Özgökçe, Van gölü sorunlarını meclise taşıdı!

Özgökçe, Van gölü sorunlarını meclise taşıdı!
HDP Van milletvekili Özgökçe, Van Gölüyle ilgili sorunları meclis'e taşıdı. İşte meclise taşıdığı o sorunlar ve soru önergesi

Özgökçe verdiği yazılı soru önergesinde; Birleşmiş Milletler Çevre Konferansı’nda 133 ülkenin oybirliğiyle alınan karar doğrultusunda 1972 yılından bu yana 5 Haziran, Dünya Çevre Günü olarak kutlanmaktadır. Doğanın, biyoçeşitliliğin, canlı yaşamının korunmasına dikkat çekmek açısından bu ve benzeri günler önem taşımakla birlikte; bu husus aynı zamanda ülkelerin uluslararası sözleşmelerden kaynaklı sorumluluklarıdır.

Tüm dünyada ve Türkiye’nin genelinde var olan çevre sorunları Van ili açısından da geçerlidir. Özellikle Van Gölü’nün sahip olduğu sorunlar ve artan kirlilik oranı ilerleyen zamanlarda gölü geri dönülemez bir noktaya götürebilir.

Kıyı Kanunu’nun mevcut hükümlerine rağmen başta kamu kurumlarına ait hizmet binalarının ve sosyal tesislerin oluşturduğu kirlilik; keza çarpık kentleşmenin bir sonucu olarak kanalizasyon ve evsel atıkların Van Gölü’ne dökülmesi Türkiye’nin en büyük gölü olana ve aynı zamanda yeryüzünün en büyük soda gölü olan Van Gölü’nü bir süre sonra kullanılamaz hale getirmesi olasıdır. Ayrıca kıyı kenarlarında kurulu çimento fabrikası ve kum ocakları ile yargı kararına rağmen yapımı devam eden köprülü kavşak Van Gölü ve çevresini tehdit eden diğer unsurlardandır. Buna Gevaş gibi belediyelerin Van Gölü kıyısını belediye çöplüğü olarak kullanması da eklenince karşı karşıya kalınan manzaranın canlı yaşamını tehdit ettiği görülebilir.

ÇEVRE GÜNÜ DOLAYISIYLA VAN GÖLÜ’NÜN KORUNMASINA YÖNELİK BU BİLGİLER IŞIĞINDA;

1) Bölgenin ekosistemini kurtarmasını ve korumasını sağlayacak bir adım olarak Van Gölü Koruma Kanun’un hazırlanmasına yönelik bir çalışmanız var mıdır?

2) Van Gölü’ndeki kirliliğe neden olan kamu kurumlarına ait hizmet binalarına ve sosyal tesislere yönelik bir çalışma/müdahale yapılacak mıdır?

3) Van Gölü kıyısında faaliyet yürüten çimento fabrikası ve kum ocaklarının neden olduğu kirliliğin boyutuna dair bir çalışma yürütülmüş müdür?

4) Alternatifler olmasına ve mahkemenin yürütmeyi durdurma kararı almasına rağmen Van Gölü’nü doldurarak köprülü kavşak yapımına devam eden Karayolları 11. Bölge Müdürlüğü’nün bu çalışmasına karşı Hükümet/Bakanlık olarak bir müdahaleniz olacak mı?

5) Van Gölü’ne dökülen kanalizasyonun biyolojik arıtma yaptırılarak atıkların enerjiye dönüştürülmesine yönelik Bakanlığınız bünyesinde yürütülen bir çalışma var mıdır?

6) Van Gölü’ne dökülen evsel atıkların engellenmesine ya da ıslah edilmesine yönelik Bakanlığınız bünyesinde yürütülen bir çalışma var mıdır?

7) Gevaş Belediyesi’nin ilçenin çöplerini Van Gölü kıyısına dökmesine yönelik şimdiye kadar bir idari yaptırım uygulanmış mıdır?

8) Van Gölü kıyısında bulunan kişilere, şirketlere ya da kamu kurumlarına ait yerleşim yerlerine 3621 sayılı Kıyı Kanunu uyarınca şimdiye kadar herhangi bir yaptırım uygulanmış mıdır?

9) Sadece Van Gölü faunasında yaşama imkânına sahip bir balık türü olan inci kefalinin korunmasına yönelik ne gibi önlemler alınmıştır?"