehri olmalı!
Gölü, kaleleri, tarihi-turistik mekanları, gece hayatı ve daha birçok sosyal hayatıyla Türkiye’nin önemli kentlerinden bir tanesi olan Van 2020 yılında gastronomi ile ön plana çıkıyor.

Gölü, kaleleri, tarihi-turistik mekanları, gece hayatı ve daha birçok sosyal hayatıyla Türkiye’nin önemli kentlerinden bir tanesi olan ’ın da yer alması gerektiği herkes tarafından kabul görmüş durumda.

Kültür ve Turizm Bakanı ’da önemli işlere imza atan Ajans Asya Fuarcılık Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Güler, “Gastronomi Denince Kahvaltısı ile İlk Van akla geliyor Sayın Bakanım” Dedi.

2020 İÇİN AYRICA BİR KONSEPT BELİRLEDİ

"2020 için ayrıca bir konsept belirledik. 2020, Türk Mutfağı Konsept Yılı olacak" diyen Ersoy, sözlerini şöyle sürdürdü: "UNESCO Yaratıcı Kentler Ağı'na girmeyi hak kazanan üç gastronomi kentimiz var bildiğiniz gibi. (Gaziantep/2015, Hatay/2017 ve Afyonkarahisar/2019) Düzenlenen uluslararası festivallerle çok sayıda yerli ve uluslararası konuk çekiyor. Japonya gibi birçok ülkede Türk mutfağına büyük sempati oluştu. Biz de Türk mutfağını dünyaya sistematik bir şekilde nitelikli organizasyonlarla tanıtmaya kararlıyız. 2023 yılına kadar UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı'na farklı kategorilerde daha çok şehrimizin kaydedilmesi üzerine çalışmalarımız devam ediyor. Türkiye'nin 7 bölgesinden Türk mutfağı yemek reçeteleri derlenerek, 200 ortak reçete belirlenecek ve bu reçetelerden seçilecek olanların Bakanlığımızdan belgeli gastronomi tesisleri ile yurtdışında bulunan nitelikli Türk lokantalarında sunulması sağlanacak.

YABANCI YAZARLARA ROTA

Türk Mutfağı tanıtım kiti ve gastronomi tanıtım filmleri hazırladık. Reytingleri yüksek Türk dizi ve filmlerinde gastronomi ürün yerleştirilmesine yönelik çalışmalarımızı da sürdürüyoruz. Türkiye Tanıtım ve Geliştirme Ajansımız ile işbirliği halinde 2020 yılında tüm bu faaliyetleri ve stratejimizi hayata geçireceğiz. Bu konsept yıl çalışmasını da Türkiye markasına büyük ölçüde katkısı olacak bir proje olarak görüyoruz. Yurtdışında gastronomi konusunda etkin sosyal medya fenomenleri, yemek yazarları, TV programcıları ve şefler ülkemiz gastronomi rotalarında ağırlanarak bilgilendirilecek. Gastronomi uzmanı acenta temsilcilerine butik info turlar yapılacak.

DÜNYACA ÜNLÜ ŞEFLER TÜRK MUTFAĞINI ANLATACAK

Bakan  Ersoy, Türkiye'nin gastronomi alanında sahip olduğu zenginlikleri 2020'de Türk mutfağı temalı bir kitapta toplayacaklarını söyledi. Ersoy, "Kitabımız, mutfak kültürüne ait değerlerimizin ön plana çıkarıldığı, alanlarında dünyaca tanınan seçilmiş şeflerin tecrübelerinin aktarıldığı, coğrafi işaretleme ile koruma altına alınan geleneksel ürünleri içeren reçetelerin kullanıldığı bir konsept çerçevesinde tasarlandı. Türk mutfağı kitabının, Türkçenin yanı sıra İngilizce, Arapça ve İspanyolca dillerinde yayınlanarak yurt dışı tanıtım faaliyetlerine entegre edilmesi ve ülkemiz misafirperverlik konumlandırmasını geliştirmeye hizmet etmesi amaçlanmaktadır" dedi.

YENİ DOĞU GAZETESİ