İl müdürü Görentas' tan elma üreticilerine uyarı

İl müdürü Görentas' tan elma üreticilerine uyarı
Tarım ve Orman İl Müdürü İbrahim GÖRENTAŞ İlimizde elma üretimi yapan çiftçileri elma iç kurdu mücadelesi hususunda uyardı.

Görentaş;  İlimiz meyveciliğinde ana ürünün elma olduğunu ve elmanın da ana zararlısının Elma iç kurdu(Cydia pomonella)olduğunu doğru zaman, doğru ilaç ve doğru yöntemle mücadele yapılmadığında büyük verim kayıplarının yaşanabileceğini belirtti.

Bu kapsamda; Elma İç Kurduna karşı doğru zamanda mücadele yapılabilmesi için ilçelerimizde 3 adet Elektronik Tahmin ve Erken Uyarı İstasyonu kurduklarını, arazide eşeysel tuzaklar asıldığını ve fenolojik gözlemlerler yapıldığını belirtti.  İstasyonlarımızda ve arazide  elde edilen verilerin teknik personellerimiz tarafında değerlendirildiğini böylece elma iç kurdunun mücadele zamanının tespit ederek üreticilerimize basın, kısa SMS  ve anonslarla duyurduklarını belirtti.

Bütün bu bilgiler ışığında 2019 yılı Tahmin Ve Erken Uyarı çalışmaları doğrultusunda Elma İç Kurduna karşı  1. döl 1. İlaçlamaya Erciş, Muradiye, Tuşba, İpekyolu  ve Edremit İlçelerinde 08.06.2019 tarihinden  itibaren,  Gevaş ve Gürpınar İlçelerinde 09.06.2019tarihinden itibaren başlanması gerektiği daha önce üreticilerimize duyurulduğu, Elma iç kurdunun zarar durumunun devam ettiği ve kullanılan ilaçların etkinlik sürelerinin 15-20 gün olduğu değerlendirildiğinde 1.döle karşı 2. İlaçlamanın yapılması gerekmektedir.

Bu kapsamdaElma İç Kurduna karşı  1. döl 2. İlaçlamaya Erciş, Muradiye, Tuşba, İpekyolu  ve Edremit İlçelerinde 23.06.2019tarihinden  itibaren,  Gevaş ve Gürpınar İlçelerinde 24.06.2019tarihinden itibaren başlanması gerektiği üreticilerimizin ürünlerinde verim ve kalite sorunlarının yaşanmaması için mutlaka bu uyarılara dikkat etmelerini istedi.

Bu zararlıya karşınasıl mücadele edileceği ve kullanılacak bitki koruma ürünleri ile ilgili bilgi almak isteyen üreticilerin mutlaka en yakın İl ve İlçe Müdürlüklerimize gitmeleri gerektiğini söyledi.