‘Tekel’e Sahip Çıkın Artık!

‘Tekel’e Sahip Çıkın Artık!
Van’ın tarihine ışık tutan ve kent merkezinin en önemli eserlerden bir tanesi olan geçmişten günümüze gelen Tarihi Tekel Binası yıllardır boş bir şekilde duruyor.

’ın tarihine ışık tutan ve kent merkezinin en önemli eserlerden bir tanesi olan geçmişten günümüze gelen Tarihi Tekel Binası yıllardır boş bir şekilde duruyor. Tarihine yakışmayan bir görüntü sergileyen Tekel Binası için adım atma zamanı geldi de geçiyor.

 kamuoyunca Tekel Binasının yeri ve önemi.

ASLAN: BİZ KORUMAYA ÇALIŞIYORUZ

Binayı koruduklarını ve binayı dedelerinin yaptığını ifade eden Mesih Aslan şunları söyledi: “Buradaki taşlar kaliteli taşlar. Zaten ortalama bir yıldır bu taşlar yapılıyordu. 3 yıl önce müdür beyle bir görüştük dedi ki kesinlikle binayla bire bir olacak. Bu dükkan eskiden vardı. de tamamen yıkıldı. 2 yıl taşların yapılması sonrası, 8 ayda da bina kuruldu. Yani binanın üzerinde ne zaman yapıldığı falan her şeyi yazıyor. Binanın tarihiyle ilgili SCR’si bizde var. Bu bina dedelerimiz tarafından yapıldı. Biz binayı Tekel Genel Müdürlüğüne kiraya verdik onlar gelince artık iç döşemesini hepsini değiştirdiler. Betonlamaya dönüştürdüler. Şu anlık burayı biz korumaya çalışıyoruz.”

GEZER: BİNA MÜZE YAPILSIN

Gazetemize konuşan esnaflardan Ömer Gezer’de, “Çocukluğumdan beri tekel binasını biliyorum. Van’ın en eski tarihi binası olmasına rağmen, bu binamızın kapısı harabeydi. Yoldan geçen vatandaşların üzerine devriliyordu biz esnaf olarak Van’ın kültürüne yakışır Van’ın esnafına yakışır bir şekilde kapılarını yeniledik. Binanın ara kaldırımlarını değiştirdik. Daha görünümü güzel bir hale getirdik. Binanın ışıklandırılmasını yaptık. Bani biz buranın müze olarak değerlendirilmesini istiyoruz. Kültürel bakımdan veya vatandaşlar bakımından iyi bir müze olmasını istiyoruz. Bir Vanlı olarak diyorum. Biz esnaf olarak el atıysak Kültür Bakanımız olsun Van’daki diğer esnaflarımız olsun buraya Allah rızası için bir el atsınlar. Bize yardımcı olsunlar. Belediyemiz bizlere yardımcı olsun. Esnaf olarak elimizden ne gelirse de yapmaya hazırız. Binayı Van’a kazandırmamız gerekiyor. Esnaflarımız, hemşerilerimiz gelip bize ulaşsınlar olmasa bile bize destek versinler. Biz kendimiz burayı eski haline getirelim. Burası müze olduktan sonra dışardan olsun kendi vatandaşlarımız olsun burayı ziyarete gelecek. Tek isteğimiz yöneticilerin bize destek olsunlar ve burayı kurtaralım.” İfadelerini kullandı.

VALİ NE DEMİŞTİ?

Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili  Emin Bilmez'in başkanlığında yapıldı. Eski tarihi endüstri meslek lisesi ve tarihi Tekel binasının kütüphane olacağını söyleyen Bilmez şöyle konuştu: “Bizim bir Urartu Müzemiz var. Biz de Kent Müzesi'nin müze yerine halk kütüphanesine çevrilmesine yönelik bir çalışma başlattık. İnsanların sohbet ettiği, çay içtiği bir kütüphane yapmak istiyoruz. Cumhuriyet tarihinin 3 önemli eseri Van'da var. Bu binalardan bir tanesi de bu sanat okuludur. İnşallah biz bunu da kütüphaneye çevireceğiz. İnşaatını büyükşehir, YİKOB ve DAKA birlikte yürütecek, iç dizaynı da Kültür ve Turizm Bakanlığı yapacak. O alanı kullanmak isteyen çok kişi var, ancak biz buranın kütüphane olması için çalışacağız. Güzel bir kütüphane modelini inşallah Van'da hayata geçireceğiz."

 YENİ DOĞU GAZETESİ: AYCAN DOĞMAZ - MECNUN ÇALİ / ÖZEL HABER