DSİ'de 'sulama suyu' konusu istişare edildi

DSİ'de 'sulama suyu' konusu istişare edildi
Van Tuşba Ziraat Odası Başkanı Hasan Özgökçe ile Genel Sekreter Tayfur Kartal, Edremit ilçesinin sulama sorunu ile ilgili olarak DSİ Bölge Müdürü Mazhar Çalış’ı makamında ziyaret etti.

Edremit’te tarım arazilerinin su sorunuyla ilgili olarak çalışma başlatan Tuşba Ziraat Odası yöneticileri ve mühendisleri önceki gün ilçeye bağlı Köprüler, Andaç, Enginsu, Çayırbaşı, Mülk, Dönemeç, Bakımlı (Çiçekli) ve Köşk mahalle muhtarları ile toplantı gerçekleştirdi. 


Toplantıda mahallelerin sulama sorunları ele alındı ve eksikler tespit edildi.


Tuşba Ziraat Odası Başkanı Hasan Özgökçe, muhtarlara yönelik yaptığı konuşmada, Zernek Barajı ve bağlı sulama kanallarının durumu ile ilgili olarak DSİ Bölge Müdürü ve Müdür yardımcılarıyla görüşeceklerini söyledi. 

DSİ İLE GÖRÜŞME GERÇEKLEŞTİ

Muhtarlarla yapılan görüşmeden bir gün sonra ise, Tuşba Ziraat Odası Başkanı Hasan Özgökçe ile Odanın Genel Sekreteri Tayfur Kartal, DSİ Bölge Müdürü Mazhar Çalış’ı makamında ziyaret etti.


Çalış’a muhtarlarla yapılan toplantı ve tarım arazilerinin tespit edilen sulama sorunları ve çözüm önerilerinin aktarıldığı belirtildi.

YAŞANAN SORUNLAR

Edremit’te çiftçilerin tarım yaparken karşılaştıkları sulama ve benzeri sorunlarla ilgili bilgi veren Özgökçe, ana kanallardaki tahliye kanallarının durumuna dikkat çekti.


Kurumlararası bilgi alışverişinin önemine değinen Özgökçe, sulama hibelerinin artırılması gerektiğine vurgu yaptı.
  


 

ÇÖZÜM ÖNERİLERİ

Yaşanan sulama sorunları ve diğer sorunların çözümü için ise, Özgökçe, şu önerilerde bulundu:


“1-Ana kanallar üzerinde bulunan tahliye kanalarının faaliyet dışı kullanılmasını engellemek için ana kanalın kapalı sisteme dönüşmesi ve tahliye yerlerinde bulunan kapakların onarılması ile kapakların faaliyet dışı kullanımı ve aynı zamanda fazla su kullanımı engellenmiş olacaktı.


2-Tüm dünyada gıda ihtiyacı artıkça, tarımsal sulama ihtiyacı aynı oranda artmakta ve suyun verimli ve modern sulama sistemleri ile kullanılması gerekir. Bu ihtiyacı gidermek için sulama hibelerinin artırılması ve her yıl uygulanması gerekir.
3-Tarımsal sulama ile ilgili olan teorik bilgiler, çiftçilere birebir veya kurumlar tarafından yapılacak olan eğitimlerle anlatılması gerekmektedir. Kurumlar arasında bilgi alışverişi arttırılmalı ve bitki sulama deseni modeli oluşturulmalıdır.
4-Engil Çayı suyu ile Şamran Kanalı suyu kot farkından dolayı kesişmediği ve Engil çayı suyunun yıl boyunca Van Gölüne aktığı tespit edilmiştir. Engil çayı üzerine yapılacak bir bent ile suyun Şamran sulama kanalına aktırılması ile sulama randımanı artmış olacaktır. Bu faaliyetin sonucunda Köprüler, Çayırbaşı, Dönemeç, Gölkaşı mahallerinin tarımsal amaçlı su ihtiyacı giderilmiş olacaktır.


5-Şamran kanalının Edremit kısmında bulunan Arkboyu, Köprüler, Çayırbaş mahalleleri boyunca 17 km’lik alanların beton olmayışı nedeniyle suyun yüzde 80’i toprak tarafından emilerek yer altı suyuna karışmaktadır. Bu kısmın üstü açık ya da kapalı bir şekilde betonla yapılması ile en az 3000-4000 dekar araziyi kapsayan Köprüler, Çayırbaşı, Gölkaşı, Dönemeç mahallerinin sulanabileceği ön görülmektedir.


6-Zernek Barajındaki suyun tümüne yakını Gürpınar ilçesindeki mahallerde kullanılıyor ve DSİ’nin su takip personelleri yeterli olmadığı için Zernek Baraj suyu Engil Çayına akıyor. Bu kanallardan Edremit ilçesinde bulunan Köprüler, Dönemeç, Mülk, Andaç ve Enginsu mahallerinde ve Gevaş ilçesinde bulunan Uğurveren, Köklü, Kızıltaş, Aladüz ve Atalan mahallerindeki su kanallarına 12 yılı aşkın süredir su verilmiyor. Bu nedenle kanalların DSİ tarafından temizlenerek Zernek suyunun bu havzadaki tarım arazilerine aktarılmasını istiyoruz.”

Prestij Özel Haber: Adil HARMANCI