ÖTV indirimi Van esnafını etkiledi mi?

ÖTV indirimi Van esnafını etkiledi mi?
Van’da faaliyet gösteren beyaz eşya satıcıları ve mobilyacılar, Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) indiriminin bitmesinin satışları fazla etkilemediğini belirttiler.

Şubat ayında başlayan ve 30 Eylül'de sona eren ÖTV indirimleri, Van esnafını fazla etkilemedi. Van’da işlerin durgun olduğunu belirten Elite Mobilya sahibi Aydın Özbek, “Van’da piyasalar zaten durgun durumda. Öyle gün oluyor ki siftah yapmadan kepenk kapatıyoruz. Bu nedenle ÖTV’nin fazla bir etkisi olmadı. Zaten o indirimi biz yapıyoruz. Şu anda ÖTV kalktığı halde onun değerinde, hatta daha fazla indirim yapıyoruz. Yeter ki müşteri gelsin” dedi.

Arçelik Bayii İşletme Müdürü Ergül Aslan ise firma olarak ÖTV’den önce fiyatları belli oranda düşürüldüklerini belirterek, “ÖTV kalktıktan sonra fiyatlarımızda bir dengesizlik olmadı. Çok cüzi miktarda bir değişiklik oldu, ancak müşteriyi etkileyecek düzeyde bir fiyat artışı olduğu söz konusu değil. Doğal olarak indirimler belli bir dönemden sonra kalktığı zaman tüketicilerde bir tedirginlik oluyor. Fakat şu an için çok fazla derecede bir fiyat oynaması söz konusu olmadığından müşteri bazında bir kaybımız yok. Ama önümüzdeki süreçte nasıl bir durum söz konusu olur, o belirsizliği şu an için kestirmek zor” ifadelerini kullandı.


 

ÖTV’nin eşyalara 30-40 TL arasında yansıdığını dile getiren Aslan, “Bir buzdolabının ÖTV öncesi fiyatı bin 640 TL iken, ÖTV gelmiş olmasına rağmen fiyatı bin 670 TL. Yaklaşık 30-40 TL’lik bir fiyat oynaması olmuştur, bunun da normal olduğunu düşünüyoruz” diye konuştu.

Samsung Bayi işletmecisi Çağrı Çağlar Fidan da, müşterilerin iş yerine girer girmez ilk olarak ÖTV’yi sorduğunu vurgulayarak, “ÖTV’den dolayı kayıplarımız oldu. Gelen müşteriler hemen ÖTV indirimini soruyor. ÖTV’nin eşyalara nasıl yansıdığını merak ediyorlar. ÖTV indirimi kalktı deyince de hemen gidiyorlar. ÖTV indiriminin bir daha devam etmesini istiyoruz” şeklinde konuştu.