Sağlıklı yaşam için sen de söz ver

Sağlıklı yaşam için sen de söz ver
İpekyolu ilçe sağlık müdürlüğü Yeşilay Haftası etkinlikleri çerçevesinde Bostaniçi Berivan Kültür merkezinde öğrencilerle bir araya geldi.

İlçe Sağlık Müdür Vekili Murat Yavuz Ladikli, burada yapmış olduğu konuşmada Yeşilay haftası münasebetiyle yapmış olduğumuz bu organizasyonda İpekyolu Belediyemizin himayelerinde, İl Sağlık Müdürlüğü ve Halk Sağlığı Müdürlüğümüzün katkıları ile yaptığımız Madde Bağımlılığı ile Mücadele konulu Seminerimiz umarım gençlerimize faydalı olacaktır.

 

Müdür Vekili Murat Yavuz Ladikli, Bilindiği üzere her yıl 1-7 Mart tarihleri arasında Yeşilay Haftasını kutluyoruz. Bu hafta vesilesi ile toplumun bağımlılık konusunda bilinç ve farkındalık düzeyini artırmak hedefiyle Türkiye’nin dört bir yanında çeşitli etkinlikler düzenleniyor. İlçe sağlık müdürlüğü olarak Bu yıl “Sağlıklı yaşam için sen de söz ver” konseptiyle düzenlenen etkinlikler kapsamında bizlerde bugün bu salonda sizlerle bir araya geldik.

Sevgili Gençler; Gençlik milletlerin enerjisi, gücü ve geleceğidir. Gençlerimiz Madde Bağımlılığı gibi kötü olan olumsuz davranışlardan korunmak için; hayatı sevip geleceğe ümitle bakmalı, dini ve milli kültür değerlerine inanmalı, güvenmeli, yaşamalı ve kötülükleri bırakıp iyiliklere yönelmelidir.

Toplumun varlığında sağlam bir gelişme ancak, gençliğin her türlü problemleri çözüldüğü zaman gerçekleşir. Bu sebeple, bir toplumun gününü ve bilhassa geleceğini yok etmenin en kestirme ve tesirli yolu, gençliği dejenere etmektir.

Madde bağımlılığı da, toplumda en çok görülen ve günümüz gençliğinin temel problemleri arasında yer alan bir durumdur

Müdür Vekili Murat Yavuz Ladikli, Alkol ve uyuşturucu madde bağımlısı olan kişiler aklını sağlıklı kullanamaz, karar verme ve muhakeme yeteneğini kaybeder. Bu maddeler, insanın psikolojisini bozar, kişiyi kavgacı yapar ve kendine, canına ve malına zarar verir hale getirir. Ailelerin parçalanmasına da yol açan içki, insanı geçimsiz, saldırgan, suça, kaza yapmaya ve cinayet işlemeye uygun hale getirir.

Ne yazık ki, Ülkemizde alkolü ilk deneme yaşının 12’ye, sigaraya başlama yaşının ise 9’a düştüğünü görüyoruz. Sigara bağımlılığı, dünyada her yıl 6 milyon insanın, yani her 10 saniyede bir insanın ölümüne yol açmakta, Alkol bağımlılığından ise dünyada her yıl 320 bin genç, toplamda 2,5 milyon insanın ölmektedir. Alkol bağımlılığı, dünyadaki cinayetlerin yüzde 85'ine, tecavüzlerin yüzde 50'sine, trafik kazalarının yüzde 60'ına, şiddet olaylarının yüzde 50'sine, kadına karşı şiddetin yüzde 70'ine neden olan kötü bir alışkanlıktır. Uyuşturucu bağımlılığı ise gelecek nesillerimizi tehdit eder hale gelmektedir.

Günümüzde bu bağımlılıklara yenileri eklenmiştir. Gençlerimiz Teknoloji bağımlılığı dediğimiz bu bağımlılıkla, televizyon, telefon, tablet ve bilgisayar karşısında ömür tüketmekte, yalnızlaşmaktadırlar.

Ladikli, Evet, bütün bu bağımlılıklar, her şeyden önce Allah'ın insanlara bahşettiği akıl, irade, sağlık, zaman, mal ve servet gibi nimetleri hoyratça harcamasına sebebiyet vermekte, kendisine ve topluma zararlı bir birey haline gelmesine vesile olmaktadır.

Sevgili Gençler; Unutmayalım ki bütün bu bağımlılıklar, illegal yapıların da oluşma zeminidir. Dinimizce yasaklanmış ve de her biri birer hastalık olan bu bağımlılık ve kötü alışkanlıklara hiç bulaşmamanız dileğiyle, ifadelerinde bulundu.

Şimdi sizlere selamlama konuşması yapmak üzere İpekyolu Kaymakamımız ve İpekyolu Belediye Başkan Vekilimiz Sayın Cemil ÖZTÜRK Bey’i Kürsüye davet ediyorum.

Yeşilay etkinlikleri çerçevesinde programda İlçe Sağlık Müdürlüğü personeli, tarafından Elektrikli süpürge ile Sigara Testi gösterisi yapıldı. 3 dakikalık bu deneyde sigaranın zarı bir sigaranın vücudumuza bıraktığı nikotini ve zararlı maddeleri gösterildi.

Madde Bağımlılığı ile mücadele konulu sunumunda Halk Sağlığı Müdürlüğü çalışanlarından Sosyal Hizmet Uzmanı Özgül KAPICI ve Psikolog Sayın Hamza Sosyal Hizmet Uzmanı tarafından soru cevap şeklinde sigara zararları tartışıldı. Program sonrası Tuşba Güzel Sanatlar Lisesi öğrencileri tarafından  müzik şöleniyle son buldu.

Madde bağımlılığı ile mücadele konulu seminere İpekyolu Kaymakamı ve Belediye Başkan Vekili Cemil Öztürk İl Sağlık Müdür yardımcısı Şebnem Kartal, İl Halk Sağlığı Müdürü Yakup İmren, İlçe Milli Eğitim Müdürü Şükrullah Yavuzer, katılımda bulundu