Rafting Türkiye Şampiyonası start aldı

Rafting Türkiye Şampiyonası start aldı
R4 Rafting Türkiye Şampiyonası , 41 ilden gelen 58 takım, toplam 224 sporcunun katılımı ile Van’ın Bahçesaray ilçesinde başladı. Açılışta yapılan konuşmalarda, raftingin turizme olan katkısı dile getirildi.

Türkiye Rafting Şampiyonasının açılışı, Türkiye Rafting Federasyonu, Van Valiliği, Gençlik Spor İl Müdürlüğü, Bahçesaray ve Çatak Kaymakamlık ve belediyelerinin katkılarıyla Bahçesaray’da gerçekleştirildi.
41 ilden gelen 58 takım sabah saat 10.00 itibariyle yarışmalara başladı. Daha sonra yarışın başladığı noktadan ilçe merkezine kadar kortej yürüyüşü düzenlendi. Şampiyonada 34 hakem ve Kayseri’den gelen Nehir Güvenliği Ekibi görev yapıyor.  
4 gün sürecek olan yarışmaların 2 günü Bahçesaray, 2 günü de Çatak ilçesinde olacak.   

KATILIMCILAR
Şampiyonanın açılışına,  Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez, Vali Yardımcısı Bülent Faruk Baygüven, Türkiye Rafting Federasyonu Başkanı Fikret Yardımcı, 23-24. dönem Milletvekili ve Cumhurbaşkanı Baş Danışmanı Güşlen Orhan, Vakıflar Genel Müdür Yardımcısı ve Federasyon As Başkanı Erol Ökten, Gençlik Spor İl Müdürü Nevzat İnanç, Bahçesaray Belediye Başkanı Meki Arvas, İlçe Kaymakamı Muhammet Öztabak, DSİ Müdürü M. Ali Uca, sporcular ve davetliler katıldı. 

AÇILIŞ KONUŞMALARI
Şampiyonanın ilk açılış konuşmasını yapan Gençlik Spor İl Müdürü ve Rafting Federasyonu Yönetim Kurulu Üyesi Nevzat İnanç, şampiyonanın gerçekleşmesinde katkısı olanlara teşekkür etti.
Raftingin sadece bir spor olmadığını belirten İnanç, “Bu tür spor organizasyonlarını önemsediğimi belirtmek istiyorum. Raftingin sadece bir spor değil aynı zamanda turizme de katkı sunacağını ifade etmek istiyorum. Şampiyonanın başarılı geçmesini diliyorum” dedi.

DOSTLUK VE KARDEŞLİK 
Türkiye Rafting Federasyonu Başkanı Fikret Yardımcı, yaptığı konuşmada şampiyonanın ‘dostluk ve kardeşlik’ sloganıyla düzenlendiğini söyledi.
Şampiyonaya katılanların madalya sahibi sporcular olduğunu belirten Yardımcı, şöyle devam etti:
“Gençlik ve Spor Bakanlığımızın faaliyet programında olan Türkiye Rafting Şampiyonası, ‘dostluk ve kardeşlik’ adı altında burada yapılıyor. Bugün buradayız, yarın Çatak’ta olacağız. Burada inadına dostluk, inadına kardeşlik diyerek dünyaya birlik beraberlik mesajı vermek istiyoruz. Rafting sporu, doğası gereği turizme inanılmaz bir katkıda bulunuyor. Hem sporda başaracağız, hem turizmde. Dünyanın en iyisi olmak için çaba içinde olacağız. Su berekettir, atalarımız en iyi şekilde yönetmişlerdi. Biz de suyu en iyi şekilde yöneterek turizme kazandıracağız. 360 madalya ile şu anda burada bulunan raftingcilerimiz dünya klasmanında birinciler. Buradaki yarışmanın bir diğer önemi de Fransa’da yapılacak dünya şampiyonası için takımlarımızı hazırlamış oluyoruz. O nedenle dünyanın gözünün burada olduğunu bilmenizi istiyorum. Hepinize katıldığınız için çok teşekkür ediyorum. İnşallah kazasız belasız bu şampiyonayı bitireceğiz.”

