Dr. Süheyla Dabbağoğlu İsyan Etti

Dr. Süheyla Dabbağoğlu İsyan Etti
Eski, Van Belediye Başkanı merhum Tayyar Dabbağoğlu’nun eşi emekli Doktor Süheyla Dabbağoğlu üniversite ve bazı kurumlarda bazı yerlere isim verilmesinde Vanlılara haksızlık yapıldığını dile getirerek tepki gösterdi.
HABER; Rıdvan Can

Yüzüncü Yıl Üniversitesi Edebiyat Fakültesi’nin isminin değiştirilerek  “Yaşar Kemal” ismi verilmesi için bir grup akademisyen girişim başlattı. Kampanyaya tepki gösteren eski, Van Belediye Başkanı merhum Tayyar Dabbağoğlu’nun eşi emekli Doktor Süheyla Dabbağoğlu, “  yeter artık”  dedi. Dabbağoğlu Edebiyat Fakültesine Tayyar Dabbağoğlu’nun isminin verilmesini istedi.

“Tayyar Dabbağoğlu’nun ismi verilsin”

Ömrünü Van’a adamış Van’ın evlatlarının bir köşeye itilmesinin,  yok sayılmasının, ötekileştirilmesinin kendisini ve Vanlıları derinden yaraladığını belirten emekli Dr. Süheyla Dabbağoğlu, “ Yeter artık. Van’a özveriyle emek vermiş bu memleketin insanları artık hak ettikleri değeri görmeleri gerekir.   Bu kentin çocuklarına ve gençlerine  şehrin bu başarılı insanları  örnek  model gösterilmelidir. Bu anlamda YYÜ Edebiyat Fakültesi’ne gencecik yaşında Vanlı gençlerin okuması için çalışan İstanbul Samatya Van Yüksek Tahsil Yurdu’nun yapılmasında bulunmuş  idareciliğini yapmış, yüksek tahsili sırasında Van’da Üniversite Kurma ve Yaşatma Derneği’ni kurup, 1976 yılında Erzurum Atatürk Üniversitesine bağlı Fen- Edebiyat Fakültesinin kanunlaşmasını sağlayan vefatından sonra Van’a hizmet etmeyi ibadet sayan yol arkadaşlarının çalışması ile 100. Yıl Üniversitemize kavuşan Van’ımıza belediye başkanı olarak değerli hizmetler vermiş olan merhum Mehmet Tayyar Dabbağoğlu’nun adı verilmelidir.  Tayyar Bey Van’da modern belediyecilik anlayışıyla imarlı çalışmayı ilk başlatan Şehir, Kurtuluş, Dabbağoğlu, Atatürk Kültür parklarını Van’a kazandıran, belediyeye asfalt şantiyesini ve 1974’te Vanspor’u kuran ekonomik, sosyal, kültürel alanlarda hizmetleri olan,  Van sevdalısı bir isimdir.  O nedenle YYÜ Edebiyat Fakültesine M.Tayyar Dabbağoğlu isminin verilmesi gerekiyor. Çünkü bu kentin evladı olarak bunu hak ediyor ”dedi.

“Vanlı öz yurdunda unutulmamalı”    

Bu öneriyi yaparken Edebiyat Fakültesi’ne ünlü romancı Yaşar Kemal’in isminin fakülteye layık görmediği gibi bir yanlış düşüncenin oluşmaması gerektiğini belirten Dabbağoğlu, “Ama Van’a hizmet etmiş, ömrünü Van’a adamış başarılı olmuş ilin evlatlarının da unutulmaması gerektiğine inanıyorum. Yeter artık, Vanlının öz yurdunda söz hakkı olmasını istiyorum. Nedir bu?” Diye konuştu.

Dursun Odabaş ismine tepki

Van’da bazı yerlere isim verilirken Van’ın yetiştirdiği değerlerin göz ardı edilmesi tepki görüyor.  En son 2012 yılında dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açılışı yapılan Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tıp Merkezi’ne anlaşılmaz bir şekilde Prof. Dr. Dursun Odabaş ismi verilmiş, isim verilme yöntemi ve Dursun Odabaş ismi Van’da  çeşitli tepkilere neden olmuştu.