‘Sınırda izolasyon uygulanması’ önerisi

‘Sınırda izolasyon uygulanması’ önerisi
İran sınırından Van’a olası kaçak geçişlere dikkat çeken sivil toplum örgütleri, bazı mahallelerde alınan karantina uygulamasının bir benzerinin de tüm sınır boyunca hayata geçirilmesini ve İran devletinin de bu yönde uyarılmasını istiyor.

 Koronavirüs önlemleri kapsamında vatandaşların bir kısmı, korunmak amacıyla evlerine çekilirken, sınırda tüm tedbirlere rağmen zaman zaman kaçak girişlerin olması, tedirginliği arttırıyor.

Sınırdan gelen düzensiz göçmenlerin sosyal izolasyonun bozulmasına neden olabileceği endişesini taşıyanlar, çeşitli önerilerde bulunuyorlar.

“BAŞKA ÇÖZÜM YOKSA SINIRDA İZOLE EDİLSİNLER”

Vatandaşların yanı sıra sivil toplum örgütleri de, alınan önlemlere rağmen kaçak geçişlerden dolayı tedirginliğini dile getiriyor. 

Konu ile ilgili olarak Vangölü Aktivistleri Derneği tarafından şu açıklama yapıldı:

“Ülkemizi tehdit eden koronavirüse karşı birçok önlem alınarak salgının kontrol altına alınması için önemli bir çaba sarf edilmektedir. Komşumuz İran da salgından olumsuz etkilenmiş ve binleri bulan ölümler yaşamıştır. İran ile en uzun sınır hattına sahip olan Van da, özellikle sınırdan, İran tarafından gelen mültecilerden dolayı büyük bir risk altına girmektedir. Mültecilerin gelişi sadece Van için değil ülkemiz için de büyük bir tehlike oluşturmaktadır. Çünkü sınırdan geçen mülteciler, Avrupa'ya geçmek için Van üzerinden ülkemizi baştanbaşa geçmektedir. Özellikle bu süreçte sınır hattında tedbirler daha da arttırılmalıdır. Şunu da ifade etmekte fayda var; Allah kimseyi yerinden yurdundan etmesin, biz asla mültecilere karşı değiliz. Ülke olarak mültecilere karşı her zaman yardımda bulunmuş büyük bir milletiz. Yalnız bu koronavirüse karşı alınan tedbirler kapsamındaki bu süreçte mültecilerin kontrol altına alınması, gerekirse sınır hattında yeni ve geçici alanlar oluşturularak burada mültecilerin bu süreç bitene kadar misafir edilebilmesi mümkün olmalıdır.”

“MUTLAKA ÖNÜNE GEÇİLMELİ”

Tuşba Ziraat Odası Başkanı Hasan Özgökçe de, tedbirlere rağmen İran sınırından Van’a gerçekleşen kaçak girişlerin mutlaka önüne geçilmesi gerektiğini söyledi.

Gelenlerin taşıdıkları sigara ve benzeri eşyaların elden ele dolaşınca virüsü yayma konusunda tehlike oluşturabileceğini belirten Özgökçe, şöyle dedi: “Afganistan uyruklu göçmenler ve İran sınırında yapılan kaçak giriş çıkışlar coronavirüsü ülkemize taşıyabilir. Bunun önüne mutlaka geçilmelidir.”

“BİR ÇÖZÜM BULMAK ŞART”

Van Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Mehmet Emin Tuğrul da, kaçak girişlere mutlaka bir çözüm bulunması gerektiğini söyledi.

İran üzerinden farklı bölgelerden Van’a zaman zaman kaçak girişler olduğunu duyduklarını ifade eden Tuğrul, böyle bir dönemde girişlerin önüne tamamen geçebilmek için İran devletinin de uyarılması gerektiğini ve İran’ın da kendi tarafında önlem almasının önemli olacağını kaydetti. 

VALİ BİLMEZ: ELİMİZDEN GELENİ YAPIYORUZ

Van Valisi Mehmet Emin Bilmez de, konu ile ilgili yaptığı açıklamada; “Sınırda, gece askerlerimiz devriye geziyor, arkasında geçiş güzergâhı olabilecek noktalarda jandarma özel harekat, polis özel harekat ve korucular devriye geziyor. Buna rağmen bazen bu tarafa geçen göçmen de olabiliyor. Ortalıkta bazı söylentiler de var; bu insan kaçakçılığı yapanların, bu hastalığı bahane ederek ücretlerini 2 katına çıkardıkları gibi. Bizim bunlarla mücadelemiz de aralıksız devam ediyor. Bu insan kaçakçılarının, dünyanın en kötü işini yaptıklarına vurgu yapmak lazım. Bunlar; yurtsuz, vatansız kalmış, umut yolculuğuna çıkmış bu insanların bu yönünü istismar ediyorlar. Biz, bütün güvenlik personelimizle, sadece göçmenlerle değil, aynı zamanda bu işin organizatörleri ile de mücadele ediyoruz. Tüm tedbirlere rağmen sınırı geçen ve sınırlarımız içerisinde yakalanan her bir göçmen, ön kabul merkezine alınıyor. Burada sağlık taramasından geçiriliyor. Bir belirtisi varsa hastaneye gönderiliyor. Belirtisi yoksa 14 gün izlemeye alınıyor. 14 günü dolan ve sağlık sorunu olmayanları batıdaki geri gönderme merkezlerine gönderiyoruz Bu konudaki mücadele en yoğun şekilde devam edecek.” demişti.

Prestij Haber: Adil HARMANCI