Rektör Şevli Van YYÜ’yü anlattı

Rektör Şevli Van YYÜ’yü anlattı
Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hamdullah Şevli, Şehrivan TV’de Şehnaz Nigar Çelik’in hazırlayıp sunduğu ‘Gündem Eğitim’ adlı programa konuk oldu. Şevli, ilk olarak Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi’nin kuruluşunu ve yapısını anlatarak, eğitimle ilgili değerlendirmelerde bulundu. Daha sonra pandemi salgınındaki süreci yorumlayarak, uzaktan eğitimi en iyi yürüten üniversitelerden biri olduklarının altını çizdi.

Şehrivan TV’de Şehnaz Nigar Çelik’in hazırlayıp sunduğu ‘Gündem Eğitim’ adlı programa konuk olan Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hamdullah Şevli, bölgenin en büyük ve en köklü üniversitelerinden biri olan Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi’nin 1982 yılında kurulduğuna atıfta bulunarak köklü bir üniversite olduğuna dikkat çekti. Akademik kadrosunu güçlendiren üniversitenin, fakülte sayısını da arttırdığına değinen Şevli, Hukuk Fakültesi ve İletişim Fakültesi’nin eksik olduğunu da bir kez daha hatırlatarak bu alandaki çalışmaların da devam ettiğini söyledi. Olağan işleyişi ile birlikte pandemi sürecindeki üniversitenin durumuna dair soruları cevaplayan Rektör Şevli, salgında uzaktan eğitim altyapısını daha da güçlendirdiklerini vurguladı. Daha sonra üniversitedeki araştırma merkezlerinden Van Gölü Eylem Planınına, 2020 ve 2021 stratejik planından Van’ın stratejik konumuna, dijitalleşmeden Teknokent’e kadar birçok önemli konuda değerlendirmelerde bulundu.

VAN'DA ÜNİVERSİTE KURMA ÇALIŞMALARI 1905 YILINDA BAŞLADI

Van'da bir üniversite kurmak için çalışmaların 116 yıl öncesine kadar dayandığını dile getiren Rektör Şevli, "Van YYÜ, bildiğiniz gibi 1982 yılında kurulmuş bir üniversite, 40 yaşımızı kutlayacağız ama aslında Van YYÜ, çok daha önce kurulması planlanmış bir üniversitedir. 1905'te Sultan 2. Abdülhamid tarafından Van'da bir Darülfünun üniversitesi kurma çalışmalarının olduğunu tarih arşivlerinde görüyoruz, daha sonra 1913 yılında tekrar bir girişim olmuş Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün doğuda şarkta bir üniversite kurulması ile ilgili çalışmalarının olduğunu biliyoruz. İstanbul ziyaretimde eski bakanlarından Yalım Erez Bey babasının hatıra defterini bana takdim etti. Defterde de belirtiyordu, 1950'li yıllarda yine 15 kişilik bir heyetin Van'da üniversite kurulması için çalışmalar başlatılmış ama muvaffak olamamışlar. 1960'lı yıllarda da Vanlı iş insanlarının, kanaat önderlerinin kurduğu bir dernek tarafından yeni üniversite kurma çalışmaları başlatılmış. 1982 yılında ancak Van'da bir üniversite kurulmuş. Kurulduğu günden itibaren günümüze kadar hem akademik kadrosunu güçlendirmiş hem de fakülte sayılarını arttırmış, en yüksekokulları bünyesine kazandırmıştır. Bu yıl 39'uncu yılımız, önümüzdeki yıl 40 yaşımızı hep beraber inşallah renkli güzel etkinliklerle kutlayacağız, kurumsal iletişim koordinatörümüzün çalışmaları başladı bir dizi etkinlikler planlıyoruz." ifadelerini kullandı.

