Van cennet koyları da artık güvende

Van cennet koyları da artık güvende
Son dönemlerde gerek Cumhurbaşkanlığı gerekse de ilgili bakanlıklar eliyle Türkiye’nin önemli değerleri, güzellikleri, tarihi ve doğal alanları bir bir koruma altına alınıyor. Kanunlar ile koruma altına alınan bu değerler ile bu zenginliklerin talan olmasının önü kapatılırken Van’da da her gün yeni

Son dönemlerde gerek Cumhurbaşkanlığı gerekse de ilgili bakanlıklar eliyle Türkiye’nin önemli değerleri, güzellikleri, tarihi ve doğal alanları bir bir koruma altına alınıyor. Kanunlar ile koruma altına alınan bu değerler ile bu zenginliklerin talan olmasının önü kapatılırken Van’da da her gün yeni bir alan için benzer bir koruma kanunu çıkarılıyor. Fakat tüm bu yasal kanunlara rağmen hala Vanlılar’ın üzerine büyük sorumluluklar düşüyor.

KANUNLAR KORUYOR, BİZ DE SAHİPLENELİM!

Van Gölü’nün saklı koyları cennetten köşeler olarak güzelliği ile insanları mest ederken, her yıl onlarca turistinde uğrak noktası konumunda. Tekneyle yaklaşık 3 saat süren keyifli yolculuğun ardından ulaşılan Ağin bölgesindeki koylar, Ege ve Akdeniz bölgesindeki güzellikleri aratmayan eşsiz görüntüler oluşturuyor. Dünyanın en büyük sodalı gölü olma unvanına sahip Van Gölü’nün el değmemiş saklı güzellikleri görenleri hayran bırakırken, Gevaş ilçesi sınırlarında bulunan koylar, hem coğrafyasıyla hem de tarihi yapılarıyla yerli ve yabancı turistlerin beğenisini alıyor. Sadece Van Gölü üzerinde bulunan teknelerle ulaşımın sağlandığı koylar; doğası, masmavi suyu, kumsalı ve yeşiliyle ziyaretçilerine görsel şölen sunuyor. İşte bu görsel şölen sunan ve bozulma tehlikesi yaşayan alanlar artık kanunlar ile korunuyor. Cennetten köşe olarak tabir edilen Van Gölünün koyları Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca koruma altına alındı. Van'ın Gevaş ilçesindeki İnköyü, Ağin Mezrası ve Deveboynu mevkileri "doğal sit-nitelikli doğal koruma alanı" olarak tescillendi. Van’ın cennet koyları olarak tabir edilen alanların tescillenmesi memnuniyetle karşılandı. Fakat bununla sınırlı kalmayıp kentin sahiplenmesi, tanıtması ve turizme kazandırılması da Van yerelinde özel bir çalışma gerektiriyor.

KARAR BİZİ MEMNUN ETTİ

Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca Van'ın Gevaş ilçesindeki İnköyü, Ağin Mezrası ve Deveboynu mevkileri "doğal sit-nitelikli doğal koruma alanı" olarak tescillendi. Van’ın cennet koyları olarak tabir edilen alanların tescillenmesi Van’da sevinçle karşılandı. Bu memnuniyet sürerken Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Ali Kemal Atlı yaptığı açıklamada “Bu bölgelerle ilgili alanında uzman ekiplerce hazırlanan ekolojik temelli bilimsel araştırma raporu için tüm kurumlardan uygun görüş aldık. Bakanlığımızca incelenen dosya, Bakanlık makamının oluruyla doğal sit-nitelikli doğal koruma alanı olarak ilan edildi. Karar bizi memnun etti.” dedi.

VAN GÖLÜ'NÜN CENNET KOYLARI OLARAK BİLİNİYOR

Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca Van'ın Gevaş ilçesindeki İnköyü, Ağin Mezrası ve Deveboynu mevkileri "doğal sit-nitelikli doğal koruma alanı" olarak tescillenmesi konusunun Van için önemli bir yere sahip olduğunu kaydeden Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Ali Kemal Atlı, 2011'den bu yana bölgedeki tabiat varlıklarının korunmasına yönelik çalışma yürüttüklerini söyledi. Atlı, bölgedeki doğal güzelliklerin korunması ve tescillenmesine yönelik 2019 ve 2020'de önemli işlere imza attıklarını belirtti. Ali Kemal Atlı, Van Gölü'nün cennet koyları olarak bilinen İnköyü, Ağin Mezrası ve Deveboynu mevkilerinin de "doğal sit-nitelikli doğal koruma alanı" olarak tescillenmesi için çalışma yürüttüklerini bildirdi.

