Van bölgesinde 2020 yılında 47 bin 379 ünite kan bağışı yapıldı; 'Kan ver, hayat kurtar'

Van bölgesinde 2020 yılında 47 bin 379 ünite kan bağışı yapıldı; 'Kan ver, hayat kurtar'
Türk Kızılayı Güney Doğu Van Bölge Kan Merkezi Müdürlüğü Kan Bağışçısı Kazanım Uzmanı Kemal Yıldız, 2020 yılında Van bölgesi olarak 47 bin 379 ünite kan alımı yapıldığını belirterek 2021 yılında 52 bin ünite kan alımı yapmayı hedeflediklerini söyledi.

Bu kanın yaklaşık 24 binini Van ve ilçelerinden aldıklarını, diğerlerini ise Van’a bağlı diğer il ve ilçelerden temin ettiklerini kaydeden Yıldız; "Bu yıl hedefimiz 52 bin ünite kan almak. Her yıl bölgenin ihtiyacını karşılamak için daha fazla kan almaya çalışıyoruz çünkü sürecin ne getireceğini bilmiyoruz. İhtiyaç olarak bölgemizdeki hastanelerin yüzde 98 civarında kan ihtiyacını karşılıyoruz. Kan, laboratuvar ortamında üretilemeyen, kaynağı sadece insan olan sıvı bir yapıdır. Bundan dolayı insanların kan bağışı konusunda duyarlı olması gerekiyor. Çünkü gelecek bir telefonla bir hastanın acil olarak kana ihtiyacı olabilir, bu sebeple her zaman kanın hazır olması gerekiyor, yani önemli olan ihtiyaç halinde hazır olması. Vatandaşlarımız kan vererek, hayat kurtarmaya vesile olabilirler. Bu konudaki duyarlılığın her yıl katlanarak artmasını bekliyoruz” ifadelerini kullandı.

Gazetemize özel açıklamada bulunarak, hergün çeşitli nedenlerden dolayı birçok insanın kana ihtiyacı olabildiğini ve gerekli kan miktarının bulunmadığı durumlarda ise insanların kan kaybından hayatını kaybedebileceğini aktaran Yıldız, "Bu sebeple kana ihtiyac olduğu kadar kan vermek de insani değerler açısından çok önemli. Hayati bir öneme sahip olduğu için de, uzmanlar özellikle kan bağışı konusunda vatandaşların daha duyarlı olmalarını bekliyor." diye kaydetti.

İLK İŞLEMLER 

Türk Kızılayı Güney Doğu Van Bölge Kan Merkezi Müdürlüğü Kan Bağışçısı Kazanım Uzmanı Kemal Yıldız, kan verme sürecine ilişkin de şu bilgileri paylaştı; “Kan, laboratuvar ortamında üretilemeyen, kaynağı sadece insan olan sıvı bir yapıdır. Bundan dolayı insanların kan bağışı konusunda duyarlı olması gerekiyor. Çünkü gelecek bir telefonla bir hastanın acil olarak kana ihtiyacı olabilir, bu sebeple her zaman kanın hazır olması gerekiyor, yani önemli olan ihtiyaç halinde hazır olması. Kan bağışında bulunmak isteyen vatandaşlar bize müracaat ettikleri zaman ilk işlem olarak bir form doldurtuyoruz, bu formda, kişi kan bağışına uygun mu yoksa değil mi ona bakılıyor, yani kişinin bilgileri ile alakalı bir bilgilendirme elde ediyoruz. Kişi, verilen formu doldurduktan sonra uygun görülürse daha sonra kan değerine ve tansiyonuna bakılıyor. Ardından doktorumuz gerekli değerlendirmeyi yapıyor, bir engel yoksa kişi kan bağışında bulunabiliyor. Kan alındıktan sonra, kan veren kişi 5 dakika dinlendikten ve yapılan ikramdan sonra gidebiliyor."


KİMLER KAN BAĞIŞI YAPABİLİR?

