Vali Bilmez’den flaş çevre yolu açıklaması

Vali Bilmez’den flaş çevre yolu açıklaması
Van’da 10 yıl gibi bir zamandır tamamlanmayan Çevre Yolu konusu gündemi meşgul etmeye devam ediyor.

 Emin Bilmez, çevre yolu ile ilgili süreci anlatarak, projenin aksamasına neden olanlara tepki gösterdi.

’ın elbirliği ile bu proje konusunda destek olması gerektiğini söyledi.

ÇEVRE YOLU ÜZERİNDEN MENFAAT ELDE ETMEK İSTİYORLAR

Yıllardır tamamlanamayan çevre yoluyla ilgili sorunun vatandaşlarda olduğunu ve arazi sahiplerinin çevre yolu üzerinden menfaat elde etmek istediğini ifade eden Bilmez, “Van’a gelişimin üzerinden bir yıl geçti, ilk geldiğim günden bu yana Van’ın sorunlarından en önemli olanı çevre yolu. 2011 yılında çevre yolu ihale edilmiş, bölgenin 2010 yılından önce yol güzergâhının kamulaştırma yoluyla açılması talep edilmiş ama 2011 yılından önce bu konu tamamen kapanmış. Çevre yolu ihale edilmiş, müteahhitti belli ama bizim hemşerilerimiz 10 liralık değeri olan arazilerin, arsaların değeri yüz liraya çıktı. 10 lira daha menfaat elde edeyim, biraz daha kazanayım mantığıyla açtığı davalarla çevre yolunu bugüne kadar engellediler, geçtiğimiz yıl seçimi de fırsat bilip, talepleri çevre şehircilik bakanlığımıza iletildi, büyük oranda talepler karşılandı.” Şeklinde konuştu.

ÇEVRE YOLU’NDAKİ SÜREÇ BİTER BİTMEZ YOLUN İNŞAATI BAŞLAYACAK

Bilmez konuşmasını şu ifadelerle sürdürdü: “18’inci madde uygulaması bitti, birinci etabın parselasyon ilanı da çıktı, bununda sonuna geldik, itirazlar devam ediyor, 200 üzerinde itiraz var. İnşallah ikinci etabında bu günlerde askıya çıkması, üçüncü etapta mühendislerimiz çalışıyor, bizim beklentimiz Ocak ayı sonuna doğru bu sürecin bitmesi ama Şubat’ın sonuna kadar bu süreç devam edecek gibi. Hukuki süreç biter bitmez şu anki müteahhitti Gökçenay Grup elindeki işe hemen başlayacak. Yaklaşık 50 milyonluk bir ihaleyle aldığı bir işi var bu işi hemen devam ettireceğiz. Geri kalan işin yaklaşık 400 milyon liralık bir maliyeti var onu da karayolu bölge müdürümüz, ulaştırma bakanlığı ortak bir çalışma ile projeyi tamamladılar, ocak ayının 15’inde Ankara’da bir toplantı yapılıp, hukuki süreç biter bitmez ihaleye çıkaracaklarını, bunu Cumhurbaşkanlığı Büyükşehir belediye başkanlarının toplantısında da biz dile getirdik. Ankara’da, Van’da bunu ciddi anlamda takip ediyor.”

