Van 11 yıldır Van Çevre Yolunun bitmesi bekliyor

Van 11 yıldır Van Çevre Yolunun bitmesi bekliyor
Son dönemlerde yeni gelişmeler yaşanmasına ve başlasa bile hala uzunca süre gündemde kalmaya devam edecek Çevre Yolu bir kez daha gündemde.

Son dönemlerde yeni gelişmeler yaşanmasına ve başlasa bile hala uzunca süre gündemde kalmaya devam edecek Çevre Yolu bir kez daha gündemde. Van’da nüfus, trafik ve sorunlar arttıkça daha çok tartışılan 11 yıllık kronik sorun bu kez de Van’da 3 STK’nın çağrısı ile bir kez daha öne çıktı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’a çağrı yapan STK’lar bu işin üst düzey mekanizmalar ile çözüleceği çağrısını yaparken, konunun en yakın takipçilerinden olan Van Emlakçılar Derneği Başkanı Orhan Özdek ise o ortak çağrıdan sonra kapsamlı bir değerlendirme yaptı.

Van’ın en önemli sorunlarından biri olan Van Çevre Yolu bir türlü tamamlanamazken, bakanlık nezdindeki çalışmalar ise devam ediyor. Son dönemlerde 18’inci madde kapsamındaki değişiklikler, revizyon imar planları, askı süreçlerinde gelişmeler yaşansa da 11 yıllık yolun bitmesi hala uzun süre konuşulacak gibi görünüyor. Çözülmesi halinde Van’daki trafik sorununa büyük katkı sunması beklenen çevreyolunun 2020 yılında başlaması hayali bu yıl da gerçek olmazken yaşanılan ciddi sıkıntılar kentteki STK’ların bir kez daha konuyla ilgili çağrılar yapmasına neden oldu. Geçmişte yapılan sayısız açıklama, çağrı, serzeniş ve talebe rağmen halen start almayan yapım için bekleyiş sürerken son olarak Van’ın ekonomi devleri çevreyolunun biran evvel açılması için çağrı yaptı Van Ticaret ve Sanayi Odası, Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği, Organize Sanayi Bölgesi yönetiminin üçlü açıklaması sonrası Van Emlakçılar Derneği Başkanı Orhan Özdek de çevreyolunun açılması çağrı yineledi. Açıklamalarda bu işin Cumhurbaşkanlığı nezdinde, üst düzey bir müdahale ile çözülebileceği vurgusu yapılırken Van’ın bu krizden kurtulması için bu yolun ivedilikle başlaması gerektiği bir kez daha vurgulandı.

“KURUMLAR ARASI SORUNLAR SON BULMALI”

Van’ın ekonomideki en önemli kuruluşları olan Van TSO, Van OSB ve Van ESOB önceki gün bir açıklama yaparak Van Çevre Yolu’nu bir kez daha gündeme getirdi. Açıklamada, “Son 10 yılda İlimizde en çok konuşulan ve tartışılan konulardan bir tanesi olan çevre yolu projesinin tamamlanamaması şehrimizin gelişiminin önündeki en büyük engellerden biridir. Yıllardır kamuoyunun gündemini meşgul eden çevre yolu yapımının gecikmesi, Van'ın ekonomik, sosyal hayatının yanı sıra kent gelişimini de olumsuz etkilemektedir. İlimizin gelişimine katkı sunacağına inandığımız çevre yolu projesinin ilk günden bu yana kamulaştırma yöntemi ile gerçekleşmesi hususunda gerek bizler gerekse paydaşlarımız birçok girişimde bulunduk ve emek verdik.” Denildi.