"17 FAKÜLTEMİZİN TAMAMINDA AKTİF ÖĞRENCİ VAR"

İmkanlar dahilinde üniversitede yeni fakülte ve enstitülerin açıldığını, üniversitede Hukuk Fakültesi ile İletişim Fakültesinin olmadığını söyleyen Şevli, "Üniversitemiz bünyesine süreç içerisinde birçok fakülte kurulmuştur. Şu an geldiğimiz noktada 19 fakültemiz var. Buralardan Denizcilik Fakültesi öğrencilerimiz, Karadeniz Teknik Üniversitesi’de eğitim görüyor. Onların öğrenci anlamında şartları ağır, belli akredite programlardan geçmesi gerekiyor, belli sayıda öğretim üyesi sayısı olması gerekiyor bunu henüz tamamlayamadık o yüzden öğrencilerimiz Karadeniz Teknik Üniversitesi Denizcilik Fakültesinde eğitim öğrenimlerini sürdürüyorlar. Bir de aktif olmayan Müzik ve Sahne Sanatları Fakültemiz var ama onun dışında 17 fakültemizin tamamının öğrencisi var, aktif eğitim-öğretime Van'da devam ediyor. Üniversitemizde eksik olan sadece hukuk fakültesi ve iletişim fakültesi kaldı, diğer fakültelerin tamamı öğrencileri aktif bir şekilde eğitimlerini almaya devam ediyorlar." dedi.

"YAKIN ZAMANDA YÜKSEKOKULLARIMIZ FAKÜLTEYE DÖNÜŞTÜRMEK İSTİYORUZ"

Üniversite bünyesinde bulunan meslek yüksekokullarının fakülteye dönüştürülmesi için çalışmaların devam ettiğini dile getiren Rektör Şevli, "Üniversitemiz bünyesinde eczacılık, diş hekimliği, mimarlık, mühendislik, eğitim bilimleri, fen bilimleri fakültesi bulunmaktadır. Tabi ki bölgemizin ciddi bir tarım hayvancılık bölgesi olması hasebiyle ilk kurulan üniversitelerimiz ilk kurulan fakültelerimiz ise veteriner fakültesi ve Ziraat fakültesidir. Bunun dışında üniversitemizde 3 yüksekokul var tabii birisi yüksekokul statüsünde Türk Müziği Devlet Konservatuarı bu bizim için prestij gerçekten, orada geleneksel Türk müziği ve Türk halk oyunları bölümlerimiz var.”

GENÇLERİN SPORA OLAN İLGİLİSİ GÖZ ÖNÜNDE TUTULUYOR

“Geleneksel Türk Müziğinin altındadır, Türk halk müziği ve Türk Sanat Müziği ana sanat dallarımız mevcut bunlardan Türk Halk Müziği öğrenci alıyor. Türk Sanat Müziğini de yakın zamanda öğrenci alma potansiyeli haline getirmeyi planlıyoruz. Beden eğitimi spor yüksekokulumuz var, gençlerimiz ödül alıyor, ulusal ve uluslararası milli takımda ülkemizi temsil eden gençlerimiz var Van ilinde de gerçekten spora ilgi son derece üst düzeydedir. Biz yakın zamanda beden eğitimi spor yüksekokulumuzun spor bilimleri fakültesine dönüştürmek istiyoruz. Geçen yıl turizm yüksekokulumuzu ve sağlık bilimleri yüksekokulumuzu, sağlık bilimleri fakültesi ve turizm fakültesine dönüştürmüştük. Yakın zamanda da yine planlamalarımızı yaptık Beden Eğitimi Spor Yüksekokulumuzu Spor Bilimleri Fakültesi haline dönüştürüp daha zengin bir kadro ile daha zengin bölüm ve programlar da ilimize, bölgemize ülkemize hizmet etmek istiyoruz." dedi.


"İLÇELERDE BUTİK MESLEK YÜKSEKOKULLARI PLANLANABİLİR"

Van'da teknik meslek yüksekokullarının, kente iş olanakları sağlayacağını, kentin ekonomisinin de olumlu etkileneceğine vurgu yapan Şevli, "Bizim meslek yüksekokulları teknik meslek yüksekokulları, direkt iş odaklı yani öğrencinin kariyerine de hedefini de ortaya koyacak ara eleman yetiştirecek. İş potansiyeli olan meslek yüksekokulları kurmamız gerekiyor, bu meslek yüksekokulları ilçelerimizde de kurabiliriz. İlçelerimiz de maddi olanakları olmayan özellikle kız çocuklarının liseyi bitiren kız çocuklarımız maddi olanaksızlıklardan başka illere üniversitelere gidemiyor, onlarla ilgili de ilçelerde böyle daha butik tarzda daha küçük meslek yüksekokulları planlanabilir." şeklinde konuştu.

