İŞ-KUR’DAN HDP’YE AMBARGO!

İŞ-KUR’DAN HDP’YE AMBARGO!
Van’da son yıllarda özellikle kamu kurum kuruluşları ve belediyeler arasında yaşanan kutuplaşmalara yeni biri eklendi. Siyasetin ön plana çıktığı bu tartışmalardan dolayı birçok kurum ile belediye ortaklaşa çalışmıyor

YENİ DOĞU GAZETESİ: AYCAN DOĞMAZ - ZEKİ DEMİR

Van’da son yıllarda özellikle kamu kurum kuruluşları ve belediyeler arasında yaşanan kutuplaşmalara yeni biri eklendi. Siyasetin ön plana çıktığı bu tartışmalardan dolayı birçok kurum ile belediye ortaklaşa çalışmıyor. Yaşanan kutuplaşmalardan bir yeni Van’da İŞ-KUR ile HDP belediyesi arasında yaşandı. Belediye eş başkanlarının yaptığı açıklamaya göre İŞ-KUR, HDP’li belediyelere işçi ambargosu uyguluyor.

31 Mart Mahalli İdareler Genel Seçimleri’nde (Yerel Seçimler) İpekyolu Belediyesi’ni kazanan Halkların Demokratik Partisi (HDP) sahadaki çalışmalarına başladı. İlçeye bağlı Karşıyaka Mahallesi Fırat Sokak’ta spor kompleksi hayata geçiren belediye Eş Başkanları Şehzade Kurt ile Azim Yacan basın mensuplarıyla burada bir araya geldi. Kentin spor kompleksi, altyapı eksikliğiyle ilgili değerlendirmelerde bulunan ve bu anlamda çalışma yürüttüklerini ifade eden Eş Başkanlar gündeme dair de konuştu. Kentte kurum ve belediyeler arasındaki kutuplaşma hakkında konuşan Eş Başkan Şehzade Kurt gündem yaratacak açıklamalar yaptı. Kurt, “Biz kesinlikle ayrıştıran ve kutuplaştıran anlayışa karşıyız. Siyasi gelenek çıkış anlayışıyla da biz buna karşıyız. Nihayetinde biz yapmazsak bile bununla karşılaşabiliyoruz. Büyükşehir ve İpekyolu’nda kazandığımız ilk günlerde, ayrıştıran ve kutuplaştıran bir anlayış bize şunu söyledi. HDP belediyelerine İŞ-KUR personeli yok dedi. Biz geldiğimiz İŞ-KUR personeli varken, biz geldikten sonra personel yok denildi ve bize personel verilmedi. Personelin dönemi bittiği gibi çektiler ve biz mağdur olduk ve ortada kaldık.” Dedi.

“İPEKYOLU 31 İL, 51 ÜLKEDEN DAHA BÜYÜK”

Burada konuşan İpekyolu Belediyesi Eş Başkanı Şehzade Kurt ilk olarak hayata geçirdikleri proje hakkında bilgiler verdi. Kurt şunları söyledi: “İpekyolu ilçemiz nüfus oranı bakımında ülkemizde 31 ilden büyük bir ilçedir. İlçe statüsünde yer alıyor ancak aynı şekilde dünyada 51 ülkeden de nüfus olarak büyüktür. Spor kompleksleri bizim belediye olarak kısa vadeli projelerimiz arasında yer alıyor. 6 ayda bu projeyi geliştirdik. Biz daha çok hizmeti götürürken, eşit temelde hizmet vermeyi amaçlıyoruz. Burada gençlerimiz ve çocuklarımızın faydalanabileceği bir tesis hayata geçirdik. Arazi daha büyük olsa daha büyük bir projeyi hayata geçirecektik. Ancak arazinin el verdiği kadar projeyi hayata geçirdik.”

