İnci Kefalleri Paşa korumasında

İnci Kefalleri Paşa korumasında
Van, kendine has balığı olan Van Balığı (İnci Kefali) için son yıllarda müthiş bir sahiplenme ortaya koyuyor.

 Son yıllarda bir çok kurum ve kuruluşun ortak bir sahiplenme ve denetim ile neslini koruma anlamında önemli adımlar attığı Van Balığı (İnci Kefali) konusunda duyarlılık katlanarak artmaya devam ediyor. Son yıllarda kaçak avlanmasının önüne geçilmesi noktasında ciddi tedbirler alınırken, gerek kurumlar gerek kuruluşlar aracılığı ile Van Balığı’na adeta nöbet tutuluyor.

Yüzüncü Yıl Üniversitesi’nin bu noktada en önemli yerde durduğu sürecin ana paydaşlarından birisi ise askerler oluşturuyor. Tam bu noktada Van İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Yavuz Özfidan Van Balığı’nın korunmasında uzun süredir çok sıkı bir denetimin ve koruma politikasının öncülüğünü üstleniyor. Van’ın değeri olmasının yanında, son yıllarda ekonomik bir ürüne de dönüştürülme sürecinde Van Balığı ile ilgili atılan bu adımlar güzel haberleri de beraberinde getirdi. Sadece geçtiğimiz yıl bile bu çalışma ile dörtte bir azalan kaçak avlanma önümüzdeki günlerde başlayacak olan av yasağı süreci için umut veriyor.

Van Gölü’nde yaşayan endemik tür olan inci kefali balığı için av yasağı yaklaşırken, Mart ayı başında yapılan koruma çalışmaları koordinasyon toplantısında ise Van İl Jandarma Komutanlığı tarafından yürütülen çalışmalar damga vurdu. Yavuz Paşa’nın başarılı çalışmalarından dolayı 2018 yılında kaçak avcılık 2017 yılına oranla dörtte bir azaldı. Van’a geldiği günden beri “Gücümüz Sevgimizdir” sloganı ile hareket eden ve gerçekleştirdiği sosyal sorumluluk projeleri ve doğa koruma çalışmalarıyla bütün halkın gönlünde yer edinen Van İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Yavuz Özfidan, inci kefali koruma çalışmalarında yaptığı başarıyla kentte adından söz ettirdi. Basın toplantısında 2017- 2018 yılı koruma çalışmalarını anlatan Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Mustafa Akkuş, koruma çalışmalarında emeği geçen bütün kurumlara teşekkür etti.

KAÇAK AVCILIK AZALDI

2018 yılı içerisinde kaçak avcılık yoluyla avlanan balık miktarının 2017 yılına göre dörtte bire düştüğüne dikkat çeken Akkuş, “Bu başarıda şüphesiz en büyük paylardan birisi Van İl Jandarma Komutanlığı ve konuyla yakından ilgilenen Yavuz Paşamıza aittir. Şunu iyi bilmeliyiz ki doğal kaynaklar sürdürülebilir, fakat sınırsız olmayan kaynaklardır. Belli yönetim ölçütleri içerisinde kullandığımız takdirde sonsuza kadar kullanabiliriz. Fakat teknolojinin verdiği imkanları kullanarak doğal kaynakların üzerinde oluşturacağımız baskı, kötü sonuçlar doğuracaktır” dedi.

“İNCİ , ÜLKEMİZİN ÖNEMLİ BİR DEĞERİDİR”

İnci kefali balığı gibi doğal kaynakların yönetiminde koruma çalışmalarını yürüten kurumların yaklaşımının büyük önem arz ettiğini dile getiren Akkuş, “Bu noktada Van İl Jandarma Komutanımız Yavuz Özfidan Paşamızın geldiği ilk günden beri ‘İnci kefalleri ülkemizin önemli bir değeri ve gelecek nesillerin bizlere bir emanetidir’ yaklaşımını benimsemektedir. Bu yaklaşım bizlerin arzu ettiği ve sorunların çözümünde etkili bir yaklaşımdır. Ülkemizde bunun ikinci bir örneğine rastlamanız çok zordur” diye konuştu.

“YAVUZ PAŞA, BALIKÇILARIN DA SEVGİSİNİ KAZANDI”

İnci kefallerinin koruma çalışmalarından dolayı jandarma ve Yavuz Paşa’nın balıkçıların sevgisini de kazandığını ifade eden Akkuş, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bugün Van Gölü’nde balıkçılık yapan balıkçılarla her görüşmemizde, jandarmadan ve Yavuz Paşa’dan sevgi ile bahsetmektedir. Bu durum devlet ile halkın bütünleşmesine, kaynaşmasına güzel bir örnektir. Van Gölü balıkçılarının her birinin gönlünde yer eden Yavuz Paşamıza ve Van İl Jandarma Komutanlığında emeği geçen her bir personele sonsuz teşekkür ederiz.”

KAYNAK: ŞEHRİVAN GAZETESİ