Kan bağışında bulunmak isteyen bireylerin sağlık açısından herhangi bir sorununun olmaması gerektiğini belirten Yıldız: “Kişi daha önce Kızılay'a kan vermemişse 18-60 yaş arası kan bağışında bulunabilir ama Kızılay'a bir kez dahi kan bağışında bulunmuşsa 18-65 yaş arası kan bağışında bulunabilir. Erkekler üç ayda bir, yılda 4 kez, bayanlar ise dört ayda bir yıl da 3 kez kan bağışında bulunabilir.  Kişi 18 yaşını doldurduktan sonra herhangi bir sağlık sorunu yoksa kan bağışında bulunabilir.” dedi.  

“YÜZDE 70’İNİ VAN KARŞILIYOR”

Van Kan Bağış Merkezi olarak bölge illerine hizmet sunduklarını söyleyen Yıldız, nüfus yoğunluğuna göre bölge kan ihtiyacının yüzde 70’ini Van'ın karşıladığını söyleyerek; "Türk Kızılayı Güney Doğu Van Bölge Kan Merkezi olarak Van, Muş, Bitlis, Hakkari, Ağrı ve Iğdır illerinin kan ihtiyacını biz karşılıyoruz ve aynı zamanda bu illerimizde kan bağışını da biz alıyoruz. Bölgemizde Van ve Muş’dt kan bağış merkezi bulunuyor. Van Kan Bağış Merkezi, Bitlis, Ağrı, Iğdır ve Van illerinden kan alıyor. Nüfus olarak çevre illere göre Van daha büyük ve almış olduğumuz kanın yaklaşık yüzde 70’ini Van karşılıyor”ifadelerini kullandı.

“GÜNLÜK 200 ÜNİTE KAN ALIMI YAPILIYOR”

Van Kan Bağış Merkezi olarak sadece Van merkezle sınırlı kalmadıklarını, hizmet alanları kapsamında çevre il ve ilçelere de gittiklerini sözlerine ekleyen Yıldız, günlük 200 ünite kan alımı yapıldığını söyledi. Yıldız, şunları söyledi: “Ekiplerimiz kan bağışı almak için Van’la sınırlı kalmıyor, çevre il ve ilçelere de gidiyor. Ortalama 200 ünite üzerinde bir kan alımımız var. 200 ünite kan alınırken, bir ünite kandan 3 ürün elde ediyoruz. Eritrosit süspansiyonu, trombosit süspansiyonu ve taze donmuş plazma olarak ürünler elde ediliyor. Bu ürünler ihtiyaç duyuldukça hastanelerin taleplerine göre gönderiliyor.”

“DUYARLILIK BEKLİYORUZ”

Koronavirüs pandemisinden dolayı vatandaşların doğal olarak bazı tereddütler yaşadığını ve bu durumun da kendilerini etkilediğini ifade eden Yıldız: “2020 yılında Van bölgesi olarak 47 bin 379 ünite kan aldık. Bu kanın yaklaşık 24 binini Van ve ilçeleri karşıladı, diğerlerini ise Van’a bağlı diğer il ve ilçelerimizden elde ettik. Bu yıl hedefimiz 52 bin ünite kan almak. Her yıl bölgenin ihtiyacını karşılamak için daha fazla kan almaya çalışıyoruz çünkü sürecin ne getireceğini bilmiyoruz. Bölgemizdeki hastanelerin yüzde 98 civarında kan ihtiyacını karşılıyoruz. Pandemi, doğal olarak her sektörü etkilediği gibi kan bağışı durumunu da etkiledi. Çünkü insanlar dışarıya çıkmaktan veya kan bağışı için buraya gelmekten korkuyorlardı. Bu durum doğal olarak bizi de etkiledi. Bunu çözmek için daha önce tek noktada veya bir kaç noktada kan alırken, mahallelere kadar inmeye başladık, ekiplerimiz gitti, muhtarlıklar ve imamlarla yapılan çalışmalar sonucunda ihtiyacımızı büyük ölçüde karşıladık. Bundan sonraki süreç nasıl devam eder bunu bilemeyiz ama insanların bu konuda duyarlı olmalarını bekliyoruz. Kan alma merkezlerimizde her türlü hijyen kurallarına çok dikkat ediliyor. Tek kullanımlık malzemeler kullanılıyor, her gelen kişi için ayrı malzeme kullanılıyor. Buna bağlı olarak hijyen konusunda hiç bir sıkıntımız yok” ifadelerini kullandı.

Prestij Özel Haber: M. Selim KURT