Vali Mehmet Emin Bilmez açıkladı: Van Gölü kıyısında ahıra taviz yok!

Vali Mehmet Emin Bilmez açıkladı: Van Gölü kıyısında ahıra taviz yok!
Makamında, Van’ın çeşitli sorunlarına ilişkin sorularımıza cevap veren Vali ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez, Van Gölü kıyısında ve şehir merkezinde yoğunlaşan ahırlar konusuna da değindi.

Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez, Van Gölü kıyısında yer alan ahırların büyük bir kısmını yıktıklarına, geri kalanlar için de yıkım çalışmalarının süreceğine dikkat çekerek, “Biz şehrin merkezindeki bu güzel yere, gölün kenarına ahırlar yapmışız. Biz ahırların buralardan kaldırılması yönünde aldığımız kararı tavizsiz uygulayacağız.” dedi.

GÖL KIYISINDA 300’DEN FAZLA AHIR

Ahırların Van Gölü kıyısında yoğunlaştığına dikkat çeken Vali Bilmez, “Bizim şehir kültürümüz de farklıdır, biz eğlence yerlerimizi içerde, sokaklarda, apartmanların altına yapmışız, gitmişiz gölün kenarına da ahırlarımızı yapmışız. Üniversite ile havaalanı arasında, sahilde diyebileceğimiz bölgede 300’ün üzerinde ahır var.” dedi.

Kıyıdaki ahırları yıkmaya başladıklarını belirten Vali Bilmez, “Bu sene o ahırları yıkmaya başladık. Bunun için de hem İpekyolu hem Tuşba hem Edremit Belediye Başkanlarının bize verdiği destekten dolayı da teşekkür ediyorum.” diye konuştu. 

“VALİYİ BİZDEN ALIN DİYENLER OLDU”

Yıkım sırasında bazı ahır sahiplerinden tepki gördüklerini ancak mahalle sakinlerinden büyük bir destek gördüklerini ifade eden Vali Bilmez, şunları söyledi:

“Ciddi bir korku da vardı bizde, toplum bize tepki gösterir diye, ama aksine ciddi bir destek gördük. Bunun için Van halkına teşekkür ediyorum. Evet, ahır sahipleri biraz tepki gösterdi; ‘bu hayvancılıktan anlamıyor, derdimizden anlamıyor, bu valiyi bizden alın’ diyenler de oldu. Ama genel anlamda o kokudan, sineklerden mustarip olan komşular vardı.”

“TAVİZSİZ UYGULAYACAĞIZ”

 

Rusya’nın Petersburg’a su sağlama örneğini veren Vali Bilmez, şöyle devam etti: 

“Van Gölü kıyıları en değerli yerlerimiz. Petersburg’da su getirmek için Rusya dünyanın parasını harcamış, kanallarla su getirmiş, şehri su ile buluşturmak için. Ama biz şehrin merkezindeki bu güzel yere, gölün kenarına ahırlar yapmışız. Valla biz aldığımız kararı tavizsiz uygulayacağız. Biz ahır sahiplerine yer de bulmadık, ona girseydik, hiç çözüm bulamazdık. Kendi çözümlerini kendileri buldu, kimisi hayvanlarını çekti, kimisi hala beklenti içerisinde, belki yıkılmaz diye. Büyük bir kısmı yıkıldı, bir kısmı da duruyor. Yıkılanların enkazını biz kaldırdık. Belediyeler olarak bütün enkazını biz kaldırdık.”

"AHIR DEĞİL TURİSTİK MEKAN OLSUN"

 

Ahır yapmak yerine değerli arazilerden daha farklı biçimlerde yararlanmanın mümkün olduğunu anlatan Vali Bilmez, şu çağrıyı yaptı:

“Gelin burada güzel bağ bahçeli evler yapın, gelin burada turizm tesisleri yapın, burada ahır yapmayın! Fidanlık parkının hemen yanında Çeto’nun ahırı var, orada ahır yapacağına, gel bir kahvaltı salonu yap, başka bir şey yap, biz de size yardımcı olalım, projede yardımcı olalım. İnsan ahırı nereye yapar, arsasının en değersiz yerine yapar. Demek ki göl kenarı bizim kültürümüzde şimdiye kadar en değersiz yerdi. Oysa orası bizim için en değerli yer.”

Prestij Haber: Adil HARMANCI