Van çevre yolu içi kaybedecek vakit yok

Van çevre yolu içi kaybedecek vakit yok
10 yıl gibi bir süre önce başlayan ve bu süreçte adeta ‘çile yolu’ haline gelen Van Çevre Yolu ile ilgili gelişmeler ardı ardına geliyor. Geçtiğimiz aylarda yapılan yoğun girişimler sonrası Edremit etabında çalışmaların yeniden start aldığı Van Çevre Yolu’nun en zorlu bölümü olan İpekyolu ilçesindeki bir bölümü için daha askı süreci başladı. Bu süreç konuyu yeniden gündeme getirirken çalışmayı değerlendiren isimler bir kez daha sürecin ‘hızlı’ ilerlemesi gerektiğine vurgu yaptı.

10 yıl gibi bir süre önce başlayan ve bu süreçte adeta ‘çile yolu’ haline gelen Van Çevre Yolu ile ilgili gelişmeler ardı ardına geliyor. Geçtiğimiz aylarda yapılan yoğun girişimler sonrası Edremit etabında çalışmaların yeniden start aldığı Van Çevre Yolu’nun en zorlu bölümü olan İpekyolu ilçesindeki bir bölümü için daha askı süreci başladı. Bu süreç konuyu yeniden gündeme getirirken çalışmayı değerlendiren isimler bir kez daha sürecin ‘hızlı’ ilerlemesi gerektiğine vurgu yaptı.

VAN ÇEVRE YOLU İÇİN KAYBEDECEK VAKİT YOK!

Çalışması 10 yıl önce başlamasına rağmen süreç içerisinde çok kez sekteye uğrayan Van Çevre Yolu ile ilgili hareketlilik sürüyor. Geçen 10 yıllık süreçte çoğu kez tıkanan süreç son dönemlerde kentin milletvekilleri, belediye başkanları ve birçok ismin girişimiyle hızlandırılırken süreç işlemeye devam ediyor. Uzun bir bekleyişten sonra geçtiğimiz aylarda Edremit etabında makinaların yeniden kontak çalıştırdığı Çevre Yolu’nda en büyük sorunu teşkil eden İpekyolu hattında ise imar çalışmaları aralıksız sürüyor. Edremit ve Tuşba’ya göre 18’inci madde uygulaması nedeniyle sürecin ağır işlediği Çevre Yolu’nun İpekyolu ile ilgili son askı süreci konuyu yeniden gündeme getirdi. Van çevre yolu ile ilgili önemli gelişmeyi Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Ali Kemal Atlı, Çevre yolunun son etabının askıya çıktığını duyurarak heyecan yarattı. Ardından konuyu değerlendiren İpekyolu Belediye Başkan vekili Sinan Aslan ve sürecin yakın takipçisi Van Emlakçılar Derneği Başkanı Orhan Özdek, sürecin hızlıca nihayete erip yoldaki çalışmanın başlaması konusunda görüş bildirdi.

İpekyolu ilçe sınırları içerisinde geçen çevre yolu güzergahının açılması için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yapılan Van Çevre Yolu ve Civarı Revizyon İmar Planı son etabı olan İpekyolu ilçe etabına ait imar uygulamaları (18. madde) itirazlardan sonraki son durumu bakanlık tarafından gönderilerek Van Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünce 09.03.2021 tarihi itibariyle askıya alınarak ilan süreci başladı. Van çevre yolu ile ilgili önemli gelişmeyi Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Ali Kemal Atlı resmi twitter hesabından duyurdu. İmar çalışmalarında son etabın askıya çıktığını ifade eden Atlı, “Van Çevre Yolu ve Civarı Revizyon İmar Planının son etabı olan İpekyolu etabımıza ait imar uygulamaları (18. madde) Bakanlığımız tarafından gönderilmiş olup müdürlüğümüzde askı süreci başlamıştır” dedi.

