Van Büyükşehir'den flaş yeni borç açıklaması!

Van Büyükşehir'den flaş yeni borç açıklaması!
İçişleri Bakanlığınca Kanun Hükmünde Kararname (KHK) kapsamında görevlendirme yapılan Van Büyükşehir Belediyesinin borcunun yaklaşık 1 milyar lira olduğu bildirildi.

Hakkında yürütülen terör soruşturması kapsamında tutuklanan ve görevinden uzaklaştırılan Van Büyükşehir Belediye Başkanı Bekir Kaya'nın yerine, KHK kapsamında Belediye Başkan Vekili olarak görevlendirilen Vali İbrahim Taşyapan, sorunların çözülmesi için ilgili birimlere gerekli talimatları verdi.

Taşyapan tarafından Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreterliği görevine getirilen Mehmet Yaşar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kente en iyi hizmeti kazandırmak için yoğun çaba harcadıklarını söyledi.

1991'den bu yana belediyenin tüm birimlerinde görev yaptığı için kurumu iyi tanıdığını belirten Yaşar, atamanın ardından ilk olarak belediyenin mali durumunu, personel yapısını araştırmaya başladıklarını anlattı.

BELEDİYENİN BORÇLARLA İLGİLİ BÜYÜK SIKINTISI OLDUĞUNU TESPİT ETTİKLERİNİ VURGULAYAN YAŞAR, ŞÖYLE KONUŞTU:

"İlk incelemede borç toplamının 750 milyon civarında olduğunu tespit ettik. Borçların ödenmesiyle ilgili yol haritasının belirlenmesinin ardından 2017 yılı içinde yapılacak projelerle ilgili hazırlıklarımızı yapacağız. Öncelikle mali ve personel durumunu belirlemeye yönelik çalışmalarımız oldu. Bizim daha önce açıklamadığımız bir borcumuz daha var. Bazı kesimler borçların abartıldığıyla ilgili açıklamalar yapıyor ama doğru değil. Van Su Kanalizasyon İdaresine deprem sonrasında acil eylem planı içinde TOKİ konutlarının su ihtiyaçlarının karşılanması için İller Bankası aracılığıyla Devlet Su İşleri tarafından 48 kilometrelik yeni su isale hattı inşa edildi. Bunun bedeli 150 milyon lira civarında. İlk 5 yılı ödemesiz, daha sonradan ödeme takvimine göre ödenmesi gereken bir borç. 30 yıllık süreci kapsıyor. Buna istimlak ve KDV değerleri dahil değil. Bununla 190 milyon liraya kadar yükseliyor. Ayrıca borç olarak açıklamadığımız iki kalem daha var. Bunların da eklenmesiyle açıklamadığımız 250 milyon civarında bir borç durumu var. Bununla borç miktarımız 1 milyar lirayı aşıyor."



Yaşar, açıkladıkları borç miktarının belediyeye görevlendirme yapılmadan önce görevde bulunan daire başkanları tarafından tespit edilen rakamlar olduğuna dikkati çekti.

Resmi verilerin dışında bir rakam açıklama yapma lüksleri olmadığını ifade eden Yaşar, "Biz, hatta borç miktarlarını eksik açıkladık. Ayrıca sözleşmeye bağlanmış olan 2017 yılı içinde yapılacak 43 milyonluk proje var. Biz bunu da açıkladığımız borç miktarlarının içine eklemedik." dedi.