KİMSENİN BU KENTE ZARAR VERMEYE HAKKI

Çevre yolu açılmadan kentte sorunların çözülemeyeceğini söyleyen Bilmez, beş lira daha kar etmek isteyen vatandaşlar yüzünden Van ciddi zararlar görüyor ifadelerini kullandı. Bilmez, “Buradan Vanlı hemşerilerimize seslenmek istiyorum, hak kaybı olan varsa, hak ihlali olan varsa tabi ki yargıda hakkını arasın, hak aramak kutsal bir görevdir buna bir diyeceğimiz yok. Bu projenin durdurulmasını talep etmeleri halinde bu kente ciddi bir kötülük yapacaklarını ve ben de daha önce de dediğim gibi bu kente bu kötülüğü yapanlar kim olursa olsun, kamuoyuyla bunları paylaşırım, bu yolu beş yıl daha ötelemeye hiç birimizin hakkı yok. Bu çevre yolu açılmadan bazı sorunlarımızın da çözümü mümkün değil. Bu sorunlar nelerdir, otogar, trafik sorunu, karayolları çalışmalarında yaşanan aksaklılar, karayolları İpekyolu üzerinde bir çalışma yapacağı zaman araçları yönlendirecek alternatif bir yolu yok o zaman ne oluyor kentin insanı mağdur oluyor, yine stadyumu bu şekilde etkiliyor.”

“ÇEVRE YOLU KONUSUNDA VATANDAŞLARIMIZADN DESTEK İSTİYORUZ”

“Çevre yolu konusunda biz Ankara’da milletvekillerimiz, teşkilat başkanlarımız, kamuoyumuz, basınımız ciddi bir baskı oluşturmuş durumda Ankara’da bir sıkıntımızın olduğunu sanmıyorum, sıkıntımız Van’da. Bizim o bölgede arsası olan insanlara bir mahalle baskısı uygulamamız lazım. Kimsenin beş kuruş fazla menfaat elde etmesi için bu kente zarar vermeye hakkı olmadığını düşünüyorum, bu konuda bütün vatandaşlarımızdan destek istiyoruz.” Diye konuştu.

VALİ BİLMEZ’DEN KÜLTÜR SOKAĞI AÇIKLAMASI

Kültür sokakta yapılan denetimlerle ilgili konuşan Vali Bilmez, ruhsatsız yapılara izin verilmeyeceğini söyledi. Kentin huzur ortamını yapılan aralıksız denetimlerle sağladıklarını söyleyen Bilmez konuşmasını şu şekilde sürdürdü: “Bu kentte bizden en çok istenilen şey, zabıta ekiplerinin denetime çıkması, bu kentte ruhsatı olmadığı halde otelcilik yapan, ruhsatı olmadığı halde cafe işleten mekânlarda var. Zaman zaman genel denetimlere ve zaman zamanda emniyet ve zabıta ekipleri ortak denetime çıkıyor, eğer bu kentte saat gece 00.00’a kadar ailece sokaklarda rahat gezebiliyorsak, biz bunu güvenlik güçlerimizin aldığı tedbirlere borçluyuz. Biz bunu Van halkının bize verdiği desteğe borçluyuz.”

“EN UFAK BİR İŞLEME POLİTİK GÖZLE BAKILIYOR”

Bilmez: “Birkaç ay önce Antalya’dan bir ekip buraya geldi 60 iş adamı ve eski valimiz Münir Karaloğlu iki gün Van’da gezdiler, giderken burada bir değerlendirme yaptılar o değerlendirme toplantısına bende katıldım. En ilginç madde dediler ki Antalya ya günde birkaç milyon turist geliyor bizim çarşımız, esnafımız ölü gibi çarşı merkezinde Allah’ın kulu yok. Bu Vanlıların günde birkaç bin turisti var gece saat 01.00’a kadar çarşıları cıvıl cıvıl, kırtasiyeler bile gece yarısını kadar açık biz bu modeli Antalya’ya nasıl taşıya biliriz. Biz sokaklarımızda insanların rahatlıkla, bir genç kızın tek başına gece yarısı Van caddelerinde geziyor olabilmesi ve gece boyunca gezen İranlı turistlerin hiç birinin rahatsız edilmemesi bu kente sağlanan huzur, güven ortamı en belirgin sonucudur. Bu yüzden biz denetimlerimizi arttırmak zorundayız birinin eksiğini bulursak ona işlem yapmak zorundayız, bu konuda bütün vatandaşlarımızdan ve basın mensuplarımızdan da destek istiyoruz. Denetim yaparken Bakkalın, Manavın, Kafe sahibinin emin olun fikrini, zikrini, partisini bilmiyoruz ama bu kentte en ufak bir işlem yaptığınız zaman, hemen politik arenaya çekip, politik gözle bakılmaktadır.”