BELEDİYE BAŞKAN VEKİLİ ASLAN: TEMENNİMİZ SÜRECİN HIZLI İLERLEMESİ

Çevre Yolu’nun en problemli bölgeleri olarak görülen bu alandaki son gelişme heyecan yaratırken İpekyolu Kaymakamı ve Belediye Başkan Vekili Sinan Aslan da konuyla ilgili bir açıklama yaptı. Önceki gün Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü’nün yaptığı açıklama sonrası çevre yoluyla ilgili son zamanlarda olumlu gelişmelerin yaşandığını hatırlatan Aslan, “Çevre yolu, Van'ımızın gelişmesi, trafiğin rahatlaması ve yeni yaşam alanlarının açılması açısından çok önemlidir. Van Çevre Yolu ve Civarı Revizyon İmar Planı son etabı olan İpekyolu ilçemize ait imar uygulamaları itirazlarından sonraki son durumun askıya alınarak ilan sürecinin başlaması çok önemli bir gelişmedir. Beklentimiz ve temennimiz o dur ki bu süreç çok hızlı ilerlesin. Vatandaşlarımız da bu yeni gelişmeyle umarım kentin yararına olacak, çok fazla itirazın olmadığı bir sürecin parçası olurlar” diye konuştu.

ÖZDEK: İNSANLARIMIZ 11 YILDIR BEKLENTİ İÇİNDELER

Açıklama sonrası kamuoyunda da hareketlilik yaşanırken, konuyla ilgili görüş paylaşan bir diğer isim Van Emlakçılar Derneği Başkanı Orhan Özdek oldu. Özdek Van’ın 2010 yılından bu yana çevre yolunu hasretle beklediğini hatırlatarak, “Tüm çevre illerinde yapılan çevre yolu maalesef Van’da yapılmadı. 11 yıldır hasretle çevre yolunu bekliyoruz. Van’ın gelişmesi ve ulaşım konusunda daha iyi bir yere gelmesi için çevre yolu şart. Van’ın çehresinin değişmesi ve ortadaki kaosun kalkması için çevre yoluna Van’ın ihtiyacı var. Bu anlamda insanlarımız 11 yıldır beklenti içindeler. Ortada bir mağduriyet olduğunu da belirtelim.” Dedi.

“MALİYETİ ÇOK YÜKSEK BİR ÇEVRE YOLUMUZ YOK”

Özdek konuşmasının devamında şunları söyledi: “Bu mağduriyetin ortadan kaldırılması için diğer illerde yapılan kamulaştırmanın Van’da da yapılması şart. Bizim çevre yolumuz diğer illerdeki çevre yollarından daha kısa. 41 kilometrelik çevre yolunda çok faaliyetli çalışmaların olması mümkün. Maliyeti de çok yüksek bir çevre yolumuz yok. Ancak bu rağmen devletimizin en son yayımladığı kararnamenin ardından çevre şehircilik il müdürlüğümüz öncülüğünde başlatılan 30 günlük bir askı süreci var. Bu süreç şuan başladı. Çevre yolumuzun son etabı olan İpekyolu itabı şuanda askıya alındı. Vatandaşlarımız konuyla ilgili çevre şehircilik il müdürlüğüne gidip arsaları hakkında bilgi alabilir.”

ÇEVRE YOLUYLA YAŞANACAK RAHATLIĞI HATIRLATTI

Özdek, “Son geldiğimiz noktada çevre yolunun artık nihayete kavuşması gerektiğini düşünüyoruz. Van’daki dinamikler olarak çevre yolunun bir kaos haline geldiğini düşünüyoruz. Bu durum Van’ın ilerlemesinin önünü kapamış durumda. Çevre yolunun yapılması halinde trafik rahatlayacak ve şehirleşme daha hızlı olarak ilerleyecektir. Vatandaşlar bu bölgede yatırım yapmak istiyorlar. Maalesef şuana kadar gelen şehrlerden dolayı bu noktalarda vatandaşlar ne yapı yapabiliyor nede alım satım yapabiliyor. Ancak son halinin ardından 30 günlük bir askı süreci var. Bu sürecin ardından alınacak bir karar var.” Şeklinde konuştu.

“İVEDİLİKLE TAMAMLANMALI”

Çevre yolunun Van’a büyük katkı sunacağına dikkat çeken Özdek, “Yolun yapılması ile birlikte gerek yatırımlar bazında gerekse de trafiğin rahatlaması konusunda büyük bir çalışma olacaktır. Van’da şuan çok ciddi bir trafik sorunu yaşanıyor. Çevre yolu biran önce yapılıp tamamlanmalı. İvedilikle çevre yolu ihale edilip hizmete açılmalı. Evet yol askıya alındı ancak henüz ihale edilmedi. Yolun biran önce ihaleye çıkıp yol tamamlanmalı. Önümüz yaz ve mevsimsel olarak yolun yapılması için uygun ortam var.” Dedi.

MERAL YILDIZ – ŞEHRİVAN