Van'da vergi terkini olacak mı? Yeni gelişme var

Van'da vergi terkini olacak mı? Yeni gelişme var
VAN HABER- Van'da vergi terkiniyle ilgili Beşir Atalay'ın Farklı Projeyle Ankara'ya gidilmeli ve bunu onaylatabileceği sinyali vermesi üzerin Van TSO harekete geçti ve vergi terkiniyle ilgili yeni bir çalışma başlatıldı.
- Van’ın 5 yıldır gündeminden düşmeyen vergi borçları konusunda Beşir Atalay’ın ‘farklı bir proje ile Ankara’ya gidilmeli’ şeklindeki çağrısından sonra Van TSO harekete geçti. Geçtiğimiz dönem Maliye Bakanlığı’nın emsal olabileceği nedeniyle sıcak bakmadığı bu dönem de yine sonuç alınamayan Van’ın vergi borçlarının silinmesi için yeni bir kanun taslağı hazırlandı. Van TSO öncülüğünde Van bir kez daha vergi borçları için girişim başlatıyor!

2011 yılında yaşanan depremlerin ardından Van’ın ekonomisi bir anda alt üst oldu. Vergi ödemelerini yapamayan Vanlılar için hükümet tarafından vergiler sürekli ertelendi ertelenmesine ancak bu yeterli olmadı. Başta Van Ticaret ve Sanayi Odası olmak üzere birçok STK vergilerin terkin edilmesi için hükümete çağrıda bulundu. Depremin üzerinden yaklaşık 5 yıl geçmesine rağmen Van’ın vergileri terkin edilmedi. Son olarak Güçbirliği Platformu’ndan Ak Parti Van Milletvekili Beşir Atalay’ın terkin için yeni çalışmalar yapılabilir demesi üzerine Van Ticaret ve Sanayi Odası harekete geçti.

VAN TSO KOLLARI SIVADI


Geçtiğimiz ay ikincisi yapılan Güçbirliği Platformundan konuşan Ak Parti Van Milletvekili Beşir Atalay Van’ın vergi terkini için yeni çalışmalar yapılabilir demesi üzerine Van TSO harekete geçti. Daha önce vergilerin terkin edilmesi için bakanlığa dosya sunan TSO yeni bir dosya sunmak için hazırlıklara başladı. Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası (SMMMO) ile Yeminli Mali Müşavir İlhan Güneri’den terkin için yeni bir kanun tasarı hazırlatan TSO Yönetimi vergi terkini için hazırlayacağı dosyayı Güçbirliği Platformu, Maliye Bakanlığı ve diğer yetkili mercilere sunacak.

TAKVA: YENİ BİR DOSYA HAZIRLIYORUZ


Hazırlanan dosyayla ilgili görüştüğümüz Van TSO Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Takva şu ifadelere yer verdi: “Beşir Atalay’ın vergi terkini için yeni çalışmalar yapabilir demesi üzerine Ticaret ve Sanayi Odası olarak harekete geçtik. Bu kapsamda, Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası ile Yeminli Mali Müşavir İlhan Güneri ile iletişime geçerek yeni bir kanun tasarısı hazırlamalarını istedik. Sağolsunlar bizi kırmadılar ve bir tasarı hazırladılar. 2011, 2012 ve 2013 yılları için vergi terkini ve 2014 ile 2015 yılları için ise vergi ödemelerinin taksitlendirilmesi için çalışmalar kapsamında bir dosya hazırladık.”

TERKİN İÇİN YENİ BİR DOSYA HAZIRLANIYOR

Vergi terkini için düşüncesi olan kişileri odaya davet eden Takva, “Vergi terkini için alternatifi olan tüm kişileri, odaları ve STK’ları odamıza davet ediyoruz. Çözüm önerileri ve görüşler bu anlamda bizim için büyük önem arz etmektedir. Yapılacak olan çalışmalar ve sunulacak olan öneriler kapsamında oda olarak yeni bir dosya hazırlıyoruz. Hazırlayacağımız bu dosyamızı Güçbirliği Platformuna, Maliye Bakanlığına ve diğer yetkili mercilere bu dosyamızı sunacağız. Vergi terkini Van için önemi bir konudur. Bu yüzden çalışmalarımız devam edecektir.” Dedi.

