DSİ 17. Van Bölge Müdürlüğü Hizmetlerine aralıksız devam ediyor

DSİ 17. Van Bölge Müdürlüğü Hizmetlerine aralıksız devam ediyor
Devlet Su İşleri (DSİ) 17. Van Bölge Müdürlüğü çalışmalarına ve hizmetlerine aralıksız devam ediyor.

 DSİ 17. Van Bölge Müdürlüğü müdür Ayhan Şahna'nın göreve başladığı günden itibaren kendi bölge sınırları dahilinde bulunan Van, Hakkari, Muş, Bitlis gibi illerde hizmetlerine ve çalışmalarına hız kesmeden devam ediyor. Yapılan çalışmalarla dereler , sulama kanalları gibi yerlerde ıslah çalışmaları ve temizleme çalışmaları etkin bir şekilde sürdürülüyor. Bölge müdürü Şahna Yapılan yeni projeleri de yerinde inceleyerek çalışmalar hakkında bilgiler almaya devam ediyor.

DSİ 17. Van Bölge müdürlüğü Ayhan Şahna'nın Mayıs ayında Van'a bölge müdürü olarak atandığından bugüne yapılan hizmetler ve çalışmalar büyük bir titizlikle ve özveriyle devam ederken Öz Haberci gazetesi ve Van Diyabet gazetesi imtiyaz sahibi Murat Çurku Bölge Müdürü Şahna'yı makamında ziyaret etti ve DSİ 17. Bölge müdürlüğünün çalışmaları ve hizmetleri hakkında bilgi aldı.

Erzurum'da Bölge müdür yardımcılığından Van'a Bölge müdürü olarak atanan Ayhan Şahna Van'a geldiğinden çok memnun kaldığını ve vanlıları çok sevdiğini dile getirdi. Yapılan Çalışmalarla Vanlılara layıkı ile hizmet etmek istediğini dile getiren Şahna yeni hizmetler ve projelerle vanlıların gönlünde taht kurmak istediğini söyledi.

 

 

DSİ 17. Van Bölge Müdürlüğü çalışmalarına hız kesmeden devam ediyor;

DSİ 17.BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜNÜN SINIRLARI DAHİLİNDE BULUNAN DERELER ve SULAMA KANALLARI ISLAHI MAKİNELİ ÇALIŞMA FAALİYETLERİ

Tarım ve Orman Bakanlığı, Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü, 17. Bölge Müdürlüğü Van'a yaptığı yatırımlarla mümbit toprakları su ile buluşturmaya, içme ve kullanma suyu temin etmeye ve derelerdeki taşkın riskini azaltmaya ve taşkın sonrası gerekli çalışmayı yapmaya devam ediyor.

            DSİ 17. Bölge Müdürü Ayhan ŞAHNA yaptığı açıklamada, Van İl genelinde son günlerde zaman zaman yağan aşırı yağışların ani taşkınlara neden olduğu ve bunun neticesinde  meydana gelen taşkınların oluşturduğu zararları bertaraf etmek için yaşanan bu ani taşkınlara hızlı, doğru ve koordineli bir şekilde müdahale etmek maksadıyla DSİ 17. Bölge Müdürlüğü ekipleri tarafından müdahale edildiğini, yaşanan taşkın zararlarını bertaraf etmek için gerekli makinalı çalışmaların yürütüldüğünü belirterek yaşanan bu taşkınların yerleşim birimlerimize zarar vermemesi içinde kalıcı tedbirlerle ilgili çalışmaların başlatıldığını ifade etmiştir.

           Ayrıca gerek Van Şehir merkezinde gerekse ilçe ve mahallelerde taşkın riski taşıyan ve idaremizce inşa edilen Taşkın Kontrol tesislerinde de taşkın zararlarını asgariye indirmek için makinalı dere yatağı çalışmaları yapılmış olup, taşkın tedbirleri alınan bu alanlarda önemli bir taşkın olayı vuku bulmamıştır. Yaşanan taşkınlarda oluşan zarar ziyanlar ise genellikle yerleşim birimleri içerisindeki alt yapı yetersizliğinden kaynaklanmaktadır.

          Bölge Müdürlüğümüzce bunlar dışında Bölge müdürlüğümüz iş makinaları ve personelince yürütülen projeli toplu makinalı çalışmaları ile de taşkın riskini en aza indirgemek için çalışmalarımız devam etmektedir. Bu bağlamda  Van Erçek-Memedik Deresinin ıslahı kapsamında yapılan  toplu makineli çalışma faaliyetleri kapsamında  Van İli Erçek sınırları dahilinde; yaklaşık 15.6 km uzunluğunda  dere tanzimi, 168.000  m³  taş tahkimatı, 570.000 m³   kazı ve 1.680.000 m³ taşıma planlanmış olup çalışmalar devam etmektedir. Yapılacak bu çalışmaların neticelendirilmesi sonucu   21,3 ha tarım alanı ıslah edilmiş olacaktır dedi.