DÜNYA ŞAMPİYONASI ARZUSU
Türkiye Rafting Federasyonu Yönetim Kurulu üyesi Gülşen Orhan da yatığı konuşmasında Bahçesaray’ın geçmişte yaşadığı sıkıntılara değindi.
Kürtçe 'Ey Dilbere' parçasından bir bölüm de okuyan Orhan, şunları söyledi: 

“Bahçesaray doğasıyla, tarihiyle, kültürüyle küçük bir belde ama yıllardır acılarla anılır Türkiye’de. Ama artık bu tür önemli etkinliklerle de anılıyor oldu. Önemli değerler yarattık. Fekiye Teyran ile başladık. İlerde bir Türkiye şampiyonası değil de inşallah bir dünya şampiyonası yapılacak. Bu şampiyona inşallah çok güzel dostluklara vesile olacaktır. Bizim amacımız budur.”

BAHÇESARAY’A ÖVGÜ
Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkanvekili Mehmet Emin Bilmez de, ilçenin kültürel yönüne ilişkin bilgiler paylaşarak, şunları söyledi:

“Bahçesaray bugün ilimizin en küçük ilçesi. Ama geçmişinde sadece ilimize değil, bölgesine hatta dünyaya ışık saçan, irfan saçan bir merkezdi. Arvas köyünde Arvasi hazretlerinin yaktığı ışık bugün ülkemizin birçok yerinde yanmakta. İlim ve irfan, Bahçesaray’dan Türkiye’ye ve dışarıya kadar taşındı. Sadece insanları değil kuşları da eğiten erenlerin de olduğu Fekiye Teyran’ın da döneminin en önemli edebiyatçısı, şairi yine Bahçesaray’dan. Türkiye’ye edebiyatta öncülük etmiş. Mele Ciziri’den sonra en bilinen ve en çok ışık saçan düşünürü, edebiyatçısı. Onun için inşallah bundan sonra da Bahçesaray eski misyonuna döner.” 

DOLAYLI ULUSLARARASI ŞAMPİYONA
Fransa’da yapılacak olan dünya rafting şampiyonasını hatırlatan Vali Bilmez, Bahçesaray ve Çatak’ta yapılan şampiyonanın bir ön eleme niteliğinde olduğunu, dolayısıyla dolaylı olarak bir uluslararasılık da taşıdığını ifade etti.


Sporculara başarılar dileyen Vali Bilmez, şunları kaydetti:


“Bugün buraya gelen sporcuların Bahçesaray’ı dört dağ arasında bir dere olarak görmemelerini, bir edebiyat merkezi, kültür merkezi olduğunu bilmelerini istiyorum. Ama son yıllarda bölgemizde yaşanan terör olayları bölgemizin algısını olumsuz etkiledi. İnsanlarımızın birçoğu göç etmek zorunda kaldı. Onun için belki bu şampiyonanın bölgemize en büyük katkısı bu olumsuz algının düzelmesinde ciddi bir katkı sunacağına inanıyorum. O nedenle bu etkinliğe sebep olan başta federasyon başkanımız olmak üzere Gençlik Spor Bakanımıza hem şahsım hem Van halkı adına şükranlarımı sunuyorum. Bu etkinliğin kazasız belasız yapılması için de gayret gösteren il müdürümüz, ilçe müdürümüz, belediye başkanımıza, kaymakam arkadaşımıza teşekkür ediyorum. Buradaki şampiyona aynı zamanda dolaylı olarak bir uluslararası yarışmadır, çünkü burada başarılı olan sporcular 2020 yılında Fransa’da yapılacak dünya şampiyonasında Türkiye’yi temsil edecekler. Bütün sporcu arkadaşlarıma başarılar diliyorum.”


Prestij Haber: M. Selim KURT