 

 

GÜNERİ: TEDBİR ÖNEM ARZ ETMEKTED
İR

 

Yapılan çalışmayla ilgili görüştüğümüz Yeminli Mali Müşavir İlhan Güneri tasarının önceki tasarından çok farklı olmadığını söyledi. Güneri ayrıca bu kez terkinle ilgili sınırlamanın daha net anlatıldığını belirterek ve kanunun Ticaret ve Sanayi Odasına verdiğini dile getirdi.

 

Güneri terkinin Van için önemine değinerek şu ifadeleri kullandı: “Mücbir Sebep Halinin bitiminden sonra bölgemizde yumuşak bir geçiş sağlanması için bu tedbirlerin alınması önem arz etmektedir. Temel hedef küçük esnafın vergi borcu altında ezilmemesidir. Bu nedenle de ciro ve mal varlığının bulunmaması gibi sınırlamalar talep edilmiştir. Deprem öncesi borçların önemli bölümü zaten ödenmiş olduğundan, deprem öncesi borçların sınırlı terkini önemli bir vergi yükü doğurmayacaktır. Ayrıca bu taleplerimizle, bölgemizde yaşanan ekonomik durgunluğa bir de vergi borçlarının ilavesi sonucunda oluşacak sosyal sıkıntıların (iflas, yoksulluk, işsizlik vs.) önüne geçilmesi temel hedefimizdir.”

 

“GEREKLİ TİTİZLİK DE GÖSTERİLMİŞTİR”

 

Güneri konuşmasında, “Büyük bölümü deprem bölgesi durumunda bulunan ülkemizde, gelecekte yaşanabilecek depremler sonrasında; ilimizdeki uygulamaların haksız emsal olmaması için gerekli titizlik de gösterilmiştir. Mücbir Sebep Hali döneminde çalışıp kazandığını beyan eden veya mal varlığı bulunanların söz konusu terkinden faydalanmalarının önü de konulan ciro ve mal varlığının bulunmaması gibi sınırlamalarla kesilmiştir. Toplam vergi gelirleri içinde %0,5'i bile bulmayan bir tahakkuk oranına (2014 yılında % 0,2'dir) sahip Van ilinde yapılacak yukarıdaki sınırlar içinde bulunan vergi terkini ve taksitlendirilmesinin; bütçeye ciddi bir yükü de bulunmamaktadır. Terkin ve Taksitlendirme talebimizdeki amaç küçük esnafın ve gerçekten mal varlığı bulunmayan vergi mükelleflerinin korunması olup, bu husus devletin sosyal görevle arasında da yer almaktadır.” İfadelerini kullandı.

 

İŞTE O KANUN TASARISI


 

Güneri’nin TSO’ya sunduğu kanun tasarısı şu şekilde: “Van ilinde meydana gelen depremlerle bölgede ikamet eden vergi mükelleflerinden:

 

a) Mal varlığının asgari %5’ini kaybettiğini belgeleyen mükellefler ile

 

b) 31.12.2015 tarih itibariyle mal varlığı bulunmadığını belgeleyen mükelleflerin (zati ihtiyaç için kullanılan bir adet konut mal varlığı içinde sayılmaz) deprem öncesi tüm vergi borçları terkin edilmelidir. Deprem sonrası tahakkuk eden borçların sınırlı terkini ve diğerlerinin ise taksitlendirilmesi ile ilgili olarak.

 

c) Mal varlığının %5’ini kaybettiğini belgeleyen mükellefler ile

 

d) Yıllık cirosu 200 bin TL’nin altında kalan mükelleflerin mücbir sebep halinin ilanından 31.12.2015 dönemine ait tahakkuk eden tüm vergi borçları terkin edilmelidir.