“KENTİMİZ YENİ BİR KİMLİĞE, YENİ BİR VİZYONA SAHİP OLACAKTIR”

Bölgenin yöneten ve yönlendiren kenti konumunda bulunan Van’ın gelişmesi ve kalkınmasında önem arz eden çevre yolunun önündeki en büyük engelin 18’inci madde uygulaması olduğu kaydedilen açıklamada, “Bu nedenle de çevre yolunun yapılması için kamulaştırma yapılarak hemen çalışmalara başlanması gerektiğini defalarca ifade ettik. Komşu illerimizde ikinci çevre yollarının yapımı gerçekleşirken ve konu ile ilgili acele kararlar alınırken ilimizde bu sürecin hala beklemede kalması manidardır. Malatya için, Resmi Gazete’nin 24 Eylül 2020 tarih ve 31254 Sayılı nüshasında yayınlanan 2974 Sayılı Cumhurbaşkanı Kararı’na göre acele kamulaştırma kararı ilimiz için neden uygulanmamaktadır. Ülkemizde bırakın illeri birçok ilçede hayata geçen çevre yolu projelerinin ilimizde kangren haline dönüşmesi neticesinde, çevre yolu ile birlikte gerek kent gelişimi gerekse ekonomik gelişmeler için atılacak adımlar askıya alınmaktadır. Halbuki çevre yolunun tamamlanması neticesinde ilimizde çok ciddi gelişmeler olacak, kentimiz yeni bir kimliğe, yeni bir vizyona sahip olacaktır.

“VAN ÇEVRESİZ VE ÇARESİZ OLMAMALI”

Çevre yolu kapsamında yapılacak imar uygulaması sırasında vatandaşların dinlenme, ulaşım, güvenlik, sosyal ve kültürel faaliyetlerini karşılamak amacıyla park, dinlenme tesisi gibi yapıların inşası için uygun olan yerlerin özel mülkiyetten çıkarılıp kamu mülküne dönüştürülmesini kabul etmeyen vatandaşlarımızın süreci mahkemeye taşımaları ile buna ek olarak kurumlar arası yaşanan uyuşmazlık, koordinasyon eksikliği ve çekişmeler, projenin hayata geçmesini engellemektedir.

“ÇÖZÜM CUMHURBAŞKANIMIZDADIR”

Yaşanan sürecin kentimize olan dezavantajlarını konuşmak yerine Devlet Su İşleri, Karayolları Bölge Müdürlüğü, Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü, Yerel Yönetimler ve sorumlu diğer kurumlar arasında yaşanan sorunların ivedi şekilde son bulmasını, yerel aktörlerden çok Cumhurbaşkanlığı talimatına istinaden, yetkili bakanlıkların çalışmaları ile çevre yolunun bir an evvel tamamlanması en büyük arzumuzdur. Bu anlamda; Üst düzey mekanizmaların harekete geçmesi, kentteki siyasilerin olaya müdahil olması ve sorunu yetkili kurum/kuruluşlara taşımalarını dile getiriyor, kentimizin gelişmesinin önünde büyük bir engel olan çevre yolunun kısa zamanda bitmesini temenni ediyoruz.

“ÇEVRE YOLU BİR SERÜVENE BİR MACERAYA DÖNMÜŞ”

Van Emlakçılar Derneği Başkanı Orhan Özdek, çevre yolu hakkında Şehrivan Gazetesi’ne yaptığı değerlendirmede şunları söyledi: “Van Ticaret ve Sanayi Odası, Van Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği, Van Organize Sanayi Bölgesi Başkanlığı, çevre yoluyla ilgili ortak açıklama çok isabetli bir düşünceye değinerek basın açıklamasında bulunulmuş. Çevre Yolu Van’ın kangren yarası haline geldi, çünkü çevre yolu yaklaşık 11 seneye varan bir serüvene bir maceraya dönmüş durumda. Dolayısıyla çevre yolu konusu Van’daki binlerce insanı mağdur ve perişan etmiş durumda. Çevre yolu hadisesi 11 yıldır süregelen bu sıkıntı bitmek bilememekle birlikte sonuca gidilmemektedir.”

