Tarihi yerler için... TÜRSAB’dan destek talebi

Tarihi yerler için... TÜRSAB’dan destek talebi
Vangölü Havzası Turizm Derneği (VAHATUDER), turizm açısından önemli bir yeri bulunan Van’daki tarihi yerlerin restore edilmesi ve korunması için TÜRSAB’dan destek talebinde bulundu.

VAHATUDER Başkanı Abdullah Tunçdemir, Van’daki tarihi yerlerin durumuyla ilgili olarak genel bilgilerin yer aldığı bir dosyayı TÜRSAB’a sundu ve bu tarihi yerlerde restorasyonun gerçekleşmesi için destek talebinde bulundu.

TÜRSAB’a sunulan dosyada, söz konusu tarihi yerler ve bu yerlerin genel durumunu belirten bilgiler sıralandı.

Dosyada tarihi yerlere ilişkin şöyle denildi;


 “YEDİ KİLİSE

*Varagavank ya da Varak Surp Haç manastırı, Van Merkeze bağlı, Yukarı Bakraçlı köyünde yer alan ve 8. yüzyılda inşa edilmiş olan tarihî Ermeni manastırı. Ermeni cem atının Akdamar Kilisesinden sonra 2. ziyaret ettikleri önemli kilisedir. Acil olarak restorasyon yapılması gerekmektedir. Van Gölü’nde iki önemli Ada’da bulunan Tarihi Kiliseler restore edilmeyi bekliyor.

*Çarpanak adasında, Saint Jean'a adanmış Ktouts Manastırı ile Adır adasında bulunan Saint Georges Kilisesi ve Saint Sion Şapeli, turizme kazandırılmayı bekliyor. 

*Çapanak ile Adır Adası’nın mutlak surette turizme kazandırılması gerektiği iki adanın Akdamar Adası’na eş değer nitelikte önem teşkil ettiği ve tanıtım noktasında turizme kazandırılması adına girişimlerde bulunulması gerekir. Akdamar Adası kadar önem teşkil eden iki adada ki tarihi yapılar için iki adamızın kiliselerinin restorasyonlarının gerçekleştirilerek turizme kazandırılması TÜRSAB’ın ciddi katkı vermesiyle gerçekleşebilir.

ÇARPANAK ADASINDAKİ KTOUTS MANASTIRI

*Çarpanak Adası Van Gölü'nün kuzeydoğu bölgesinde, Van ilinin merkeze bağlı Çitören Köyü mevkiinde bulunan bir adadır. Adanın üzerinde IX. ya da XI. yüzyılda yapılmış olduğu sanılan, Saint Jean’a adanmış bir de manastır vardır. Ktouts Manastırı adı ile anılan yapının bugün yalnızca kilise bölümü ayaktadır. Adada, Türkiye’nin başka bir yerinde bulunmayan pek çok kuş türü bulunmaktadır.

*Bir Ermeni manastırı olan yapı, 1918 yılında bölgede yaşanan karışıklıklar nedeniyle boşaltılmıştır. O günden bu yana herhangi bir koruma altında bulunmayan yapı günümüzde yıkılmaya yüz tutmuş durumdadır.

*Bu manastır, başka bir söylenceye göre ise Kutsal Haç, Saint Hripsime, Saint Gragorie, Saint Jean'dan oluşan kutsal dörtlü adına yaptırılmıştır. Çok önem arz ettiğinden dolayı restorasyon yapılması gerekir.

ADIR ADASI VE ST. GEORGES KİLİSESİ

Adır Adası ve Adada Lim Manastırı, St. Georges Kilisesi, Van Gölündeki adaların en büyüğü olan adadır. Kilisenin yapım tarihi 1621 olarak bilinmektedir. Van Gölü'nün güzelliğine eşlik eden Adır Adası, sahip olduğu tarihi kalıntılarıyla Ada’da ki Lim Manastırı, St. Georges Kilisesi Restorasyonun yapılmasını beklemektedir.

ST. BARTHOLOMEUS KİLİSESİ

Albayrak Köyünde bulunan ST. Bartholomeus Kilisesinin inşa tarihi bilinmemekle birlikte 3. yüzyılda yapıldığına dair bazı görüşler vardır. Yapı, bölgede ender Hıristiyan dini yapısı olarak görülmektedir. 12 Havarilerden birinin mezarı bulunmaktadır. 1915'den günümüze kadar kullanılmayan ST. Bartholomeus Kilisesi’nin inanç turizmine kazandırılması için restorasyon yapılması lazım.

Bu hususlarda TÜRSAB’dan destek bekliyor ve sahip çıkmasını istiyoruz.”

Prestij Haber: Adil HARMANCI