Güneşin kenti Van’a 55 milyonluk rüzgar yatırımı

Güneşin kenti Van’a 55 milyonluk rüzgar yatırımı
Son dönemlerde güneş enerjisi üretimindeki cazip kentlerden birisi olan Van’da yenilenebilir enerji üretim yatırım sahası büyüyor. Güneş enerjisi noktasında yatırım ağının iyice genişlediği kentte şimdi de Rüzgar Enerjisi Santrali (RES) yatırımları için girişimler başladı.

Son dönemlerde güneş enerjisi üretimindeki cazip kentlerden birisi olan Van’da yenilenebilir enerji üretim yatırım sahası büyüyor. Güneş enerjisi noktasında yatırım ağının iyice genişlediği kentte şimdi de Rüzgar Enerjisi Santrali (RES) yatırımları için girişimler başladı. Bu anlamda ilk yatırımı yapan FİBA Grubu tam 55 milyon dolarlık yatırımı kurduğu Van’da türbinleri tamamlayarak Türkiye’deki en önemli 4 yatırım sahasından birisini Van olarak hayata geçirdi.

Van’a FİBA Grubu tarafından yenilenebilir enerji sektöründeki yatırımlarından bir tanesini kurdu ve faaliyete geçti. Ünlü yatırım gurubu olan FİBA’nın 4 yeni rüzgâr enerjisi santralini (RES) kurduğu 4 şehirden bir tanesi Van oldu. 55 milyon dolar yatırımla Van'da kurulan santralle Doğu Anadolu’nun rüzgâr enerjisi potansiyeline bugüne kadarki en büyük yatırımı yapıldı. Şirketten yapılan açıklamaya göre, FİBA Grubu'nun, Van, Balıkesir, Yalova ve İstanbul Çatalca'da toplam 220 milyon dolar yatırımla kurulan 4 yeni rüzgar enerjisi santrali üretime başladı. FİBA Grubu'nun Van'da kurduğu, 53,2 megavat güce sahip olacak santrali ise Türkiye'nin en yüksek rakımlı ve en doğusundaki rüzgar enerjisi santrali oldu. Doğu Anadolu’daki en büyük rüzgar enerji santrali olarak hayata geçen yatırım güneş yatırımlarının merkezi olan kentte yeni bir yatırım sahası oluştururken kentteki bazı isimler de o yatırımı değerlendirdi. Van Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (VESOB) Başkanı İsa Berge yatırım için, “Van’ımıza rüzgar enerji santrali de (RES) yakışır güneş enerjisi santrali de (GES) yakışır. Yenilenebilir enerji konusunda ülkemizin dışa bağımlılığını azaltacak projeler, iş dünyası olarak bizleri memnun etmektedir.” Dedi. Van Gölü Aktivisitleri adına konuşan Erdoğan Özel ise, bu çevre dostu yatırımların artması gerektiğini söyledi.

YATIRIMI YAPAN 4 İL ARASINDA VAN VAR

Van'da kurulan rüzgar enerjisi santrali (RES), Türkiye'nin en yüksek rakımlı ve en doğusundaki rüzgâr enerjisi santrali konumunda yer alıyor. Türkiye’nin rüzgâr haritasını çok iyi analiz ettiklerini ve Van'daki santralle Doğu Anadolu'nun rüzgar enerjisi potansiyeline bugüne kadar ki en büyük yatırımı yaptıklarını belirten FİBA Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Murat Özyeğin; Van, Balıkesir, Yalova ve İstanbul Çatalca'da kurulan 4 yeni rüzgar enerjisi santrali yatırımının üretime başladığını vurguladı. Van'daki bağlama RES'in, 2021 yıl ortasına kadar tam kapasiteyle faaliyete geçirilmesi planlanıyor.

53,2 MEGAVAT GÜCE SAHİP OLACAK

Şirketten yapılan açıklamaya göre, FİBA Grubu'nun, Van, Balıkesir, Yalova ve İstanbul Çatalca'da toplam 220 milyon dolar yatırımla kurulan 4 yeni rüzgar enerjisi santrali üretime başladı. Toplam 200 megavat kurulu güce sahip 4 yeni RES ile grubun kurulu gücü rüzgar enerjisinde 550 megavata, yenilenebilir enerjide 580 megavata çıkarak, grubu sektörün en büyüklerinden biri yapıyor. FİBA Grubu'nun Van'da kurduğu, 53,2 megavat güce sahip olacak santrali ise Türkiye'nin en yüksek rakımlı ve en doğusundaki rüzgar enerjisi santrali oldu.

ENERJİDE DIŞA BAĞIMLILIĞIMIZ AZALACAK

Açıklamada görüşlerine yer verilen FİBA Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Murat Özyeğin, Türkiye'nin rüzgar haritasını çok iyi analiz ettiklerini ve 55 milyon dolar yatırımla Van'da kurdukları santralle Doğu Anadolu'nun rüzgar enerjisi potansiyeline bugüne kadarki en büyük yatırımı yaptıklarını belirterek, “Toplam 220 milyon dolar yatırımla hayata geçen ve ülkemizin enerji arz güvenliğine katkı sağlayan bu 4 projeyi, son dönemde enerjide dışa bağımlılığımızı azaltan olumlu gelişmelerin bir parçası olarak görüyoruz. Türkiye'nin en Büyük rüzgar enerjisi üreticilerinden biri olma hedefiyle, ülkemizin enerjisini yenilenebilir kaynaklardan üretmeyi sürdüreceğiz.” ifadelerini kullandı.

