Pandemi gölgesinde 24 Kasım

Pandemi gölgesinde 24 Kasım
Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de son günlerde pik yapmaya başlayan yeni tip koronavirüsten (Covid-19 ) dolayı, salgının yayılmasını önlemek amacıyla bir çok alanda yeni tedbirler alındı.

Yüz yüze eğitime yeniden ara verilmesinden dolayı okulların kapalı oluşu ‘24 Kasım Öğretmenler Günü’nü de etkiledi. Kutsal bir mesleği icra eden ve çocukları geleceğe hazırlayan öğretmenler bu yıl o çok sevdikleri minik öğrencilerinden ayrı bir şekilde öğretmenler gününe giriyor. Heryıl günler öncesinden öğretmenlerine, 'çam sakızı çoban armağanı' hediye almak amacıyla, hediyelik eşya satılan dükkânlara giden, öğretmenlerine en uygun hediyelik eşyayı seçen ve okulda kutlamanın heyecanını yaşayan öğrenciler de,. öğretmenler de bu yıl pandemiden dolayı bu heyecanı yaşayamıyor.

Öğrencilerin öğretmenlerine kendilerini ifade edecek en güzel hediyeyi seçmek için büyük bir özlemle bekledikleri ‘24 Kasım Öğretmenler Günü’ bu yıl pandemi kuralları çerçevesinde alınan kararlar sebebiyle buruk geçecek. Bu çerçevede özellikle ‘24 Kasım Öğretmenler Günü’nde öğrencilerden gelecek olan taleplere cevap verebilmek amacıyla günler öncesinden hazırlıklarını tamamlayan hediyelik eşya satan esnaflar da, bu yıl okulların yeniden kapalı oluşu nedeniyle sipariş alamadıklarını söylüyor. Pandemiden dolayı yaklaşık 1 yıldır işlerinin durgun olduğunu söyleyen esnaflar, bir an önce salgının bitmesini ve tekrar eski günlere dönülmesini arzu ediyorlar.

“BU SENE SİPARİŞ YOK”

Konuyla ilgili görüştüğümüz Van Süs Mağaza yetkilisi Hayrettin Kasap, geçmiş yıllara nazaran çok buruk bir ‘24 Kasım Öğretmenler Günü’ olacağını belirterek şöyle konuştu: “Her yıl günler öncesinden öğrenciler iş yerimize gelir, kendilerince en güzel hediyelik eşyayı seçer ve alırlardı. Bazıları da özel siparişler verirdi ancak bu sene durum çok farklı. Geçen sene bugüne özel 100 adet kupa bardak ve 100 adet plaket bastırdım, bu sene ise her birinden 10 adet bastırdım ve şuana kadar sadece 2 adet satabildim. Geçmiş yıllarda hem kişinin isteğine göre özel sipariş hem de toptan bastırdığımız ürünler oluyordu ve tükeniyordu ama bu sene iş olmadı ve yüzde 90 bir fark söz konusu. Geçen sene  1 hafta öncesinden öğrenciler iş yerimize geliyorlardı, bu sene malum pandemiden dolayı kimse gelmedi çünkü okullar kapalı. Gelen öğrenciler sipariş olarak baskılı saat, baskılı kupa bardak, masa üstüne kalemlik, ahşaptan yapılmış ürünler isterlerdi, biz de yapar, teslim ederdik ama busene hiç sipariş olmadı. Zaten pandemiden dolayı bir beklentimiz de olmadı, çünkü okullar kapalı, öğrenciler okula gitmiyor, o yüzden işlerimiz durgun.”

“EN AZ 40-50 ADET PASTA SİPARİŞİ ALIRDIK”

‘24 Kasım Öğretmenler Günü’nde öğrencilerin uğradıkları noktalardan biri de pastanelerdi. Bu özel günü sınıflarında topluca kutlamak ve öğretmenlerine süpriz yapmak için en güzel pastayı yine günler öncesinden sipariş veren öğrenciler bu yolla da öğretmenlerine farklı bir heyecan yaşatırken, pastaneci esnafının da daha yoğun bir iş günü geçirmelerine sebep oluyorlardı. 1 gün öncesinden öğrencilerin gelip sipariş verdiklerini söyleyen Akmis Pastanesi sahibi Medeni Gümüştaş: “23 Kasım’da öğrenciler gelir sipariş verirlerdi, biz de siparişlerini hazırlardık, bazıları kendileri gelip alırdı, bazılarını da biz okula götürür, öğrenciye teslim ederdik. Geçen sene ve önceki yıllarda çok yoğun olurduk, en az 40-50 adet pasta siparişi alırdık ama bu sene daha 1 tane bile siparişimiz yok. Zaten okullar kapalı, öğrenciler yok ve bu hastalıktan dolayı iş  de yok. 24 Kasım’dan beklentilerimiz çoktu açıkçası ama bu sene maalesef iş olmadı, sipariş alamadık. Ödemelerde sıkıntı yaşıyoruz, inşallah bu hastalığı bir an evvel atlatırız, daha güzel günlere kavuşuruz, bu vesile ile tüm öğretmenlerimizin bu özel gününü kutluyorum, sağlıklı ve başarılı nice güzel günler diliyorum” ifadelerini kullandı. 

Prestij Haber: M. Selim KURT