Muhtarlara "Kansere Geçit Yok’’ Sloganı İle Yarışma Düzenledi

Muhtarlara "Kansere Geçit Yok’’ Sloganı İle Yarışma Düzenledi
Van İl Sağlık Müdürü Doç Dr. Mahmut Sünnetçioğlu, İpekyolu Anadolu İmam Hatip Lisesi konferans salonunda muhtarlarla bir araya gelerek Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanlığı koordinasyononda "Kansere Geçit Yok" sloganı ile yarışma düzenledi.

Proğrama Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanı Dt. Şebnem Kartal, Halk Sağlığı Hizmetleri Başkan Yardımcısı Büşra Tapan Soğanda, Başkan Yardımcısı Dr.Fatih Taman,Tuşba Sağlık Müdürü Dr. Eyüp Kalkan ve mahalle muhtarları katıldı.

Düzenlelen proğramda konuşan Van İl Sağlık Müdürü Doç Dr. Mahmut Sünnetçioğlu, Kanser, dünyada ve ülkemizde sebebi bilinen ölümler sıralamasında kalp ve damar hastalıklarından sonra ikinci ölüm nedeni olması açısından önemli bir halk sağlığı sorunudur.

Kanser beraberinde getirdiği sağlık sorunlarının yanı sıra, maddi ve manevi yönden uzun süreli mücadele gerektiren bir hastalıktır. Dünyada her yıl 14 milyon kişinin yakalandığı ve 8,2 milyon kişinin ölümüne sebep olan kanser; yaş, cinsiyet, dil, din, ırk ayırımı yapmaksızın tüm insanları etkilemektedir. Türkiye’de yılda 163.500 civarında yeni kanser vakası teşhis edilmektedir. Ülkemizde bir günde yaklaşık 450 kişinin kanser teşhisi aldığı söylenebilir.

Erkeklerde en sık görülen kanserler akciğer ve prostat kanseri iken tütüne bağlı kanserler erkeklerde önemini korumaya devam etmektedir.

Kadınlarda en sık görülen kanser, meme kanseri olup, her 8 kadından birisi meme kanseri olmaya devam etmektedir. Hem erkeklerde hem de kadınlarda kalın bağırsak (kolorektal) kanseri üçüncü en sık görülen kanser türüdür.

Kanser türlerinin uyarılarını erken fark etmek, bulgularını araştırmak ve ileri tetkik için hastaların sevk edilmesi erken tanı şansını arttırmaktadır. Ülkemizde ve İlimizde meme, kalın bağırsak ve rahim ağzı kanserleri için toplumun kaynaklarına ve hastalık yüküne uygun olarak tarama programları yürütülmektedir.

Kanser konusunda en önemli kontrol stratejisinin korunma ve erken teşhis olduğundan yola çıkılarak 2018 Yılında İlimiz İpekyolu ve Tuşba İlçelerinde Sağlıklı Hayat Merkezleri açılmış olup bu merkezlerdeki KETEM(Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi) Birimlerinde her üç kanser türünde tarama çalışmaları yürütülmektedir. Ayrıca İlçe Sağlık Müdürlükleri ve Toplum Sağlığı Merkezleri KETEM Birimleri ile Aile Sağlığı Merkezlerinde Kanser taramaları yapılmaktadır.

Birinci Basamak Sağlık kurumlarımızda halkımıza yönelik yürütülen kanser taramaları ağrısız, acısız yöntemlerle gerçekleştirilmekte olup tamamen ücretsizdir

Sağlık Bakanlığınca, geçen yıl (2018) Türkiye genelinde yapılan meme, serviks (rahim ağzı) ve kolorektal (bağırsak) kanser taramalarından 7 milyon kişi yararlanmıştır.2018 Yılında İlimizde yürütülen Kanser Tarama çalışmalarında ise her üç kanser türünde toplamda yaklaşık 42.000 kişiye tarama yapılmıştır.

Halkımızın kanser konusunda farkındalığını yükseltmek, bilincini arttırmak, aile

hekimliklerinde ağrısız-acısız-ücretsiz yapılabilen taramalara katılımlarını arttırmak, kanser

hakkında sağlık okuryazarlığını sağlamak ve davranış değişikliği oluşturmak için siz değerli

Muhtarlarımızla "Kansere Geçit Yok" sloganı ile yarışma düzenledik. İnşallah sizlerinde yardımlarıyla bu hedeflerimize ulaşacağımıza inanıyorum. Burada muhtarlarımıza iş düşüyor katkı ve desteğinize ihtiyacımız var. Kanser konusunda ne kadar çok vatandaşımıza ulaşırsak okadar çok hayat kurtarmış oluruz, erken evrede yakalanma şansımız çok yüksek ne kadar erken hareket edersek tedavi şansımız okadar yüksek olur. Taramalar Sağlık Bakanlığımız tarafından ücretsiz yapılmakta sizlerede düşen görev vatandaşlarımızı en yakın sağlık merkezlerine yönledirmek, bize de düşen görev kanser taramalarını yapıp erken tehşis ve tedavilerini yapmış olacağız.

Kanser vaklalarında erken teşisde bu hastalığın ilerlemesinin önüne geçerek tedavi etme şansımız çok yüksek vatandaşlarımızı eski sağlığına kavuşturarak tamamen sağlıklı yaşamınına dönüştürme şansımızda olacak. Ve buna inanaıyorum ki siz değerli muhtarlarımız da üzerinize düşen görevi yaparak hayat kurtaracaksınız. Katılımlarınızdan dolayı teşekkür ediyorum dedi.

Konuşmaların ardından Halk Sağlığı Hizmetleri Başkan Yardımcısı Büşra Tapan Soğanda’nın "Kansere Geçit Yok" sloganı ile hazırlanan bilgilendirme sonumuyla son buldu.