Şeker pancarında taahhütler tamamlandı, sırada ekim var

Şeker pancarında taahhütler tamamlandı, sırada ekim var
Şeker pancarında son 32 yılın rekor üretimi gerçekleştirilen Van’da çiftçinin fabrika ile taahhüt imzalama işlemleri tamamlandı, şimdi de sırada ekim var. Pancarda ekim işlemleri Nisan ayında başlıyor. Çiftçiler, Nisan ayında yapacakları şeker pancarı ekimi için şimdiden tarlaya indi ve gerekli hazırlıklara başladı.

Erciş Şeker Fabrikası için Van merkez Tuşba, İpekyolu, Edremit ilçeleri ile Erciş, Gürpınar, Muradiye, Gevaş ilçeleri, Bitlis’in Tatvan, Adilcevaz, Ahlat ilçeleri ve Ağrı’nın Patnos ilçelerinde şeker pancarı üretimi gerçekleştiriliyor. Geçen yıl şeker pancarı konusunda rekora imza atan üreticiler, verimli yeni bir sezon için kolları sıvadı.

SON 32 YILIN REKORU

Fabrika yetkililerinin verdiği bilgiye göre, 2020 yılında fabrikayla sözleşmeli olan üreticilerin ürettiği 220 bin ton şeker pancarının 200 bin tonu işlenerek şekere dönüştürüldü. Yetkililer, bu rakamın son 32 yılın en yüksek rakamı olduğunu ve 2020 sezonunda büyük bir rekora imza atıldığını ifade etti. Kırılan rekor ise, üreticiden iyi bir taahhüt alınmasına ve iyi bir ekim gerçekleştirilmesine bağlanıyor.  

2021 TAAHHÜTLERİ TAMAM

Çiftçinin 2021 yılı için fabrika ile yaptığı taahhüt işlemlerinin tamamlandığı belirtildi.
Edinilen bilgilere göre, ürünlerini Akdamar Kantarında toplayan Van merkez ile Gevaş ve Gürpınar ilçelerinde bu yıl 790 çiftçi fabrika ile taahhüt anlaşması yaptı.
Akdamar Kantarı için bu yılki kotanın ise, 65 bin ton olduğu kaydedildi.

EKİM HAZIRLIKLARI

Van merkez ilçeler ile Gevaş ve Gürpınar’da tarlaya inen pancar üreticisi çiftçiler, ekim için hazırlıklara başladı. 
Erciş Şeker Fabrikası için üretim yapan diğer bölgelerde de çiftçinin tarlada hazırlıklara başladığı belirtildi.
Fabrika mühendislerinden Necmetin Yılmaz, ekimin Nisan ayında başlayacağını söyledi.

PANCAR İÇİN YAĞMURUN ÖNEMİ 

Yılmaz, geçen yıla oranla kar yağışı bakımından bu yıl yaşanan kuraklığın nispeten pancar üretimini etkileyeceğini söyledi.
Ancak yağmurun pancar için daha etkili bir yağış türü olduğunu belirten Yılmaz, “Kuraklık böyle giderse üretim biraz etkilenir. Kar değil de yağmur önemlidir pancar için. Ama belli olmaz, 2018’de ben bunu gördüm, önce yağmadı ama bahar aylarında çok yoğun yağdı, her yeri sel götürdü. O nedenle ilerisi ne olur bilinmez ama yağmur pancar ekiciliği için çok önemli.” dedi.

Prestij Özel Haber: Adil HARMANCI