"TEKNİK EKİBİMİZ 7/24 ÖĞRENCİLERİMİZE DESTEK VERİYOR"

Van YYÜ'nün uzaktan eğitim sistemini başarılı bir şekilde yürüttüğünü söyleyen Rektör Şevli, "Pandemi sürecinde uzaktan eğitim altyapısını daha da güçlendirdik ve bu süreçte uzaktan eğitim sürecini en iyi yürüten üniversitelerden biriyiz. Yükseköğretim başta bizim tek eksiğimiz biliyorsunuz, öğretim üyelerimizin ders materyallerini dijital ortama aktarma süreciydi. Biz pandemi süreci başlamadan önce hatta bu hazırlıklarımızla ilgili senatomuzda karar almıştık çünkü biliyorsunuz pandemi ilk Çin’den başladıktan sonra İran'a geldi ve ilk Van'dan sanki Türkiye'ye gelecekmiş gibi bir algı oluştu. Biz o süreçte aslında çalışmaları başlattık hani bu öngörü ile yükseköğretim kurulumuzun da çok hızlı karar alma süreçleri ile erken davranarak hazırlıklarımızı tamamladık. Öğretim üyelerimiz ders materyallerine dijital ortama göre hazırladılar kullanmaya başladılar. 7/24 teknik ekip oluşturduk herhangi bir öğrencimiz uzaktan eğitimle ilgili en ufak bir sorun yaşadığında anında müdahale ediliyor." diye konuştu.

EĞİTİMLER HİBRİT MODEL İLE DEVAM EDİYOR

Pandemi sürecinde mezun olacak öğrencilerin tekrardan yüz yüze ders görmelerine olanak sağladıklarını ifade eden Şevli, Pandemi sürecinde ilk etapta bizle bir tatil kararı aldık ama daha sonra tıp fakültesi son sınıf öğrencilerini tekrar yüz yüze başlattık. Tıp fakültesi öğrencilerini tekrardan Van'a davet ettik, eylül ayı başından bu yana hibrit modeli ile eğitim öğretim süreçlerini sürdürmektedirler. Gençlik Spor İl Müdürlüğümüz Kredi Yurtlar Kurumu Müdürlüğümüz, tek kişilik odalar dizayn ettiler. Öğrencilerimize, sınıflarımıza gerekli teknik altyapıyı da kurduk, kameralar kurduk sınıfları seyrettik çünkü tıp fakültesi kalabalık 150-200 kişi bir sınıflara en fazla 20-30 öğrenci aldık. Öğrenciler dönüşümlü sınıflara geldiler o an sınıfta olmayan öğrenciler ise bilgisayar laboratuvarlarında veya yurtlarında online olarak dersleri takip ettiler. Derslerimizin kayıtları da panellerinde kayıt altına alındığı için öğrencilerimiz tekrardan izleyebiliyorlar. Ufak tefek aksaklıklar ister istemez oldu ama buna rağmen gerçekten süreci başarıyla yürüttük. Yine diş hekimliği fakültesi kademeli olarak sınıf bazında öğrencimiz için başlattık. Artık onlarında bir kısmı da yüz yüze yapıyor bu dönem başında yine sağlık bilimleri fakültesi ebelik ve hemşirelik bölümünde özellikle klinik stajlar ile ilgili çalışmalarımızı başlattık ve uygulama derslerimizi de hibrit modelde devam ettirdik. "ifadelerini kullandı.

