Van'da fiyatı en çok artan patlıcan en çok azalan limon oldu

Van'da fiyatı en çok artan patlıcan en çok azalan limon oldu
VAN TÜİK Bölge Müdürlüğü enflasyon rakamlarının açıklanması sonrası Van'da nasıl bir enflasyon olduğunu ve en çok hangi ürünlerin zamlanıp ucuzladığını açıkladı.

Van’ın EylülAyı Enflasyonu

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2021Eylülayına ait Tüketici Fiyatları Endeksi (TÜFE) ve Yurt İçi Üretici Fiyatları Endeksi (ÜFE) rakamlarını açıkladı.

TÜİK Van Bölge Müdürü Cem ÖZAYDIN tarafından yapılan açıklamaya göre; TÜFE bir önceki aya göre yüzde 1,25artış, bir önceki yılın aynı ayına göre de yüzde19,58oranında artış gösterdi. TRB2 (Van, Muş, Bitlis,Hakkâri) Bölgesine ait TÜFE’de ise bir önceki aya göre yüzde1,13'lük bir artış olurken, bir önceki yılın aynı ayına göre de yüzde 19,28 oranında artış meydana geldi.

Ana harcama grupları itibariyle aylık olarak en yüksek artış ülke genelinde yüzde 5,15'likoran ile eğitim grubunda olurken, düşüş gösteren grup ise 0,16'lık oran ile giyim ve ayakkabı grubu oldu. TRB2 Bölgesinde ise ana harcama grupları itibariyle aylık en yüksek artış yüzde3,43'lük oranla mobilya, ev aletleri ve ev bakım hizmetleri grubunda olurken, en az artış gösteren grup ise 0,01'lik oran ile alkollü içecekler ve tütün grubu oldu.

Van’da Eylül Ayının Zam Şampiyonu Patlıcan Oldu

Özaydın’ın verdiği bilgilere göre, madde bazlı değerlendirme yapılırsa yurt genelinde kömür ücreti yüzde 33,72 ve kıvırcık 30,46'lık oranlarla fiyatı en çok artan maddeler olurken, Van ilinin de dâhil olduğu TRB2 Bölgesinde ise patlıcan yüzde 30,75 ile en çok zamlanan ürün iken, onu yüzde 25,60 oranındaki artışla çocuk sweat shirt takip etti. Salatalıkise yüzde 22,44'lük bir oranda değer kaybederek Eylül ayında TRB2 Bölgesinin fiyatı en çok düşen ürünü oldu.Türkiye genelinde de yüzde 29,60oranında değer kaybeden limon en fazla ucuzlayan ürün oldu.

Öte yandan Yİ-ÜFE’de bir önceki aya göre yüzde 1,55’lik bir artışgerçekleşti. Bir önceki yılın aynı ayına göre ise yüzde 43,96 oranında artış oldu. Sektörelbazda aylık olarakelektrik ve gaz sektöründe yüzde 1,34artış, imalat sektöründe yüzde 1,63artış,madencilik ve taşocakçılığı sektöründe yüzde 0,36artışvesu sektöründe ise yüzde3,18oranında artışmeydana geldi. Ana sanayi gruplarında en yüksek aylık artış yüzde 2,73'lük oranla dayanıklı tüketim malı grubunda olurken, en yüksek yıllık artış yüzde 62,38'lik oranla enerji grubunda gerçekleşti.