UZMAN EKİP ÇALIŞMA YAPTI

Uzman ekip tarafından sürdürülen çalışmaların meyvelerini vermeye başladığını aktaran Atlı, “Van Gölü kıyısındaki bu alanların en büyük özelliği dalmaçya kıyı tipi alanlar olmasıdır. El değmemiş koylarıyla çok güzel bir görünüme sahip. Yazın teknelerin en önemli uğrak yerlerinin başında geliyor. Turistik açıdan çok önemli bir değere sahip. Bizler de buraların doğal sit-nitelikli doğal koruma alanı ilan edilmesi için çalışma yürüttük. Bu bölgelerle ilgili alanında uzman ekiplerce hazırlanan ekolojik temelli bilimsel araştırma raporu için tüm kurumlardan uygun görüş aldık. 2020'de Van Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Komisyonumuzca tekrar görüşüldükten sonra Çevre ve Şehircilik Bakanlığına sunuldu. Bakanlığımızca incelenen dosya, Bakanlık makamının oluruyla doğal sit-nitelikli doğal koruma alanı olarak ilan edildi. Karar bizi memnun etti."

ÖZEL: VAN GÖLÜ BÜYÜK BİR ZENGİNLİĞİMİZDİR

Van Gölü Aktivistleri Derneği Başkanı Erdoğan Özel, yaptığı açıklamada, Van Gölü'nün cennet koyları 'doğal sit-nitelikli doğal koruma alanı' olarak tescillenmesini büyük bir sevinçle karşıladıklarını söyledi. Özel, “Van Gölü, yüzbinlerce yıllık geçmişi, sodalı suyu, 1700 metre rakımda yukarı deniz namıyla eşsiz güzelliklere sahip, bulunduğu bölgeye yaşam veren, ülkemizin en büyük gölü ve içindeki dışındaki özellikleri büyük bir zenginliğimizdir.

Van Gölünün özellikle turizme kazandırılması konusunda birçok çalışmayı bizler de yürütüyoruz.” Dedi.

“DOĞAL YAPININ KORUNMASI BİZLERİ MUTLU ETMİŞTİR”

Van Gölü çevresinde el değmemiş birçok koy ve kıyı şeridinin olduğuna vurgu yapan Özel, “Bunlardan bazıları doğal güzelliği ile insanı büyüleyen İnköyü, Ağin Mezrası ve Deveboynu mevkileri ‘doğal sit-nitelikli doğal koruma alanı’ ilan edilmesi oldukça önemli bir karardır. Tescillenen bu alanların bölge turizmine yönelik katkıları ve doğal yapısının korunması noktasında bizleri mutlu etmiştir. Van Gölü çevresinde diğer birçok noktada da doğal güzelliklerin korunması için yeni kararların alınmasını istiyoruz. Bu konuda çevre şehircilik il müdürlüğü olmak üzere emeği geçen herkese teşekkür ederiz.” İfadelerini kullandı.

KORUMA KADAR SAHİPLENMEK, TANITMAK DA GEREKİYOR!

Geçtiğimiz aylarda ve yıllarda Van’ın bunun gibi birçok zenginliği kanunlar ile koruma altına alınırken birçok değeri de sahiplenilmeyi bekliyor. Kent genelinde hala birçok tarihi yapı onarılmayı ve turizme kazandırılmayı bekliyorken Başkale gibi daha uzak ilçelerde yer alan yapılar restore edilmeyi ve yıkılmaya yüz tutmadan turizmde marka olmayı bekliyor. Son yıllarda Akdamar Adası’yla, Van Kalesi’yle ön plana çıkan kent bunun gibi daha bir çok değerine rağmen turizmde hakettiği yerde olmayı beklerken burada Van kamuoyunun sahiplenmesi ve turizmde kullanması da en önemli yeri tutuyor.

 Meral YILDIZ / ŞEHRİVAN