VALİ BİLMEZ: AMACIMIZ BU KENTTE ASAYİŞİ HUZURU SAĞLAMAK

Aralıksız denetimlerin kentte süreceğini ve amacın kentte asayiş ve huzur ortamını sağlamak olduğunu ifade eden Bilmez, “İş yeri ruhsatı olmayan bir merkanın işlem ve iş yaptığını görünce buna müdahale edince tutanak tutmayalım mı? Alkol ruhsatı olmadan içki satan işyerine müdahale etmeyeli mi? Buna işlem yapmayalım mı? İşlem her yapıldığında bu sokağa bilmem kim giremez şeklinde konuşarak politik bir yere çekmeye hakkı yoktur. Bizim kimsenin alkolü ile derdimiz yok, hiç kimsenin mini eteği ile Başörtüsü ile bir derdimiz yok, biz insanların özgürce neye inanıyorsa öyle yaşayabileceği bir ortam sağlamakla yükümlüyüz. Kültür sokakta yaşanan problem orada ki birkaç kişinin denetime karşı çıkması, o denetime karşı çıkmasının karşılığında polesim yapmaya çalıştığı bir işlem esnasında karışıklık çıktı, her iki tarafta olayı biraz büyüttü ama daha sonradan orta bir yol bulundu. Sokakta ki esnafta bize yardımcı oldu bu şekilde olay çözüldü. Amacımız bu kentte asayişi, huzuru sağlamak.”

“VANSPOR İÇİN ELİMİZDEN GELENİ YAPIYORUZ”

Valilik olarak hiçbir kuruma maddi destekte bulunmadıklarını söyleyen Bilmez, “Vanspor için ben, emniyet müdürümüz ve ticaret odası başkanının da içinde olduğu rektörümüzün başkanlığında Vanspor’a ne yapılabilir diye bir toplantı yapıldı. Büyükşehir belediyesi olarak sürekli dolaylı olarak personel, akaryakıtını, elektriğini, doğalgazını yaklaşık 250 bin lira olarak aylık Vanspor’a katkı sağlıyoruz, çok sıkıntımız olunca da bir şirketimiz üzerinden 1 milyon 600 bin lira destek verdik. 800 bin lira peşin verdik, geçtiğimiz hafta hesaplarına aktardık bu parayı, 400 bin lirada şubat ayında, 400 bin lirada nisan ayında kendilerine belediye olarak desteğimiz olacak. Önümüzde ki günlerde de van esnaf ve tüccarıyla bir araya gelip Vanspor’a sahip çıkılması gerekli uyarılarımızı yapıp insanlardan da destek isteyeceğiz.”

“BENİM DÖNEMİMDE BİR HİBE YA DA BAĞIŞ OLMAYACAK”

“Burada belirtmek istiyorum, ne Valilikte nede Büyükşehir belediyesinde işi düşen hiçbir insanda ne Kur’an kursu için ne cami için, ne okul için ne de Vanspor için bir lira dahi bağış, hibe altında bir şey alınmayacak ve istenmeyecek. Bu uygulama benim dönemimde asla olmayacak. Bundan dolayı eleştiri aldığımı da biliyorum, ciddi anlamda şikayet edildiğimi biliyorum ama burada kamuya işi düşen kim olursa olsun petrol ruhsatı için müracaat eden şartları taşıyan kim olursa olsun, ona ruhsat verilecek. Şartları taşımıyorsa kim olursa olsun ruhsatı verilmeyecek. Dolayısıyla git Vanspor’a yardım et, Vanspor’a destek ver veya falanca camiye destek ver ben sana ruhsat vereyim Allah’ın izniyle biz burada olduğumuz sürece olmayacak ve bu konuda kimse üzerimize gelmesin, geçmiş alışkanlıklardan dolayı ciddi bir baskıyla karşı karşıyayız.” Diye konuştu.