“AZALTIMIMIZ YILLIK TOPLAM 1 MİLYON 65 BİN TONA YÜKSELECEK”

Özyeğin, aynı anda devreye alınan dört projenin, karbon azaltımına da büyük katkı sağlayacağını ifade ederek, “Grubumuzun bugüne kadar toplam 350 megavat kurulu güce sahip 10 rüzgar enerji santrali ve 30 megavat kurulu güce sahip 5 güneş enerji santrali bulunuyordu. Toplam gücü 200 megavatın üzerindeki yeni 4 rüzgar enerjisi santralimizle birlikte kurulu gücümüzü rüzgar enerjisinde 550 megavata, yenilenebilir enerjide 580 megavata çıkarmış olacağız. Bugüne kadar 154 türbin ile her yıl 685 bin ton karbon azaltımı yaptık. Yeni rüzgar enerjisi santrallerimiz tam kapasite çalıştığında karbon azaltımımız yıllık toplam 1 milyon 65 bin tona yükselecek. Bu da 563 bin hektar orman arazisinin karbon azaltım performansına denk gelecek.” Dedi.

2021’DE TAM KAPASİTE İLE ÇALIŞACAK

Van'daki bağlama RES'in, 2021 yıl ortasına kadar tam kapasiteyle faaliyete geçirilmesi planlanıyor. FİNA Enerji Genel Müdürü Koray Kıymaz, bağlama RES projesine başlarken çok cesur bir yatırım kararı verdiklerini belirterek, “Türkiye'nin en doğusundaki, en yüksekteki RES’ini Van'a kurduk. Bağlama RES; 53,2 MW kurulu gücü ile Doğu Anadolu'daki en yüksek kapasiteli rüzgâr enerjisi projesi olacak. Tüm projelerimizi özverili bir çalışma ile hedef tarihimizden bir gün bile şaşmadan devreye almış olmanın mutluluğunu yaşıyoruz" diye konuştu.

RES’İN KURULMASI SEVİNDİRDİ

Van Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (VESOB) Başkanı İsa Berge Şehrivan Gazetesine yaptığı açıklamada, Türkiye'nin en yüksek rakımlı Rüzgar Enerji Santrali (RES)’in Van'da kurulmasını büyük bir heyecan ve sevinçle karşıladıklarını ifada ederek, “Zira Türkiye’nin en büyük gölü Van’da, Türkiye’nin en büyük feribotu Van’da, Türkiye’nin en yüksekten uçan güvercini Van’da, Türkiye’nin en ihtişamlı 10 kalesinden biri olan Hoşap Kalesi Van’da, dünyada sadece Van’da yaşayan Van Balığı İnci Kefali Van’da. Nuh Tufanı’ndan kurtulan 4 kadim şehirden biri olan (Şimal Kenti Erek) Van’da. Dünyada Van ahirette iman diye boşuna söylenmemiş.” Diye konuştu.

VAN’A RES DE YAKIŞIR GES DE…

Berge konuşmasının devamında, uluslararası tescilli 101 tarihi ve turistik ören yerinin bulunduğu Van’da bu tür yatırımların yapılmasına sevindiklerini ifade ederek, kentin milyon dolarlık yatırımlara layık olduğunu söyledi. Berge, “Turizm kenti olan Van’da aynı zamanda ekonomik yatırımlarla da adını duyuran bir şehir olmayı hak etmektedir. Dolayısıyla Van’ımıza rüzgar enerji santrali de (RES) yakışır güneş enerjisi santrali de (GES) yakışır. Yenilenebilir enerji konusunda ülkemizin dışa bağımlılığını azaltacak projeler, iş dünyası olarak bizleri memnun etmektedir. Şehrimizin kalkınmasına destek olan projelere hayat veren yatırımcıları kutluyoruz. Türkiye’nin Ortadoğu’ya ve Asya’ya açılan kapısı olan Van’ımıza yatırıma davet ediyoruz. Yaklaşık 25 milyonluk bir hinterlanda hitap eden şehrimiz daha güzel yatırımlar ile gündeme gelmelidir.

BU YATIRIMLAR ÇEVRE DOSTU

Van Gölü Aktivistleri Derneği adına konulan Erdoğan Özel, “Van'ın Gevaş ilçesindeki Balaban mevkisinde kurulan ve 53.2 megavat kapasiteye sahip santral, 50 bin hanenin enerji ihtiyacını karşılayacak. Bizler için çok sevindirici bir haber. Van, yenilenebilir enerji kaynakları olan güneş enerjisi, rüzgar enerjisi, jeotermal enerji kaynakları olarak oldukça zengin bir bölgedir. Bu kaynakların etkin kullanılması hem ekonomiye katkı hem de enerji ihtiyaçlarımızı kendi bölgemizden ve yenilenebilir kaynaklardan karşılamamız oldukça önem arz etmektedir. Enerji ihtiyaçlarımızı, özellikle çevreye zarar vermeyen yenilebilir enerji kaynakları kullanarak elde edilmesi teşvik edilerek daha çok kullanılması için yatırımların arttırılmasını öneriyoruz.” Dedi.

 MERAL YILDIZ – ŞEHRİVAN ÖZEL