Van Çevre yolu ile ilgili flaş gelişme

Van Çevre yolu ile ilgili flaş gelişme
Van’da Uzun yıllardır kangren haline gelen Van Çevre Yolu Projesinde yeni bir gelişme yaşandı. Halkların Demokratik Partisi Van Milletvekili Lezgin Botan Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki ile bir araya gelerek çevre yolunun başlanması için söz aldı.

Van'ın sorunlarını mecliste gündeme getiren ve hükümet bakanları ile bire bir görüşen Halkların Demokratik Partisi (HDP) Van Milletvekili son olarak, Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki ile görüştü. Bakan Özhaseki ile görüşen Van Vekili Lezgin Botan, Van Çevreyolunu konuştu. Bakandan söz alan Botan Van Çevreyolu için tarih aldı. Botan, 2018 yılı bütçe görüşmeleri sırasında Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki ile bir araya gelerek çevre yolu ve 18. maddeyi görüştü.

Türkiye Büyük Büyük Millet Meclisi’nde 2018 yılı bütçe görüşmeleri devam ederken Botan, Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki ile bir araya geldi. Görüşmede Van’ın çözüm bekleyen sorunlarını aktaran Botan şöyle konuştu:

BOTAN: BİR GELİŞME GÖREMEDİK

"Van halkı yıllardır çevre yolunun yapılmasını ve 18. Madde mağduriyetinin giderilmesini bekliyor. Şu an çevre yolunun bitirilmesi en büyük beklentimiz. Çünkü bununla hem trafik sorununda bir rahatlama olacak hem de kentimiz prestij kazanacak. Ne var ki bir ağır deprem de atlatmamıza rağmen bu konuda sonuç alıcı bir destek alamadık. Dönemin bakanları da 18. maddeden kaynaklanan mağduriyetlerin giderileceğini söylediler ama bir gelişme görmedik."

"YAPILMAMASI ADİL OLMAZ"

Her yıl gündeme gelen çevre yolu konusundaki en önemli sorunun 18. madde olduğunu ifade eden Botan

"Geçmişte STK’ların ve Van Büyükşehir Belediyesi’nin temel talebi 18. maddenin iptal edilerek yurttaşlara kamulaştırma bedelinin ödenmesiydi. Çünkü kamulaştırma bedeli ödenmediğinde yurttaşlar mağdur oluyor. Şu ana kadar otuzu aşkın ilde çevre yolları kamulaştırma ile yapıldı. Van’da da bunun yapılmaması adil olmaz. Bugün 1 milyon 800 bin dönüm arazi bu belirsizliğin kurbanı olmuş durumda.  2016 yılında meralara ilişkin yetki de torba yasayla çevre ve şehircilik bakanlığına verildi. Madem belediyeye de kayyum atadınız, tüm yetkiler de elinizde, siz de lütfen bu mağduriyeti giderin." Dedi.

"SÜREÇ BAHARDA BİTİRİLECEK"

Botan’ın çevre yolu ve 18. maddeye ilişkin sözlerini dikkatle dinleyen Bakan Özhaseki ise konuyla özel olarak ilgileneceğini belirterek şunları söyledi:

"Bu konuyla ilgili geçmiş tüm uygulamalar, düzenlemeler iptal edildi. Dolayısıyla her şey sıfırdan başlatılacak. Bu kapsamda tekrar ihale yapılacak ve bu süreç 2018 ilkbaharında bitirilecek."

KAYNAK: BİSESVAN.COM