“KİRLİ İLİŞKİLERE BULAŞMAYACAĞIZ”

İhale karşılığı Vanspor’a destek olacaklarını ifade eden kimseye göz açtırmayacaklarını belirten Bilmez, “Vanspor’a Vali destek olsun diyenlerin çoğu bunu kastediyor. Ben burada olduğum süre zarfında da bütün ihalelerimiz Allah’ın izniyle açık olacak, şeffaf olacak, internet ortamında da yayımlanıyor, ‘gel bu ihaleyi bana ver, bende Vanspor’a yardım edeyim’ böyle bir yolda müsaade etmeyeceğiz. Biz ilkelerimiz ve inançlarımız doğrultusunda yapabildiğimiz kadarını yaparız, elimizden gelen imkanlar ölçüsünde destek olacağız, o kirli ilişkilere bulaşmayacağız, Vanspor’un da bir kesimin, bir kişinin, bir partinin değil, Van’da yaşayan bütün Vanlıların ve Van dışında yaşayan bütün Vanlıların ve Van’ı seven bütün Van dostlarının takımıdır. Böyle olduğu müddetçe destekte vereceğiz, yardımcıda olacağız ama biz Vanspor’u politikaya malzeme edersek, kutuplaşmaya malzeme edersek, birilerine basamak yapmaya çalışırsak o zamanda biz bu işte yokuz. Vanspor’un etrafında gençlerimizi kenetleyeceğiz, birliğimize ve beraberlerimize vesile kılacağız, Vanspor üzerinden politik mesajların verilmesini doğru bulmuyorum. İster destekleyen, ister eleştiren olsun, Vanspor bizi bir araya getiren, bizi birleştiren, gençlerimizi sokaktan statlara çeken bir takım olmalıdır, gençlerimizi kaynaştırmalıdır, gençlerimizin birliğine ve beraberliğine vesile olmalıdır, ben Vanspor’a bu gözle de bakıyorum.” Şeklinde konuştu.

VAN’IN UYUŞTURUCU KULLANIMI TÜRKİYE ORTALAMALARININ ALTINDA

Van’da uyuşturucu kullanımı Türkiye ortalamalarının altında olduğunu kaydeden Bilmez, “Negatif haberlerin alıcısı çok daha fazla oluyor, basında da bu daha fazla iştahımızı kabartıyor ama bölgemizin biraz da pozitif haberlere de ihtiyacı var, kentimizde uyuşturucu kullanımı Türkiye’de ki ortalamanın çok altında bunun öncelikle bilinmesini istiyorum. Bizde çok uyuşturucunun yakalanma sebebi, özellikle Afganistan’da başlayan ve İran Türkiye üzerinden Avrupa’ya uzanan bir uyuşturucu ticareti güzergâhı üzerinde bulunmamızdan dolayı kentimizde de arkadaşlarımız son yıllarda uyuşturucuyla mücadelede çok ciddi emek harcıyor, geçen yıl Türkiye’de Van’da yakalanan uyuşturucu sayısı miktar itibarıyla Türkiye’de birinci sıradayız. Bu Van halkının uyuşturucu kullandığı anlamına gelmiyor, uluslararası bu işi yapan baronların ana güzergâhında bulunmaktayız ve bu uyuşturucu ticaretinden terör örgütleri ve kaçakçılar, taşıyıcılar menfaat elde etmeye çalışıyor, bizde bununla mücadele ediyoruz, kesintisiz bir şekilde de devam edecek. Kentin huzur asayişini sağladıkça imkanlarımızı daha çok bu tür durumlara yönlendirme durumumuz da artacak.” İfadelerini kullandı.

 ŞEHRİVAN HABER: MERAL YILDIZ