Hz. Ömer Cami Pasaj Esnafı: Bizim için de çalışma yapılsın

Hz. Ömer Cami Pasaj Esnafı: Bizim için de çalışma yapılsın
Son birkaç yılda Van’da yoğun bir şekilde devam eden cadde ve sokakların prestijli hale getirilmesi çalışmaları sürüyor. Eski yerleşim alanlarının yenilenmesini ve cazip hale gelmesini sağlayan çalışmalar yeni ticaret ve sosyal yaşam alanları oluştururken köklü ticaret merkezlerindeki esnaflar da bu

Son birkaç yılda Van’da yoğun bir şekilde devam eden cadde ve sokakların prestijli hale getirilmesi çalışmaları sürüyor. Eski yerleşim alanlarının yenilenmesini ve cazip hale gelmesini sağlayan çalışmalar yeni ticaret ve sosyal yaşam alanları oluştururken köklü ticaret merkezlerindeki esnaflar da bu çalışmalardan faydalanmak istediğini dile getiriyor. Son çalışmalarla kentin ekseni yeni cadde ve sokaklara kayarken, kentin simgesi haline gelen pasajlardan olan Hz. Ömer Cami pasajı esnafı da “Biz üvey evlat mıyız?” diye serzenişte bulundu.

HZ. ÖMER CAMİ ESNAFI DA YENİLİK İSTİYOR

Van’ın en işlek noktalarından biri olan sıhke caddesinde bulunan cami pasajı bir dönemin popüler pasajları arasında yerini alıyordu. Uzun yıllık bir geçmişe sahip olan pasaj birçok müşteriye ev sahipliği yaparken bir dönem Van’ın uğrak yerleri arasındaydı. Zaman içerisinde daha büyük pasajların açılması ve farklı ürünlerin yer aldığı dükkânlarla birlikte etkisini kaybeden Hz. Ömer Cami pasajı, diğer büyük kentlerde olduğu gibi sayısı gittikçe artan alışveriş mağazalarına yenik düşerek eski yoğunluğunu kaybetti. Pasaj esnafı hem büyük alışveriş mağazalarıyla yarışmak zorunda kaldı hem de kendi sorunlarıyla baş etmeye çalıştı. Cami altındaki pasaj esnafı, pandemi sürecinin onlara zor günler yaşatması dışında birçok dertlerinin olduğunu ifade ederken gerek çarşının girişi gerek çarşı ile ilgili bozuklukların hem kendileri hem de esnaflara zorluklar yaşattıklarını söyledi. Bir türlü yapılmayan sokak lambaları da kendilerini mağdur ettiğini söyleyen Hz. Ömer Cami Pasajı esnafı, yağmur ve kar yağışlarından sonra iş yerlerinin sular altında kaldığını mağdur olduklarını ve sıkıntıların çözümü için yetkililerin çalışma yapmasını istedi.

HZ. ÖMER CAMİ PASAJI ESNAFI DA ÇALIŞMALARDAN NASİPLENMEK İSTİYOR

Çin’in Wuhan kentinde başlayan korona virüs salgını kısa sürede tüm dünyayı etkisi altına alırken Türkiye’deki esnaflara da büyük zararlar biçti. Türkiye’deki bütün esnafların ortak derdi olan korona virüs salgını gün geçtikçe esnafı daha da çıkmaza sürüklüyor. Van içinde durum farksız değil salgının başından bugüne kadar esnaftan vatandaşa kadar herkes mağduriyetini sürekli dile getirmeye devam ediyor. Her kesimin ortak derdi pandemi salgını olurken Hz. Ömer Cami’sinin altında bulunan esnafların sıkıntıları, sokak lambalarından tutun pasaj merdivenine, kar ve yağmur engeli için yapılan çatılardan tutun kira sorunlarına kadar birden çok dert ve sıkıntıya sahipler. Pasaj esnafları adına Şehrivan’a açıklama yapan esnaflardan Hakan Türkmen ve Sercan Can, “Pandemi Van’ın her kesimini çok fazla etkiledi halliyle bizi de etkiledi ama bizim önceliğimiz kendi pasajımızda bulunan sorunlar ve sorunlar için de yetkililerden bir çözüm bekliyoruz.” Dediler.

