Van çöplüğü’nde artık kirlilik değil elektrik var!

Van çöplüğü’nde artık kirlilik değil elektrik var!
Van’ın yıllardan bu yana devam eden önemli sorunlarından birisi olan Özalp Yolu üzerindeki Van Çöplüğü’nün kentteki büyük tahribatı sona erdi. Van için hem hava hem koku hem de çevresel anlamda müthiş bir kirlilik yaratan o çöplük alanında startı verilen ve devreye alınan çöpten enerji üretme işi ke

Çevre ile ilgili yaptığı projelerini tek tek hayata geçiren Van Büyükşehir Belediyesi, kentin en önemli sorunlarından biri olan çevre kirliliğinin önüne geçmek için hummalı bir çalışma yürütüyor. Sorunların başını çeken çöp sorunu çözüme kavuşurken 78 hektarlık alanda yap-işlet-devret modeliyle inşa edilen Katı Atık Entegre Tesisi'nde biyogazdan üretilen elektrikle 14 bin hane aydınlanıyor.

Van’ın son yıllardaki en önemli yatırımlarından birisi olan Van Çöplüğü’ndeki dönüşüm tesisi kirliliği ortadan kaldırıp üretim alanı oldu Van-Özalp kara yolunda yıllardır çöplerin gelişi güzel döküldüğü "vahşi depolama" alanında kurulan tesiste kent merkezi ve ilçelerin çöpünden elektrik enerjisi üretimine başlandı. Van Büyükşehir Belediyesi, çevreyi korumak, doğaya atılan çöpten elektrik üretimi sağlayarak ülke ekonomisine katkıda bulunmak ve istihdam oluşturmak amacıyla Katı Atık Entegre Tesisi Projesi'ni hayata geçirdi. Hayata geçen projeyle 78 hektarlık alanda yap-işlet-devret modeliyle inşa edilen Katı Atık Entegre Tesisi'nde biyogazdan üretilen elektrikle 14 bin hane aydınlanıyor. Öte yandan Geçtiğimiz aylarda Çevre Koruma Kontrol Daire Başkanlığının kontrolünde, Özalp ve Muradiye ilçelerinde katı atık transfer istasyonlarının yapımına başlandı. Muradiye’nin Karahan Mahallesi’nde yapımı süren katı atık aktarma istasyonunun yüzde 40’ı tamamlanırken, Özalp’in Aşağı Mollahasan Mahallesindeki Katı Atık Aktarma İstasyonunun ise yüzde 20’si tamamlandı. Kısa süre içinde tamamlanan hedeflenen 2 istasyon Erciş, Çaldıran ve Saray ilçelerinin de çöp sorununu kalıcı olarak çözüme kavuşturacak.

ÇÖPLER VAN’IN ENERJİSİ OLMAYA BAŞLADI!

İçişleri Bakanlığınca görevlendirme yapılan Van Büyükşehir Belediyesi, çevreyi korumak, doğaya atılan çöpten elektrik üretimi sağlayarak ülke ekonomisine katkıda bulunmak ve istihdam oluşturmak amacıyla Katı Atık Entegre Tesisi Projesi'ni hayata geçirdi. Van-Özalp kara yolunda yıllardır çöplerin gelişi güzel döküldüğü "vahşi depolama" alanında kurulan tesiste kent merkezi ve ilçelerin çöpünden elektrik enerjisi üretimine başlandı. Günde ortalama 530 ton çöpün getirildiği tesiste, son teknolojik makinelerle ayrıştırılan çöplerden elde edilen biyogaz, elektrik enerjisine dönüştürülüyor.

HEDEF ÜRETİMİ DAHA DA ARTIRMAK!

Vahşi depolama yapılan bölgede görüntü kirliliğinin önlenmesini ve çevreye yayılan kötü kokunun da giderilmesini sağlayan çevreci proje sayesinde, çöpten elde edilen enerjiyle 14 bin haneye elektrik veriliyor. İkinci aşamasının tamamlanmasıyla 35 bin hanenin elektrik ihtiyacının karşılanmasının hedeflendiği proje kapsamında daha önce çöpün biriktirildiği 20 hektarlık alanın ıslah edilmesi çalışmaları da devam ediyor.

VALİ BİLMEZ: ARTIK ÇÖPLERDEN GELİR ELDE EDİYORUZ

Vali ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez, “Daha önce 30 büyükşehir arasında çöpünü "vahşi depolama" yöntemiyle toplayan tek ilin Van olduğunu söyledi. Kentin çöp sorununu tamamen ortadan kaldırmak için iki aşamalı bir proje başlattıklarını anlatan Bilmez, "Kent merkezine çok yakın bir yerde 3 milyon metreküp vahşi depolama alanı vardı. Mevcut yerin ıslah edilmesini sağladık. İkinci aşamada ise kentin tüm çöpünü bu merkezde ayrıştırıp, ekonomiye kazandırmayı planladık. Artık Van'ın çöpünden gelir elde ediyoruz." Dedi.

AMAÇ; VAHŞİ DEPOLAMAYI BİTİRMEK

Kentte 35 bin hanenin aydınlatma ihtiyacını karşılayacak kapasitede bir tesis inşa edildiğini belirten Bilmez, şunları kaydetti: “Asıl amacımız vahşi depolamayı tümüyle bitirmek. Bunun için geçen yıldan bu yana Gevaş ve Gürpınar'ın çöpünü merkeze taşıyoruz. Bu sene de Çaldıran, Muradiye ve Erciş'in çöpünü yapacağımız aktarma istasyonuyla merkeze getireceğiz. Özalp ve Saray'ın çöpünün merkeze getirilmesi için aktarma istasyonu yapıyoruz.”

YENİ DÖNÜŞÜM ALANLARI YOLDA…

“Projenin bu sene sonunda bitmesi gereken ikinci kısmı, yani ayrıştırma, değerlendirme enerji elde etme kısmı, salgın süreci nedeniyle uzadı. İnşallah bu kısımda önümüzdeki yaz döneminde devreye alınacak. Burası için herhangi bir ödeme yapmadık. Projeyi kar ortaklığıyla ihale ettik. Burada elde edilen her türlü gelirin yüzde 6'sı belediyenin kasasına gidiyor. Projemizin tamamlanmasıyla 100 milyonun üzerinde bir kaynak harcanmış olacak."

 ŞEHRİVAN HABER-