Feridun Irak’tan verilecek ‘30 bin lira destek’ açıklaması

Feridun Irak’tan verilecek ‘30 bin lira destek’ açıklaması
VAN HABER - Kırsal kalkınma destekleri kapsamında genç çiftçilere 30 bin lira hibe desteği verilmesine yönelik düzenleme, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik tarafından imzalanarak Başbakanlık'a gönderildi.
- Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamaya göre, Başbakanlık'a gönderilen kırsal kalkınma destekleri kapsamında genç çiftçi projelerinin desteklenmesi hakkında tebliğin yürürlüğe girmesiyle kırsal alandaki 18-40 yaş arası gençler söz konusu destekten yararlanabilecek. Toplam nüfusun yaklaşık yüzde 28'i kırsal alanda yaşarken, Çiftçi Kayıt Sistemi'ne (ÇKS) kayıtlı 18-40 yaş aralığında 330 bin 412 çiftçi bulunuyor. Bu rakam, toplam çiftçi sayısının yüzde 13,46'sını oluşturuyor. Yapılacak olan desteklerle ilgili gazetemize konuşan Feridun Irak destekler yapılmadan önce daha önce yapılan desteklerin göz önünde bulundurulması gerektiğini ifade etti.

 IRAK: GEÇMİŞ GÖZ ÖNÜNDE ALINMALIDIR

Yapılacak olan desteklerle ilgili görüştüğümüz Van TB ve Van TSO eski başkanı Feridun Irak desteklerin önceki destekler göz önünde bulundurularak yapılması gerektiğini söyledi. Irak, “Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı genç çiftçiler için 30 bin hibe ve 50 kredi desteği uygulayacağını duyurdu. Yapılacak olan hibeyi de para olarak değil, hayvan olarak verileceği açıklandı. Çiftçiye ve hayvancılığa verilen tüm destekleri önemsiyoruz. Çünkü çiftçilik çok önemli bir meslektir. Gıda ürünlerinin yetiştiği ilk noktadır. Bu yüzden yapılan destekler önemlidir. Ancak yapılacak olan desteklerde daha önce yapılan destekler göz önünde bulundurularak yapılması gerekiyor. Geçmişte yapılan destekler muhakkak göz önünde bulundurulmalı ve bu destekler ona göre yapılmalıdır.” Şeklinde konuştu.

IRAK DESTEKLER İÇİN TAVSİYEDE BULUNDU

Verilecek destek için tavsiyelerde bulunan Irak şunları söyledi: “Verilecek hayvanların sağlıklı olması ve sütün verimli toplanmasına dikkat edilmelidir. Desteğin yapılacağı yerlerde küçükbaş hayvancılığın olduğu yerlerde küçükbaştan daha iyi yararlanılmalıdır. Kapa yem için daha fazla destek verilmelidir. Verilecek olan hayvanlar sadece saman ile değil kaba yem, silaj ve kesri yem birlikte verilmelidir. Hayvanların daha verimli süt vermeleri için bunlar önemlidir. Yapılacak olan bu proje için sorumluluk önemlidir. Dağıtılacak olan hayvanlar ithal edilecekse bu hayvanların sağlıklı olması önemlidir ve bunun için önceden önlem alınmalıdır. Örneğin şap hastalığı için önlem şarttır. Desteklerde bunlar olduğu takdirde güzel sonuçlar alınacaktır. Dileğim bir önceki desteklerde olduğu gibi kaynaklar israf edilmemelidir.”

PROJE HAZIRLAMA GİDERİ YOK

Genç çiftçilerin hiçbir şekilde proje hazırlama gideri olmayacak, Bakanlıkça hazırlanan örnek proje ve büyüklükleri tavsiye niteliğinde duyurulacak. İl ve ilçeler arasındaki proje ve bütçe dağılımı Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verileri esas alınarak bilimsel kurallara göre yapılırken, ülke genelindeki tüm başvurular, değerlendirme ve uygulamalar yazılım sistemi üzerinden anlık olarak Bakanlık merkezinden izlenebilecek. Hibe sözleşmeleri ilçelerde imzalanacak. Şehit yakınları, gaziler, engelli vatandaşlar ve kadınlara 5'er puanlık pozitif ayrımcılık uygulanacak. Coğrafi işaret olan ürünlerle yerli gen kaynağı olan ürünler ön plana çıkarılacak, hayvancılık bölgelerine öncelik verilecek. İl/içe merkezlerine uzak köylerden başvuranlar avantajlı olacak, ayrıca satın alma uygulamaları basit, kolay ve uygulanabilir olacak. Hayvancılık projelerinde yetiştiricilerin kendi aralarındaki alım-satımlar kabul edilecek. Bu şekilde spekülatif fiyat hareketlerinin önüne geçilecek ve projeler 2 yıl süreyle izlenecek. Başvurular tebliğin yayımından itibaren 30 gün sürecek. Ön başvuru elektronik ortamda alınacak ve başvuru dosyaları il ve ilçe müdürlüklerine elden teslim edilecek.

ÖNDER ALTINAL / ÖZEL HABER