VAN’DA YENİLİK ADINA HİÇBİR YAPILMIYOR

Başkan Özdek, çevre yolu konusundaki tepkilerini dile getirerek şunları kaydetti: “18. maddeden dolayı vatandaşların arsaları birbirlerine kayması ve bir arsaya 10 kişinin ortak olmasında bir yıkım söz konusudur. Dolayısıyla Doğu Anadolu Bölgesi’ndeki insanların ekonomik durumlarını çok iyi olmaması ile birlikte sıkıntı yaşayan insanlarımıza bu kadar ciddi anlamda sorun oluşturmak asla ve asla doğru değildir. Van’da 11 yıldır çözülmeyen çevre yolu polemiği söz konudur ve bu sorun için ne siyasiler ne de bürokratlar bir çözüm üretememektedir. Çözüm üretilmeyen sorun Van’ın geleceği adına ve ekonomisi adına sıkıntılar yaşatmaya devam ediyor. Bugün çevre yolu bölgesine baktığımız zaman özellikle Edremit, Kavurma ve Elmalı köyü civarında yol açılmış olsaydı. Şu an o bölgelerde yeni bir Van inşa edilmişti, maalesef Van eski Van olarak kalmaya devam ediyor.”

“SORUNLAR CEREYAN ETMEKTEDİR”

Türkiye’de yenilenen ve çevre yolları yapılan farklı illeri Van ile kıyaslayan Özdek, “Diğer illere baktığımız zaman yeni Gaziantep ve eski Gaziantep ya da yeni Kayseri veya eski Kayseri olarak karşımıza çıkıyor fakat Van hep eski Van, göç alan bir il olduğu için burada ikamet edemeyenlerle birlikte 1,5 milyonluk bir şehirden bahsediyoruz. Gerek trafik sıkışıklığı gerek insan yaya sıkışıklığı yaşamaktadır. Yeni alanlar açılmamaktadır, yeni imar alanları açılmamaktadır ve altyapı ve üstyapı sorunları yaşanmaktadır. Haliyle artık bu sorunlar cereyan etmektedir, Van’da çok ciddi sorun ve sıkıntılar baş göstermiştir. Ancak çevre yolu açılmış olsaydı ve açılacak olsa oradaki sorunlar çözülseydi Van’daki birçok sorun ortadan kalkacaktı. Biz de artık yeni Van diye isimlendirebilirdik, bölgelerde şehirleşme ve kentleşme olacaktı bundan dolayı çok güzel sosyal tesisler ve yaşam alanları oluşacaktı. Çok ciddi değişimler için önce çevre yolu sorununa kulak verelim.” İfadelerinde bulundu.

“VERİLEN VAATLER SADECE HAVADA KALIYOR”

Çevre yolu Van’ın ekonomisine ciddi bir darbe olduğunu belirten Özdek. “Bugün baktığımız zaman bundan 20 gün önce Malatya’da 44 kilometre çevre yolu kamulaştırarak açılıyor. Biz 11 yıldır Van’da kamulaştırılmaya yanaşılmayan bir devlet ve hükümet anlayışıyla karşı karşıyayız. Oysa Van milleti bunu hak etmiyor, Van milleti şunu istiyor: Türkiye’nin 36 ilinde çevre yolu kamulaştırarak açılıyorsa neden Van’da kamulaştırarak açılmıyor. Van’a gelen onlarca yetkilinin verdiği vaat ve sözlerinin hiçbirini yerine getiremediler, tamamen verdikleri sözler ve vaatler havada kalmış, çevre yolu olduğu gibi birçok sorun halen insanlara hezeyan yaratmış durumda. Bu hikâyelerin hiçbiri bir sonuca varılamamıştır. Van güneşin başkenti olarak adlandırılan bir kenttir, fakat sahipsiz bir il olarak adlandırılıyor çokta yerinde anlam. Türkiye’nin hiçbir ilinde bugüne kadar böyle bir sorun yaşanmamıştır.” Şeklinde konuştu

 ŞEHRİVAN HABER: MERAL YILDIZ – ORHAN SAĞLAM