"PANDEMİ SÜRECİNDE BİZİM AMELİYATLARIMIZ HİÇ DURMADI"

Üniversite Hastanesinde fiziki alt yapısında iyileştirmelerin yapılacağını duyuran Şevli, "Üniversitemizde tıp fakültesi, diş fakültesi ve veteriner fakültemize bağlı hayvan kiniği mevcut. Dursun Odabaş Tıp Merkezimizin fiziki alt yapısında bazı yenilikler yapıyoruz, tüp bebek merkezini ilave ediyoruz yakın zamanda, 14 bin metrekare acil binamız, küçük acil servisimiz, çocuk acil ve yetişkin acil servisler, bunlara ayrılacak. 14 bin metrekarenin 3-4 bin metrekaresi acil olacak şekilde bir bina yapacağız, projeleri tamamlandı. Tıp fakültesi morfoloji binasının bütün laboratuvarlar ile oraya taşımış olacağız ve hocalarımıza konfor sağlayacak özellikle ameliyat süreçlerinde konfor sağlayacak cihazlarda temin ediyoruz. Beyin cerrahi alanında çok nitelikli hocalarımız var akademik kadromuz tıp fakültesinin çok güçlü ama fiziki alt yapıdan dolayı bazı teknik cihaz yetersizliğinden dolayı ne kadar iyi hizmet verirsek verelim bazen memnuniyetsizlik alabiliyoruz. Hatta çok nitelikli ameliyatlar yapıyoruz, pandemi sürecinde birçok üniversite hastanesi ameliyatlarını durdururken bizim ameliyathanelerimiz açık durumda, hiç kesintiye uğramadı.”

İLKLER YYÜ’DE GERÇEKLEŞMEYE DEVAM EDİYOR

“Türkiye'nin değişik illerinden buraya ameliyat olmaya gelen hastalarımız olduğunu duyduk, beyin cerrahi ve özellikle nöroloji, bu tabii ki Van ilinin en çok ihtiyaç duyduğu kardiyoloji kalp cerrahi ve girişimsel radyoloji ana bilim dallarında çok önemsiyoruz bu manada ileri teknoloji beyin cerrahı görüntüleme mikroskobunu üniversitemize kazandırdık. Bu sadece 4 üniversite hastanesinde vardı yine en son model anjiyo cihazını görüntülemesi ile birlikte üniversite hastanemize kazandırdık daha artık hastalar sıra beklemeden acil bir durumda hemen müdahale edebileceğimiz cihazlarımız mevcut yine hastanemizdeki teknik ekipmana teknik cihazları yeniliyoruz. Tabi ki 40 yıllık bir üniversite olduğu için maalesef hem cihazlarımızı eskiyor, teknoloji gelişiyor bütçe imkanlarımız doğrultusunda yenilemeye gayret gösteriyoruz." şeklinde konuştu.

VAN’IN GENÇ NÜFUSU ÇOK!

Teknokentin önemine değinen Şevli, 2020 yılında dört büyük proje gerçekleştirdiklerini söyledi. Şevli, “TÜBİTAK’ın Bireysel Genç Girişimci (BİGG) kapsamına alındı. Yüzüncü Yıl Teknokent ismini değiştirdik, Van Teknokent yaptık. Yani biraz daha şehirleşmesi gerekiyordu. Ortakları arasında birçok kuruluş var. Yani herkesin sahiplenmesi lazım. Kendimizi genç görüyoruz ama Van’a göre çok yaşlıyız. Çünkü kentte nüfus 1 milyon 200 binlerde ise yüzde 70’i otuz yaşın altındadır. Çok ciddi bir genç nüfus var. Bu gençleri de değerlendirmemiz lazım. Topluma fayda sağlayacak bir çalışma başlattık. Dijitalleşme sürecinde de bunu takip edeceğiz.” Diye ekledi.

"ÜNİVERSİTEMİZİN GÜZELLİKLERİ ÖĞRENCİSİZ GÜZEL OLMUYOR"

Van YYÜ olarak bir an önce öğrencilere kavuşmak istediklerini dile getiren Rektör Şevli, "Bahar ayı geldi, nisam ayındayız, üniversitemiz bu aylarda yemyeşil oluyor, çiçekler açıyor, badem ağaçları, ıhlamur iğde ağaçları göl kıyısında öğrencilerin ama öğrencisiz güzel olmuyor yani öğrencilerimizin bir an önce üniversitelerine kavuşmalarını istiyoruz. Bir kısım öğrencimiz var ama diğer öğrencimizin de gelmesini istiyoruz." ifadelerine yer vererek konuşmasını sonlandırdı.

ŞEHRİVAN ÖZEL-ORHAN SAĞLAM-MEHMET ALİ EKİNCİ