ESNAF: SORUN ÇOK, ÇÖZÜM DE OLMALI

Esnaf adına konuşan Hakan Türkmen, “Van Hz. Ömer Camii esnafı olarak üst makamlara dertlerimizi bildirmemize rağmen herhangi bir şekilde ilgilenmediler. Sıhke Caddesi pasaj önündeki sokak lambaları uzun süreden beridir yanmamaktadır. Tüm bu sorun ve sıkıntıları sürekli dile getirmemize rağmen bir çözüm yolu bulunmadı. Hatta gelip bu dertlerimizi dinleyen kimse de olmadı. Öte yandan sadece sorunlar bunlarla da bitmiyor. Caddenin kaldırımları yapıldı, fakat pasajı düşünmeden hatta pasajdaki esnafları düşünmeden yapılmış. Çünkü kaldırımlar yapılmadan önce iki basamaklıydı, sonra düzeltmek amaçlı yapılan kaldırımların basamakları dörde çıkartıldı, yaşlı anne ve babalarımız oradan inmekte ve çıkmakta zorlanıyorlar. Bütün caddenin kaldırımlarını aynı seviyeye getirmek amaçlı yapılan çalışma pasaj esnafını düşünmeden yapılmış, bu durum müşterinin pasajı görmesine de engel oluyor. Önümüz kış mevsimi dik merdivenler yarın buz tutacak pasaja ne müşteri gelebiliyor ne de biz inebiliyoruz. Düşüp bir yerlerimizi kırsak geçimimizi nasıl sağlayacağız, bize kim bakacak yetkililerden rica ediyoruz kaldırımların bir daha düzeltilmesi için çalışmalar yapılsın.” İfadelerini kullandı.

“HERKES İÇİN UFAK SORUNLAR OLABİLİR BİZİM İÇİN BÜYÜK”

Cümlelerini sürdüren Türkmen, şöyle devam etti: “Eskiden kış mevsimleri zamanında caminin üstünden pasajın önüne düşen karlar bizi çok mağdur ediyordu. Kapının önünde bulunan dükkân sahiplerini bu durumdan çok zarar gördüler. Sadece kış mevsimini temel almayalım, çok şiddetli yağmur yağışlarında da aynı sıkıntıyı yaşıyorduk. Kar ve yağmur yağışının engellemesi için korumalıklar yapıldı. Oradan geçen insanlara ve pasaj girişine zarar verilmemesi için yapılan korumalıklar, geçen sene kar yağışı nedeniyle çöktü ve bir daha yapılmadı. Biz bunları yetkililere bildirmemize rağmen yine de çözüm bulamadık. Esnafın maddi gücü olsa birçok şeyi kendimiz yapardık. Fakat esnaf bazen hiç satış yapmadan kapılarını kapatıp evine gidiyor. Herkes için bu saydıklarım ufak tefek sorunlar olabilir. Ancak bizim için çok büyük sorunlar. Yarın en ufak bir kar yaşında kapının önündeki dükkânlar zarar görecek, zarar gören eşyalarının parasını kim ödeyecek, hepsini çöpe atmak zorunda kalacak. Bu sorunlarımız göz ardı edilmesin.”