BÜYÜK SPOR KOMPLEKSİ YAPILACAK

Uzun vadede İpekyolu ilçesinde büyük bir projeyi hayata geçirmeyi planladıklarını ifade eden Kurt, “Uzun vadeli olarak düşündüğümüz bir projemizi ilçemizde hayata geçirmeyi düşünüyoruz. Burada hemen hemen bütün spor dalları yer alacak. Çocuklarımızın, gençlerimizin, kadınlarımızın faydalanabileceği bir kompleksi hayata geçireceğiz. İleri de bunu hayata geçireceğiz. Çocukların burada spora ciddi bir ilgisi vardır. Bizde kısa vadede bunu yaptık ve hayata geçireceğiz. Bu proje spora teşvik projesidir. Bunun dışında sosyal projeleri de belediye olarak hayata geçireceğiz. Belediye kanunları el verdiği sürece ilçemizde gerekli projeleri hayata geçireceğiz. Gençlerimizi daha fazla topluma kazandırmak amacıyla proje yapmaya devam edeceğiz.” Dedi.

KURT: BELEDİYE BÜTÇESİYLE YAPTIK

Projeyi 750 bin liraya hayata geçirdiklerini ifade eden Kurt, bunu belediye kaynağı ile hayata geçirdiklerini aktardı. Kurt şöyle konuştu: “Buranın maliyeti yaklaşık 1 milyonluk bütçeyle hayata geçirdik. 90 günlük iş süresince yaptığımız açık ihaleyle 750 bin liralık bir bütçeyle, kendi bütçemizle hayata geçirdik. Mahallelerimizde komplekslere uygun araziler oldukça bu projeleri hayata geçireceğiz. Bildiğiniz gibi biz bu sene mazbatamızı biraz geç aldık. 17 Nisan tarihinde mazbatamızı aldık. Aldıktan hemen sonra 2-3 aylık bir süre geçtikten sonra ilk projemizi hemen gençlerimiz ve çocuklarımıza yönetil hayata geçirelim istedik. Hemen projeyi hayata geçirmek açısında biraz hızlı bir pratikle projeyi kendi gücümüzle hayata geçirdik. Ancak az önce bahsettiğim projeyi kardeş belediye, Avrupa Birliği desteği ya da kalkınma ajansının desteğiyle bu projeyi hayata geçirmeyi düşünüyoruz. Ancak bu projeyi daha hızlı hayata geçirmek adına belediyenin kendi kaynağı ve gücüyle bunu yaptık.”

YACAN: SORUMLULUKLARIMIZ VAR

Gazetecilere spor projeleri ve gündeme dair konuşan Belediye Eş Başkanı Azim Yacan da, “Bu kentin yoğun bir gençlik potansiyeli var. İpekyolu’da bu anlamda önemli bir merkez en temel taleplerden bir tanesi de bu durumda spor oluyor. Spor kompleksleri bizim geliştirdiğimiz projelerdendir. Buranın dışında Yalımerez Mahallesi’nde hem mesire hem de yine bu şekilde sahalar oluşturacağımız bir alan bulunuyor. Bunun çalışması da yakın zamanda tamamlanacak. Gençlerin yoğun olması nedeniyle, kentte spora büyük bir yönelme oluyor. Özellikle gençlerin uyuşturucu madde gibi büyük bir tehlikeyle karşı karşıya kalması nedeniyle bizlerin bu anlamda sorumluluk alması gerekiyor.” Şeklinde konuştu.

“KAMU KURUMLARINDAN DESTEK ALAMADIK”

“Yaptığımız çalışmalarda kamu kurum ve kuruluşlarıyla birlikte hareket etmek istiyoruz” diyen Yacan bu konuda destek alamadıklarını söyledi. Yacan konuşmasını şöyle sürdürdü: “Ancak ne yazık ki göreve başladığımız bu yana kamu kurumlarımızdan bu desteği henüz almış değiliz. Milli Eğitim’den İŞ-KUR’a kadar henüz anlam veremediğimiz bir tutumla karşı karşıyayız. Van’a spora bölgede öncülük edecek bir kent konumunda yer alıyor. Ancak ne yazık ki bu karşılığa karşılık henüz bu destek ve değer verilmiş değil. Van kentin spordaki başarısıyla gündeme gelecek bir kenttir. Bizde bu kapsamda İpekyolu Belediyespor ve diğer tüm amatör sporlara destek vermeye çalışıyoruz. Engelliler basketbol takımı var. Onlara destek verdik ve desteklerimiz devam edecek. Bu desteklerimiz ve bu tür projelerimizi hayata geçiremeye devam edeceğiz.”

