Turgut: Bu süreçte en çok sıkıntı çeken kesim lokantacılar!

Turgut: Bu süreçte en çok sıkıntı çeken kesim lokantacılar!
Tüm dünyayı etkisi altına alan yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını Türkiye'de de etkisini sürdürüyor. Pandemi süreci ile birlikte birçok sektör, sokağa çıkma yasakları ve kısıtlamalar nedeniyle tamamen kapanmanın eşiğine geldi. Bu anlamda en büyük sıkıntıyı yaşayan kesimler lokanta, restoran ve kafeler olurken bu sıkıntıları bizatihi yaşayan esnaflar sıkıntılarını Şehrivan aracılığı ile dile getirdi.

Korona virüs vakalarında yaşanan artışın ardından sokağa çıkma yasaklarıyla beraber lokanta ve kafelere de kısıtlama getirilmişti. Bu kısıtlamalar geçtiğimiz haftalarda alınan normalleşme kararı ile birlikte kademeli olarak kalkarken vakaların patlaması süreci yeniden başa sardı. Günlük vaka sayısı 30 binin üstüne çıkan Türkiye genelinde bu yükseliş sonrası Ramazan ayında lokanta, restoran, kafeler için yeniden kapanma kararı çıkarken esnaf için yeni bir zorlu süreç başladı. Aylardır kapalı olan esnaf, kepenkleri tamamen kapatmamak için mücadele ederken zor süreçte meslek odalarından destek görmedikleri için sitem ederken, bu isimlerden birisi olan Haydar Turgut adaylık sinyali verdi. Haydar, esnafın bu sıkıntılı sürecinde elini taşın altına koyabileceğinin altını çizerken, “Yakın zamanda lokantacılar odası seçimi olacak. Başkan adayı olmam için meslektaşlarımdan, arkadaşlarımdan bayağı talep var. Aday olmak benim tek başıma verebileceğim bir karar değil. Ailem ve yakın çevrem ile bir toplantı yapıp bunun kararını en yakın zamanda kamuoyuyla paylaşacağız.” Dedi.

TURGUT: EN ÇOK ETKİLENEN SEKTÖRLERDEN BİRİ OLDUK

Bütün sektörlerde olduğu gibi lokantalarında etkilenen sektörlerden biri olduğunu ifade eden Turgut, “Biz pandemi sürecinde kapalı kaldık ve kapanmayla birlikte müşteri alamadık, müşteri alsak bile belirli saatlerde içeri alabildik. Bu süre zarfında müşteri alamamamız müşteri kaybına neden oldu. Özellikle pandemi sürecinde insanlardaki korku ve endişe dışarıda yemek yememesi bizi daha da zor duruma soktu. Aslında en çok etkilenen sektör lokantalar diyebiliriz.” Dedi

“İRAN’DAN GELECEK BİR TURİSTİN TÜM SEKTÖRLERE KATKISI VAR”

İran’dan gelecek bir turistin tüm sektörlere maddi kazanımlar sağlayacağını söyleyen Turgut, “Kapıköy’ün açılmaması bütün sektörleri etkilemekte tabi yine en çok bizi de etkilemekte. Kapıköy’ün açık olduğu zamanlarda işletmelerimizde doluluk oranı yüksekti ama şimdi bunun etkisini çok fazla gördük. Aslında tüm sektörler birbiriyle bağlantılıdır, kıraathane, giyimci, otelci vs. bunlar çalışamadığı zaman diğer sektörlerde ister istemez etkileniyor. İran’dan gelecek bir turistin otele, giyimciye, hediyelik eşya satan yere ve hatta en önemli sektörlerden biri olan biz yani lokantaların iş yapabileceği anlamına gelmektedir.” Şeklinde konuştu.

“DESTEKLER YETERSİZ KALDI”

Hükümetin esnaf için başlattığı desteğin yetersiz kaldığını dile getiren Turgut, “Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından başlatılan Yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgınından en çok etkilenen meslek gruplarından esnaflar için İşyeri kira olan esnafa üç ay süreyle büyükşehirlerde aylık 750 lira, diğer illerde ise 500 lira kira desteği yapıldı ama bu yetersiz kaldı. Yine de esnafa verilen desteklerden dolayı teşekkür ediyoruz. Ama verdiği destek yetersiz kaldı.” Şeklinde konuştu.

“KİMSE GELİP DURUMUMUZU SORMADI”

Lokantacılar olarak herhangi bir kurumdan ve Lokantacılar Odasından bizlerin ne durumda olduğumuzu, sorun ve taleplerimizi dinleyecek birilerinin gelmediğini ifade eden Turgut şöyle devam etti, “Pandemi sürecinde yaşadığımız zorluk ve sıkıntılara rağmen herhangi bir kurumdan gelen olmadı ve dinlemediler bizi. Kimse gelip ne durumda olduğumuzu elemanın ücretini nasıl karşılıyorsunuz, kiranızı nasıl ödüyorsunuz diye sorulmadı, derdimize deva olacak herhangi bir girişimde bulunulmadı. Lokantacılar odasından gelip bizim için kaldırım çalışmasını yapmasını bekleyemeyiz ama bu süre zarfında bizlere bir katkısı olması gerekiyordu. Sokağa çıkma yasağında Lokantacılar Odası’nda çalışabilmek için izin belgesi aldık, böyle bir katkısı oldu bize tabi bu da yeterli olmadı.”

TURGUT: LOKANTACILAR ODASI BAŞKANLIĞI İÇİN ADAY OLABİLİRİM

Yakın zamanda Lokantacılar Odasında seçim olacağını ve çevresi tarafından da destek aldığını dile getiren Turgut, “Yakın zamanda lokantacılar odası seçimi olacak. Başkan adayı olmam için meslektaşlarımdan, arkadaşlarımdan bayağı talep var. Aday olmak benim tek başıma verebileceğim bir karar değil. Ailem ve yakın çevrem ile bir toplantı yapıp bunun kararını en yakın zamanda kamuoyuyla paylaşacağız.” İfadelerine yer verdi.

ORHAN SAĞLAM – ŞEHRİVAN HABER