 

e) Cirosu 200 bin TL’nin üstünde olup ancak mal varlığının bulunmadığını belgeleyen mükelleflerinden tüm vergi borçları terkin edilmelidir.

 

f) Terkin kapsamına girmeyen ve mücbir sebep halinin başladığı tarih bittiği tarih arasında tahakkuk eden her türlü (Katma Değer Vergisi borçları dahil) vergi borçları.”

 

“48 AY TAKSİTLENDİRME YAPILMALI”


Tasarıda vergi terkinin 48 aya kadar taksitlendirilmesi gerektiği ifade edildi.

“- 48 aya kadar taksitlendirilmelidir.

- Bu taksitlendirme için teminat şartı aranmamalıdır.

- Ödemeler mükellefin talebine göre aylık veya 3’er aylık halinde yapılabilmelidir.

- Taksitlendirmeye rağmen borcunu zamanında ödemeyenlere gecikme zammı tahakkuk ettirilerek en geç bir yıl içinde ödemeleri talep edilmelidir. İcra işlemler sayılan bu önlemler yapıldıktan sonrasında yapılmalıdır.” Denildi.

 

TERKİN NASIL UYGULANMALI?

23.10.2011 ve 09.11.2011 tarihlerinde meydana gelen depremlerden zarar görenlerin vergi borçları ve vergi cezalarının terkini hakkında kanun teklifinde ise şunlar yer aldı:

 

“1) 23.10.2011 ve 09.11.2011 tarihlerinde meydana gelen depremlerden zarar gören ve mücbir sebep hali ilan edilen illerde bu tarihlerden önceki vergilendirme dönemlerine ilişkin olarak tahakkuk etmiş ve vadesi geldiği halde ödenmemiş veya bu tarihlerden önceki dönemlere ait olup deprem tarihi itibariyle vadesi geçmemiş olan. 2013 sayılı Vergi Usul Kanunu kapsamına giren vergilerle bunlara bağlı 2014 ve 2015 vergilendirme dönemine ilişkin diğer tüm vergiler için bu madde hükmü uygulanır.

 

2) 23.10.2011 ve 09.11.2011 tarihlerinde meydana gelen depremlerde bölgede ikamet eden vergi mükelleflerinden mal varlığının asgari %5’ini kaybettiğini belgeleyen mükellefler ile mal varlığı bulunmadığını belgeleyen mükelleflerin (zati ihtiyaç için kullanılan bir adet konut mal varlığı içinde sayılmaz) deprem öncesi tüm vergi borçları terkin edilir.

 

3) 23.10.2011 ve 09.11.2011 tarihlerinde meydana gelen depremlerden sonra faaliyetine devam eden mükelleflerden mal varlığının %5’ini kaybettiğini belgeleyen mükellefler ile yıllık cirosu 200 bin TL’nin altında kalan mükelleflerin mücbir sebep halinin ilanından 31.12.2015 dönemine ait tahakkuk eden tüm vergi borçları terkin edilir.”

 

TASARIDA CİROYA DA DEĞİNİLDİ


 

“Cirosu 200 bin TL’nin üstünde olup ancak 2. Maddede belirtildiği gibi mal varlığının bulunmadığını belgeleyen mükelleflerinden tüm vergi borçları terkin edilir.

 

a) Mal varlığının belirlenmesine ilişkin olarak mükellefin 31.12.2013 tarihindeki durumu esas alınır.

 

b) Cirodan kasıt mükelleflerin gelir tablolarındaki Net Satış Hasılatıdır. Yıllara Yaygın İnşaat yapan firmalarda ilgi yıllarda elde edilen hasılat ciroya eklenir.

 

4- a) terkin işlemi vergi dairelerince sonuçlandırılır. Maliye Bakanlığı terkin işlemlerine ilişkin usul ve esasları belirlemeye ve terkin işlemleri için mükelleflere başvuru süresi tespit etmeye yetkilidir.” İfadeleri yer aldı.

 

ŞEHRİVAN : ÖNDER ALTINAL / ÖZEL HABERİ