35 MİLYON KARDAN 37 MİLYON BORCA

Yaptıkları projelerde maddi anlamda zorluklar yaşadıklarını aktan Yacan, belediyenin borcu hakkında da bilgiler verdi. Yacan, “Projeleri hayata geçirirken büyük zorluklar yaşıyoruz. Çünkü 37 milyonluk bir borçla belediyeyi devir aldık. Önceki dönem 35 milyon lira içerde parayla bırakılan belediyeyi ne yazık ki 37 milyonluk bir borçla devir aldık. Buna rağmen çalışmalar yapıyor ve bu düzeye gelmiş durumdayız. Bizim için bütçe veya diğer etkenler bahane olmamalıdır. Bu çalışmalarımızı tüm semt ve mahallelerimize taşımayı hedefliyoruz. Tüm bölgelerde eşit şekilde çalışmalarımızı yürütmeye devam edeceğiz. Van’ın su sporlar, doğa sporları, kış sporları gibi birçok spor alanda gelişmelerin olması gerekiyor. Kentte söz sahibi olanların, siyasetçilerin bize destek olması gerekiyor. Neticede bir ilçe belediyesi olarak elimizden geleni yapıyoruz. Ancak bu konuda da destek bekliyoruz. İpekyolu Belediyespor’un da hedefi şampiyonluktur. İnşallah şampiyonda olacağız.” İfadelerini kullandı.

YACAN: BU KENTİN GERÇEĞİYİZ

Birleştirici olunması konusunda basın mensuplarına da büyük işlerin düştüğünü belirten Yacan şöyle konuştu: “Bizim kurumlarla karşılaştığımız tablo şu ana kadar çok olumlu değil. Dolayısıyla bu durum çok fazla sürdürülebilir bir durum değil. Neticesinde bizler bu kentin bir gerçeğiyiz. Her dönemde halkımızın desteğini almış bir hareketiniz. Bu yüzden bunu artık kabullenmek ve bu durum çerçevesinde işbirliği, ortaklaşmayı bulmamız gerekiyor. Kutuplaşma bu kent zarar verir. Bu yüzden bunu ortadan kaldırmamız gerekiyor. Biz belediye olarak herkes ile her zaman işbirliği içinde çalışmayı istiyoruz. Bu anlamda basın mensuplarının desteğini bekliyoruz. Çünkü basının kullanacağı dil çok önemlidir. Basın mensuplarımızın, medyamızın yaklaşımı, dili muhakkak birçok kesimi büyük ölçüde etkileyecektir.”

KURT: BİZE İŞ-KUR ELEMANI VERİLMİYOR

Birleştirici olma konusunda herkese işlerin düştüğüne vurgu yapan Eş Başkan Şehzade Kurt’ta, “Basın bu nokta çok önemlidir. Ülke genelinde olduğu gibi yerelde de bunun olması gerekiyor. Dil, üslup, söylem çok önemlidir. Birleştirme ve bütünleştirme anlamında büyük önem taşıyor basın. Biz kesinlikle ayrıştıran ve kutuplaştıran anlayışa karşıyız. Siyasi gelenek çıkış anlayışıyla da biz buna karşıyız. Nihayetinde biz yapmazsak bile bununla karşılaşabiliyoruz. Büyükşehir ve İpekyolu’nda kazandığımız ilk günlerde, ayrıştıran ve kutuplaştıran bir anlayış bize şunu söyledi. HDP belediyelerine İŞ-KUR personeli yok dedi. Biz geldiğimiz İŞ-KUR personeli varken, biz geldikten sonra personel yok denildi ve bize personel verilmedi. Personelin dönemi bittiği gibi çektiler ve biz mağdur olduk ve ortada kaldık. Ancak her zamanki gibi kendi başımızın çaresine bakmaya çalıştık. Biz bunu asla benimsemiyor ve kabul etmiyoruz. Bu zihniyet doğru değildir. Ne yazık ki bize karşı böyle bir tavır oluştu. Mesela HDP’den ya da HDP seçmeninden vergi alamayacağız denilmiyor ama HDP belediyesine İŞ-KUR personeli vermeyeceğiz diyor.” Dedi.