"İLÇELERDEN ENKAZ DEVRALDIK"

Yaşar, belediyede 2 bin 600'ün üzerinde hizmet alımı personel bulunduğunu vurgulayarak şunları söyledi:

"İlçe belediyelerinde aslında bize sağlıklı devredilen bir yapı yok. Bir enkaz devraldık. Saray ilçemizin suyu tek bir vanaya bağlı. Koskoca ilçenin su şebekesi bir vanadan kontrol ediliyor. Bu da ciddi sıkıntılar yaratıyor. Araçlarda da ciddi sıkıntılar var. Özalp ilçemizde itfaiye binası olarak bir ev kiralanmış ve itfaiye araçlarının olası yangınlara müdahaleye hazır olduğunu söyleyemeyiz. Donma tehlikesi olduğu için araçlar boş bekletiliyor. Yangın olduğunda önce su dolum yerine sonra olay yerine gidebiliyor. Bunu kabul edemeyiz. Bizim amacımız bu yıl bütün eksikleri tespit ederek sorunları gidermektir. Borçlarımıza rağmen sıkıntılarımızı gidermeye çalışacağız. Biz, geçmiş sıkıntıların arkasına sığınarak hizmetten kaçmayız. Sürekli birilerini eleştirerek bundan nemalanmayı düşünmüyoruz. Halkımızın belediyenin borçlarını bilmesi gerekir."

"ARSENİK ORANI YÜZDE 120-130 CİVARINDA"

Kent merkezinde park sayılarının arttırılması, yolların genişletilmesi, trafik sorunlarının giderilmesiyle ilgili proje hazırlıklarına başladıklarını aktaran Yaşar, daha yaşanabilir bir kent oluşturacaklarını dile getirdi. Yaşar, "Çöp alanımızda büyük sıkıntılarımız var. Orada TOKİ konutları ve mahalle sakinleri var. Aynı bölgede sulardaki arsenik oranıyla ilgili sıkıntılar mevcut. En fazla yüzde 10 olması gereken arsenik oranı yüzde 120-130 civarında. Bu da kansere davetiye demektir. Buradaki çalışmalarımızla tehlikeleri bertaraf etmiş olacağız." dedi.



Van Büyükşehir Belediyesi olarak bütün ilçe belediyeleriyle işbirliği yaparak sorunları çözme idaresi ortaya koyduklarını vurgulayan Yaşar, halka hizmet için görev yaptıklarını, iş birliğinden, diyalogdan ve beraberlikten vazgeçmeyeceklerini bildirdi.

"MAAŞLAR ARASINDA ADALETSİZLİK VAR"

Yaşar, halkın da kendilerine büyük teveccüh gösterdiğine, sorunlarla ilgili belediyeye rahatlıkla ulaşabildiklerine işaret ederek şu değerlendirmelerde bulundu:

"Van'da işsizlik konusunda büyük sıkıntı var. 23 bin civarında belediyeye iş müracaatı var. Belediye istihdam yaratma değil, hizmet yeridir. Biz personel sayısını azaltmak zorundayız çünkü gelirlerimizin 3'te 2'si personel maaşlarına gidiyor. Hizmet alımlarında yüzde 100-200 artış oranlarıyla bazı ihaleler yapılmış. Benim imar daire başkanım kendi emrinde çalışan sözleşmeli personelden az maaş alıyor. Daire Başkanı ondan daha az maaş alırsa verim bekleyemezsiniz. Biz de 2017 yılı için meclis kararı aldık. Artık taban ücreti uygulayacağız. Maliye Bakanlığı tarafından açıklanan limit ne ise onun üzerine sözleşmeleri yeniliyoruz. Artış oranları üzerinden para vermeyi asla düşünmüyoruz."

BU YIL YAPACAKLARI ÇALIŞMALARLA TASARRUF ELDE ETMEYE ÇALIŞACAKLARINA DİKKATİ ÇEKEN YAŞAR, ŞUNLARI KAYDETTİ:

"Aynı statüde olmalarına rağmen biriyle yüzde yüz artışla diğeriyle asgari ücretle sözleşme imzalanan personel var. Bizim görevimiz adaleti sağlamak. Kişilerin iş durumuna göre eşit ücret almalarını kesinlikle sağlayacağız. Bizim görevimiz devletin gönderdiği kaynakları halkın hizmetine sunmaktır. Halkımız emin olsun, biz 2017 içinde kentimize en iyi hizmeti sunacağız. 2016'nın üzerinde bir performansla halkımıza hizmet götüreceğiz. Bundan kimsenin şüphesi olmasın."