Hakan: "Çöp dökmeye devam edeceğiz"

Hakan: "Çöp dökmeye devam edeceğiz"
Van Gölü kıyısına ilçenin çöplerinin belediye tarafından dökülmesi nedeniyle yoğun tepkiler alan Gevaş Belediye Başkanı Sinan Hakan önemli açıklamalarda bulundu.

Vansesi gazetesi'nin haberine göre; Van Gölü kıyısına ilçenin çöplerinin belediye tarafından dökülmesi nedeniyle yoğun tepkiler alan Gevaş Belediye Başkanı Sinan Hakan, Büyükşehir Belediyesi'nin kendilerine alternatif çöp yeri bulmadıklarını kaydederek, "Çöp yeri gösterilinceye kadar oraya çöp dökmeye devam edeceğiz. Van Gölü'ndeki çöplük bizim değil, Büyükşehir yasası yürürlüğe girdiğinden beri Van Büyükşehir Belediyesi'nin çöplüğüdür. 2014 yılından bu yana o çöplerin taşınması için mücadele veriyoruz. Kaldı ki oraya sadece Gevaş değil, Edremit Belediyesi de çöplerini döküyor" dedi.

Hakan, Dünya Çevre Günü'nde ulusal medyanın gündemine gelen ve büyük tepkiler çeken Van Gölü kıyısına dökülen ilçe çöpleriyle ilgili olarak Büyükşehir Belediyesi'nin söz konusu soruna acilen çözüm üretmesi gerektiğini söyledi.

"DENİZE GİTTİĞİNİZ ZAMAN ÇÖPLÜĞÜ GÖRMÜYORSUNUZ!"

Kayyum öncesi Büyükşehir Belediyesi'nin çözüm üretmediğini, bu zaman kadar bir arpa boyu yol alınamadığını vurgulayan Hakan, "Van Gölü'ndeki çöplük bizim değil, Büyükşehir yasası yürürlüğe girdiğinden beri Van Büyükşehir Belediyesi'nin çöplüğüdür. Büyükşehir Belediye yasası şunu getiriyor. Çöpleri ilçe belediyeler toplar, fakat onların depolanması ve bertaraf edilmesi Büyükşehir Belediyesine aittir. Biz 2014 yılından bu yana o çöplerin taşınması için mücadele veriyoruz. Kayyum öncesi belediyeler ne yazık ki çözüm üretmedi, bu zamana kadar bir arpa boyu yol alınamadı. Oraya sadece Gevaş değil, Edremit Belediyesi de çöplerini döküyor. Özellikle bunu belirtmek isterim. Kayyumdan sonra Büyükşehir Belediyesi'nde bir hareketlenme var. Nihai bir çözüm için çalışıyorlar. Ayrıca o çöplük kıyı da değil, orada çekim yaparak basına servis eden arkadaş kasıtlı davranmış, kıyıyla arasında 412 metre mesafe bulunuyor. Denize gittiğiniz zaman çöplüğü görmüyorsunuz" dedi.

"MAĞDUR EDİLDİK AMA ÖNEMLİ DEĞİL"

Hakan  Van'a genelinde çöp ve kirlilik sorunu olduğunu kaydederek,  "Çöp konusunda Gevaş Belediyesi mağdur edildi ama önemli değil, önemli olan Vanlının genelini alakadar eden katı atık çöp meselesinin halledilmiş olmasıdır. Bugün Çatak'ta da aynı problem var. Çatak Deresi kirleniyor, Van merkezde Sıhke Gölünün ne hale geldiği belli, Özalp yolu üzerindeki çöplüğün durumunu biliyoruz. Artık modern kentlerde, batıda, hatta pek çok Doğu kentinde dahi vahşi depolama sistemi bitti. Bunun mutlaka bir bertaraf yöntemiyle yeni dönüşümde halledilmesi lazım. Kanaatimce bu sorunu çözmek için Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Mustafa beyin yoğun bir mesaisi var. O projeyi hayata geçirmek için büyük uğraş veriyor" ifadelerini kullandı.

"ÇÖP DÖKMEYE DEVAM EDECEĞİZ"

Büyükşehir Belediyesinin kendilerine alternatif yer gösterinceye kadar tartışılan ve tepki gösterilen yere çöp dökmeye devam edeceklerini anlatan Hakan, "Mevcut çöplüğü de zaman zaman kendi kıt imkanlarımızla ıslah etme durumunda kalarak göle direkt temas ya da gölde kirliliğe sebebiyet vermeyecek şekilde içimiz elvermese de kullanmak zorunda kaldık. Sorunun nihai çözümü, Van genelini alakadar eden Van Büyükşehir Belediyesine bağlı Van-ÇEB tarafından yürütülen Katı Atık Geri Dönüşüm Projesi'nin bir an evvel nihayete ermesiyle gerçekleşecektir. Bizim hem alternatif yerimiz yok, hem de çöp alanı üretme imkanımız yok. Bizim bunu yapmamız yasal olarak mümkün de değil.  Çünkü yasaya göre Büyükşehir'in talimatıyla hareket ediyoruz. Büyükşehir'in bize bu konuda bir alternatif üretmesi gerekiyor. O nedenle Büyükşehir Belediyesi  bize alternatif yer gösterinceye kadar tartışılan ve tepki gösterilen yere çöp dökmeye devam edeceğiz" dedi.

"AKDAMAR'I İŞLETENLER TEMİZLİĞİNİ YAPSIN"

Gevaş Belediye Başkanı Sinan Hakan, her yıl binlerce turistin ziyaret ettiği Gevaş Belediyesi sınırları içinde yer alan Akdamar Adası'nın bakım ve temizliğini işletmelerin yapması gerektiğini söyleyerek, "Biz haftanın iki günü Akdamar Adasını temizlemeleri için personel gönderiyoruz. Akdamar Adası müze statüsü olan bir yerdir ve ne yazık ki belediye olarak biz bile oraya gittiğimiz zaman ayakbastı parası alınıyor. Bunun artık bir çözüme kavuşması gerekiyor. Madem oranın geliri, oranın işletmesi herhangi birine aitse o kişi de adanın temizliğini yapması gerekir. Adaya girenlerden fiş kesip para almanın karşılığı olması gerekir. Bunun lamı cimi yok, bizim adada çöp konteynerlerimiz var. Biz dolan çöp koyteynerlerini alıyoruz. Akdamar'ın sahili ve genel temizliğiyle alakalı yetki ve sorumluluk sahibi olan kuruluş veya kişi görevini yerine getirmesi lazım" şeklinde konuştu.

"AKDAMAR ADASINDAKİ UYGULAMA YANLIŞTIR"

Akdamar Adasında alının 10 liralık giriş ücretine sert tepki gösteren Hakan, "Allah rızası için Van gibi bir yerde 10 lira ayakbastı parası alınır mı? 5 kişilik bir ailenin Akdamar'a gittiğini düşünün 15'er liradan sadece 75 lira gemiye para veriyorlar. Bu yetmezmiş gibi 50 lira da Akdamar Adasını gezmek için ayakbastı parası veriyorlar. Bu yanlış bir uygulamadır. Yani Van'dan Akdamar Adasına giden bir ailenin gideri 250 veya 300 TL'yi bulur" diye konuştu.

KAYNAK: VAN SESİ GAZETESİ
HABER: BURHAN ERGİN