“BİZİM İÇİN DE ÇALIŞMALAR YAPILMALI”

Sıhke caddesinin merkez bir cadde olduğunu hatırlatmak istediğini vurgulayan esnaflardan Türkmen, tepkilerini şöyle dile getirdi: “Maraş, İki Nisan veya İskele caddelerinden ne eksiğimiz var. Oralara nasıl bakım yapılıyorsa buraya da aynı çalışmalar yapılmalı. Bu caddedeki insanlar yazın yine biraz geç dükkânlarını kapatabiliyorlardı. Şimdi ise gündüzlerin kısalmasıyla saat 18.00’dan sonra ölü bir cadde oluyor. Caddedeki sokak lambaları için çalışmalar yapılmalı hem biz esnaflar için hem de bu caddeden geçen insanlar için aydınlatma kesinlikle yapılmalı. Burada kendi ekmeklerini kazanmak için sabahın erken saatlerinde gelen esnaflara yazık değil mi? Pasaj dışındaki yolları ve pasajın kapısını aydınlatmak amaçlı kendi imkânlarımızla küçük birer lamba taktık fakat bunlar yeterli değil. Beş yolun yukarısından aşağıya kadar yani boydan boya herkes aydınlatma sorunu yaşıyor. Caddenin aydınlanması için küçük lambalara değil büyük sokak lambalarına ihtiyaç vardır. Pasajdaki iş yerleri sorunlarının çözülmesi için bir kez daha üst makamlardan rica ediyoruz ve yardım bekliyoruz.”

PANDEMİ İKİNCİ SORUN HALİNE GELDİ

Esnaflardan Sercan Can ise esnafların zor durumlar yaşadığını ve kiralarını ödeyemediklerini bir hale geldiğini vurgulayarak şunları anlattı: “Pasajda çalışan 100 yakın insan var ve birçoğu da çalışan hepsi de pandemiden dolayı zor zamanlar geçiriyor. Fakat bizim pandemi salgınından daha önemli sorunlarımız var, bu sorunlara çözüm bulmaları gerekir. Çünkü artık biz pandemi ile yaşamak zorunda kaldık ve herkes bu salgına bir şekilde ayak uydurdu. Kime sorsanız salgından dolayı illa ki zor zamanlar yaşamıştır. Bundan dolayı artık bu pandemi sorununu dile getirmek çözüm olmuyor. Pasaj sorunlarımız bizim için daha önemli hale geldi. Yaşlı müşterilerimiz merdivenlerden düşüyor, ya bir yerleri kırılsa ya da başını bir yere vurup Allah korusun ölse bunun hesabını kim verecek, madem çalışma yapılıyordu pasaj esnafını da düşünmeleri gerekmiyor muydu?”

“BİZE ÜVEY EVLAT GÖZÜYLE Mİ BAKILIYOR?”

Tepkilerini devam ettiren Can, “Bizde cıvıl cıvıl yanan sokak lambalarını istiyoruz, en işlek yer olan ve merkezin göbeğinde bulanan bir cadde bunları hak etmiyor. Ne yapmamız gerektiğini gerçekten bilemiyoruz, kime sorunlarımızı anlatsak bir çözüme kavuşmuyor. Ama bizde sürekli bu sorunlarımızı dile getireceğiz. Çünkü biz susarsak bir şeyin olacağını zannetmiyorum. Bize üvey evlat gözüyle mi bakılıyor bilemiyorum ki, çok bir şey istemiyoruz. Çalışmalar yapılıyorsa vatandaş ve esnafında durumlarına yönelik yapılsın istiyoruz. Zaten şuan süreç zor buradaki birçok arkadaş dükkânı kapatmak zorunda kaldı. Bununla bağlantılı olarak kiralar yükselmeye devam ediyor. Bari bu zor zamanda kiralara yönelik bir zam yapmayın. Kar yağışı ve yağmur yağışı en çok beni etkiliyor, dükkânım hemen kapı girişinde, yetkililerden ricam çözüm bulsunlar bu halimize, yoksa zaten ekonomiden dolayı batık durumdayız bir de bu sorunlar tamamen bizi yok edecek.” Şeklinde konuştu.

 ŞEHRİVAN ÖZEL: ORHAN SAĞLAM-