Van'da teknolojiyle birlikte düğün davetiyeleri istekleri de değişti

Van'da teknolojiyle birlikte düğün davetiyeleri istekleri de değişti
Düğün sezonunun açılmasıyla beraber çiftler kuracakları yuvanın telaşına düşüyor. Düğün telaşında özellikle ev eşyaları, çalgı, düğün yemeği, altınlar, gelinlik ve damatlıklar derken birde düğün davetiyesi telaşı oluyor.

Çiftler mutlu anlarını eş, dost, akrabayla paylaşmak için düğün davetiyesi basıyor. Kimi aileler klasik olarak tabir edilen davetiyelerden basarken, kimileri de daha farklı, ilginç davetiyeler basıyor.

Bu ilginç davetiyelerin başında, cep telefonuna gelen WhatsApp mesajları ve emojiler şeklinde olan, cep telefonu, eski kasetler, laptop, damatlık ve gelinlik şeklinde davetiye, yörenin eski geleneğinde olan yastık şeklinde, aşk postası, aşk gazetesi tarzında farklı davetiyeler bastırıyorlar. Bizler Vangölü TV ekibi olarak bu ilginç davetiyeleri derledik.

Konu hakkında Vangölü TV’ye konuşan Matbaacı Ruşen Erol, “Matbaa olarak daha çok düğün davetiyesi üzerine çalışıyoruz. Bu yılda çok sayıda çiftimizin mutluluğu için davetiye hazırladık. Çoğu aile ekonomik olduğu için klasik davetiyeler isterken kimisi de farklı davetiye talebinde bulunuyor. Teknoloji döneminde olduğumuz için genç çiftlerimiz daha farklı şeyler istiyor bizden. Mesela cep telefonu şeklinde WhatsApp konuşmalarını davetiyeleştiren çiftlerimiz oluyor. Kaset şeklinde nostaljik olan davetiyeler oluyor. Ya da aşk postası şeklinde kişiye özel olarak bastırılan davetiyeler oluyor. Bunlar gibi birçok farklı davetiye talebinde bulunanlarda oluyor. Örneğin ayakkabı şeklinde davetiye isteyenler bile oldu.

Matbaacı Vedat Taşdemir ise, "Yaklaşık 15 yıldır bu işi yapıyorum. Yaz sezonuyla beraber düğünlerin açılmasıyla davetiye isteyen müşterilerimiz oluyor. Müşterilerimiz bazen de ilginç davetiyeler istiyor. Bunlara örnek olarak bilgisayar, laptop şeklinde olan davetiyeleri istiyorlar. İlginç davetiyeleri talep edenler genellikle genç kesim oluyor. Yöremizdeki insanlar kültürlerine bağlı olduğu için klasik davetiyeleri daha çok istiyor. Davetiye basarken de farklı durumlar oluyor. Bazı aileler gelin ismini yazdırmazlar. Yazalım diye ısrar ediyoruz ama müşteriler örf âdetimiz böyle gelin ismi yazdırmayacağız diyorlar. Bazıları da damadın ismini öne koyun diye ısrarda bulunuyorlar. Davetiye basarken de farklı bir anımız oldu. Eskiden gelin damat fotoğraflı karikatür şeklinde davetiyelerimiz vardı. Davetiyeyi yaptık davetiye bastıran amcamız şunu söyledi. ‘Ama benim gelinim fotoğraftakinden daha uzun’ (tebessüm ederek)  . Bizde dedik ki gidin gelininizin boyunu ölçün bizde ona göre davetiye basalım (tebessüm ederek.)

Kaynak: Vangölü TV