         Şahna; Van Merkez, Muradiye ve Erciş İlçelerinde idaremizce inşa edilen Sulama Tesisleri ile Muş ve Bitlis İllerinde ki sulama tesislerinde de özellikle tesislerimizin taşkınlardan zarar görmemesi için gerekli çalışmaklar yapılmış olup, gerek DSİ’ ce işletilen gerekse Sulama birliklerine devredilen tüm sulamalarımızda iş makinalarımız ile kanal temizlikleri yapılarak tesislerimiz sulamaya hazır hale getirilmiş  olup tüm sulamalarımızda sulama hizmetleri devam etmektedir.

 

ŞAHNA Bölge Müdürlüğünce Hakkari'de yapılan projeler ile ilgili bir dizi incelemelerde bulundu…

Hakkâri ili Yüksekova ilçesinde içme suyunun yetersizliği Devlet Su İşleri 17. Bölge Müdürlüğü tarafından yapılmakta olan içme suyu tesisiyle çözüme kavuşacak.

        DSİ 17. Bölge Müdürlüğü tarafından inşa edilen Yüksekova İçme Suyu Tesisleri kapsamında arıtma tesisi ve 7.550 metre isale hattı yapılacak olup, kaynak olarak kullanılan ve DSİ 17. Bölge Müdürlüğü tarafından 2018 yılında tamamlanan Dilimli Barajının temelden yüksekliği 94 metre olup, 63 milyon m³ su biriktirme hacmine sahiptir. 

        Çalışmaları devam eden Yüksekova İçme suyu Arıtma Tesisinin günlük arıtma kapasitesi 75.000 m³. Tesisin tamamlanması ile Yüksekova ilçesine memba kalitesinde su verilecek.

      Söz konusu işte idari bina, ısı ve jeneratör binası, klor ve temas tankı binası, giriş havalandırma yapısı, kimya binası, belt filtre binası, hızlı yavaş karıştırıcı ve durultucu yapısı, kum filtre yapısı, makine bloğu yapısı ve temiz su tankı yapılarının kaba inşaatı tamamlanmıştır. Çalışmalar hızla devam etmekte ve işin fiziksel gerçekleşmesi %76 düzeyinde tamamlandı. Tesisin tamamının 2020 yılında tamamlanması hedeflenmektedir

      Tesisin tamamlanmasıyla Hakkâri İli Yüksekova İlçesinin 2045 yılına kadar olan içme suyu sorunu çözülecek. Bununla birlikte arıtma tesisine su getirecek Yüksekova İçme suyu isale hattında da çalışmalar devam ediyor. İsale hattının da tamamlanması ile Dilimli Barajı kaynağından alınacak su 7,5 km uzunluğundaki isale hattı vasıtasıyla Yüksekova ilçesine yıllık 18 milyon m³ içme suyu verilecek. İsale hattının ise 3 km lik kısmı tamamlanmış olup, çalışmalar tüm hızıyla devam etmektedir.

 

 

22 Mart 2020 Dünya Su Günü faaliyetleri kapsamında düzenlenen “Su ve İklim Değişliği” konulu yarışmada dereceye girenlere ödülleri verildi.

22 Mart 2020 Dünya Su Günü faaliyetleri kapsamında düzenlenen “Su ve İklim Değişliği” konulu yarışmada dereceye giren ve  ''Fotoğraf'' dalında Türkiye üçüncüsü olan Hasan Hüseyin BİRLİK'e ödülü Bölge Müdürü Ayhan ŞAHNA tarafından takdim edildi.

ŞAHNA YYÜ’nün ‘2021-2025 yıllarına yönelik Stratejik Plan hazırlama ve değerlendirme video konferans toplantısına katıldı.

Bölge Müdürü Ayhan ŞAHNA YYÜ’nün  ‘2021-2025 yıllarına yönelik Stratejik Plan hazırlama ve  değerlendirme video konferans toplantısında, YYÜ Rektörü Prof. Dr. Hamdullah ŞEVLİ ve yardımcılarının da bulunduğu görüşmede öneri ve değerlendirmelerde bulundu.

ÖZ HABERCİ - MURAT ÇURKU