HDP'li Botan, Bakan Nabi Avcı'ya Van turizmini sordu?

HDP'li Botan, Bakan Nabi Avcı'ya Van turizmini sordu?
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Van milletvekili Lezgin Botan, Van'ın turizm potansiyelini ve kentte yapılan çalışmaları sordu.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Van milletvekili Lezgin Botan, Van'ın turizm potansiyelini ve kentte yapılan çalışmaları meclise taşıdı. Van milletvekili Botan, Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı, tarafından yanıtlaması istemiyle verilen soru önergesinde şu ifadelere yer verdi:

Kürt coğrafyasında Urartu Krallığı’nın başkentliğini yapan Van, kültürel dokusunun ve doğal güzelliklerinin yanında geçmişten bu yana birçok medeniyete ve inanca ev sahipliği yapan bir merkez konumundadır. Bu nedenle Van; inanç, kültür, tarih, dağcılık, doğal zenginlik, arkeoloji, su sporları, yayla ve kayak turizmi bakımından çok ciddi bir potansiyele sahiptir. Özellikle bölgedeki en önemli Hıristiyan inancı mabedi olarak bilinen Akdamar Kilisesi’nin 2007 yılında yapılan restorasyonla Anıt Müze olarak hizmete girmesi Van turizmi için önemli bir değerdir. Bunun yanında Van’da bulunan Çarpanak Kilisesi ve Erek Dağı’nın yamacına kurulmuş olan Yedi Kilise de inanç turizmi açısından önem arz etmektedir.

Van’ın inanç turizmi potansiyelinin yanında günümüze Urartu medeniyetinden kalan birçok tarihi eser de kültür ve tarih turizmi potansiyelini taşımaktadır. Bunlardan biri de Tuşpa adıyla uzun süre Urartuların başkentliğini yapan Van Kalesi’dir. Urartu kralı l. Sarduri tarafından M.Ö. 840-825 tarihleri arasında kurulan Van Kalesi, birçok medeniyetin izlerini de taşıyarak bugüne gelmiştir. Aynı şekilde geçmişi itibariyle Urartulara kadar uzanan Hoşap Kalesi, Osmanlı Devleti’ne bağlı Mahmudi Beyleri’nin yaptığı haliyle bugün de varlığını sürdürmektedir.

Kültürel, tarihsel ve inançsal turizmin yanında Van; doğal güzellikleriyle botanikten kuş gözlemciliğine ve trekkin ile su sporlarından birçok doğa turizmi potansiyeline sahip bir merkezdir. Bu anlamda farklı martı türlerine ev sahipliği yapan Çarpanak Adası; yaz ördeği, flamingo ve diğer canlı türlerini barındıran Van Gölü civarında birçok endemik bitki türü de bulunmaktadır. Bu anlamda Artos Dağı yamaç paraşütü etkinlikleriyle, Van Gölü ve Muradiye Şelalesi de su sporları, kamp ve turistik dinlence potansiyelini taşımasının yanında Van; kahvaltısıyla, otlu peyniriyle, kedisiyle, uçan balık olarak bilinen İnci Kefali balığıyla, kilimiyle ve misafirperverliğiyle ciddi bir turizm potansiyeli taşıdığı apaçıktır.

1 – Kültür, tarih, inanç ve doğa turizmi potansiyeline sahip olan Van ilini ziyaret eden yıllık yerli ve yabancı turist sayısı ne kadardır? Van’ı ziyaret eden yerli ve yabancı turistlerin 2012, 2013, 2014, 2015, 2016 yıllarına göre dağılımı nedir?

2 – Van’ı ziyaret eden yerli ve yabancı turistlerinden sağlanan turizm gelirlerinin Van ekonomisine katkısı nedir? Van ilinin Türkiye turizmindeki oranı nedir?

3 – Van Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nün yerli ve yabancı turistleri Van’a yönlendirmek ve Van’ın turizm potansiyelini arttırmak amacıyla yürüttüğü bir çalışma var mıdır? Varsa ne tür çalışmalar yürütülmektedir?

4 - Bakanlık olarak Van’ın doğal, kültürel ve tarihsel zenginliklerinin reklam ve tanıtımları yeterince yapılmakta mıdır? Ne tür çalışmalar sürdürülmektedir?

5 – Van Gölü’nün turistik bir değer olarak kullanılması amacıyla yürütülen bir çalışma var mıdır? Varsa ne tür çalışmalar sürdürülmektedir? Sağlık açısından da önemli olan Van Gölü’nün UNESCO tabiat varlıkları korumasına dahil edilmesi amacıyla herhangi bir çalışma var mıdır?

6 – Van’ı ziyaret etmek amacıyla Doğubayazıt ve Yüksekova üzerinden Türkiye’ye giriş yapanların birçok olumsuzlukla karşılaştığı belirtilmektedir. Bu olumsuzlukların ortadan kaldırılması amacıyla herhangi bir çalışma yapılmakta mıdır?

7 – Van Ferit Melen Havaalanı’nın uluslar arası uçuşlara açılmasıyla turizme önemli katkı sunacağı açıktır. En azından Irak ve İran gibi ülkelerden gelen turistlerin Van’a daha rahat ulaşmasını sağlamak amacıyla Van’dan Irak ve İran’a, aynı şekilde Irak ve İran’dan da Van’a doğrudan uçuşların yapılması amacıyla herhangi bir girişimde bulunulmuş mudur?